Проект Движението е Здраве: Опознай и осъзнай тялото си за 20 часа

Motivity GST: Пътуване към себе си отвътре навън  - трансформирай тялото си чрез метаморфоза на съзнанието   motivity-gst-transformation-1   motivity-gst-transformation-1

(Рецептата за протеиновото барче вижте в края на поста)

Правилния пъзел ли се опитваме да наредим?

Когато осъзнаем, че искаме да подобрим здравето си, храненето и движението са двете очевидни парченца от пъзела, които трябва да наместим, за да постигнем дългосрочните си цели. Инвестираме време, усилия и енергия в това да се движим, спазваме сляпо и дословно диети и режими. Отдаваме се на мисията си, култивираме дисциплинираност и целеустременост към финалната цел – да сме здрави и да изглеждаме добре. Но пъзелът някак си не се нарежда. Остава едно парченце, което все ни убягва. И макар често да постигаме завидни резултати, които ни осигуряват задоволство от добрата работа, която сме свършили, често пред очите ни се разгръщат два непредвидени сценария.

 1. Оказва се, че тези резултати не ни носят усещането, което сме очаквали. Постигнали сме визията, за която сме мечтали, но дори този успех не ни носи хармонията, към която всъщност се стремим.
 2. Резултатите не са дълготрайни. Постиженията, с които толкова се гордеем, траят до момента, в който животът не ни изправи пред поредното изпитание за духа.

И изведнъж всичко рухва като пясъчна скулптура. motivity-gst-transformation-1

Къде започва пътят на здравето?

Често имаме склонността да фиксираме вниманието си върху финалната цел. Искаме трансформацията да се случи сякаш мигновено. Обсебваме се от онази точица в линията на времето, в която вече всичко ще е съвършено според очакванията ни. Все пак това е една от основните мотивационни стратегии – визуализирай финалния резултат и така половината успех е налице! Работи здраво и този труд ще бъде възнаграден. Защо тогава не се получава? Какво липсва? Какво правим грешно, като уж следваме дословно съветите и заръките на здравословни гурута и изваяни треньори? motivity-gst-transformation-1 Но точно тук се крие най-опасният аспект от желанието ни за успех и най-неосъзнато самосаботиращата тенденция – в стремежа вече да сме стигнали някъде, ние не отделяме времето да помислим от къде да минем. В опитите да съкратим пътя си и да стигнем по-бързо, всъщност или се отдалечаваме страшно много, или тотално губим посоката. Пътят на здравето стартира другаде. Той стартира вътре в нас. motivity-gst-transformation-1 Култивирането на здравословна връзка с храната се случва само, когато процесът е осъзнат, осмислен и естествен, а не нарочен, форсиран и насилствен, защото това насажда у нас усещане за натрупани лишения и не води до дълготрайни навици. Начинът да трансформираме изкуствено създадените навици в рефлекси е да ги направим приятни, конструктивни, обогатяващи и смислени отвъд краткосрочните цели. С движението е същото. Тялото е инструмент, чийто пълен потенциал можем да разгърнем единствено ако отделим време да го опознаем. Когато хванеш китара в ръцете си, няма как да засвириш най-романтичната испанска балада ако не познаваш нотите, ако не знаеш какво да правиш с пръстите си, ако просто започнеш да дрънкаш безцелно. Как можем да очакваме, че тялото ни ще се държи различно? Как можем да очакваме, че изведнъж ще започнем да го натоварваме и то магически ще започне да постига оптималните резултати, за които има потенциал? motivity-gst-transformation-1 Успешната и дългосрочна трансформация на тялото може да се случи единствено след като съзнанието ни е претърпяло онази метаморфоза на осъзнаването.

Пътуването към себе си започва отвътре навън

Но дори това не звучи трудно, нали? Не е световна тайна, не е революционно откритие! Защо тогава толкова много хора се провалят, въпреки че го знаят? Търпението. Толкова е просто, но никак не е лесно. В бързането, всъщност забавяме прогреса си неимоверно. Към колкото по-висока скорост се стремим, толкова повече се отдалечава крайната ни цел. Много хора се отказват още в началото на трансформацията си дори да са на прав път. Не виждат достатъчно бърз прогрес, разколебават се, разочароват се и се отказват. Решават, че щом така или иначе дори чрез тази „бавна“ и търпелива стратегия не постигат резултати, е по-добре да започнат да бързат отново. Не отделят достатъчно време да опознаят храната и нейната роля за психиката и съзнанието. Не отделят достатъчно време да опознаят инструмента на тялото си и неговия пълен потенциал. motivity-gst-transformation-1 Небезизвестното правило гласи, че човек трябва да инвестира 10,000 часа, за да стане истински добър в нещо. За съжаление, това правило с времето е избягало далеч от истинското си значение и се е превърнало в един от най-обезкуражаващите фактори по пътя към самоусъвършенстването. Кой има 10,000 часа търпение да посвети на нещо, за което дори не знае дали си струва?! Затова има едно друго правило, на което си струва да отделим малко повече внимание.

Правилото на 20-те часа

Джош Кауфман казва, че всъщност часовете, които трябва да посветим на нещо, за да видим осезаем прогрес, не са 10,000. А 20. motivity-gst-transformation-1 20 часа от времето си, които да инвестираме в някаква дейност, каквато и да е тя, за да си дадем сметка, че макар да ни трябва много повече време и практика, за да станем истински добри, ни трябват само 20 часа, за да станем толкова добри, че да искаме да инвестираме онези 10,000 часа. За 20 часа можем да се научим да свирим любима песен на нов инструмент, можем да научим основни техники за рисуване, можем да се научим да приготвяме множество вкусни ястия и можем да опознаем тялото си. За същите тези 20 часа можем да осъзнаем на какво е способно тялото ни отвъд неосъзнатото движение. Можем и да позволим на тялото си да ни разкрие хоризонта от възможности, на които е способно, за които дори не сме подозирали, че съществуват. Готови ли сте да инвестирате 20 часа, за да опознаете и осъзнаете тялото си? Разходете се с мен из моите 20 часа. Нека ви представя моето тяло. Моят инструмент. motivity-gst-transformation-1

Да дадем на тялото си инструментите да се възстановява само!

От години страдам от хронични болки в гърба. Болките са толкова силни и константни, че няма минута от деня или поза на тялото ми, в която да не ги усещам. Като дете тренирах акробатика, но от тогава съм занемарила гъвкавостта си. Като последствие от заседналото офисно ежедневие пък, тялото ми е изгубило способността си да се движи според целия си еволюционен потенциал. На този етап знам, че имам нужа от трансформация и че единствено излизането от комфортната ми зона може да ми помогне да я постигна. Когато заговорим за трансформация в тялото, масовата нагласа е, че говорим за загуба или качване на килограми. Аз обаче вярвам, че тези неща са просто последствие от една друга промяна, която в крайна сметка ни помага да постигнем една вътрешна хармония. А вътрешната хармония е онази, която ни помага да постигаме външните трансформации, които искаме, но те да не бъдат моментни, а дълготрайни. С Радо от Motivity GST (http://motivitygst.com/BG/) стартираме един вълнуващ проект наречен "Опознай и осъзнай тялото си за 20 часа". Философията зад проекта е, че пътуването към себе си започва отвътре навън. В продължение на 20 часа ще проследим трансформацията на моето тяло, но не в килограмите и сантиметрите. Ще видим как тялото се научава наново да се движи според пълния си потенциал. Ще видим как може тялото да се "лекува" или по-скоро възстановява само, справяйки се с и противодействайки на болката от обездвижването. Каня ви да станете част от тази трансформация.

А ето и какво хапнах непосредствено след първата ми тренировка с Радо, за да се заредя с енергия за предстоящия ден:

motivity-gst-transformation-1

 

Протеиново барче с киноа и магданоз

Подукти за 4 порции:

 • шепа пресен магданоз
 • 200 гр. извара
 • 6 яйца
 • 50 гр. нахут от буркан
 • 10тина маслини
 • 50 гр. козе сирене
 • 150 гр. люспи от киноа (и леко сварена киноа върши работа)

Приготвяне:

 1. Пасирайте всички продукти с чопър, пасатор или кухненски робот. 
 2. Застелете тавичка с хартия за печене и разпределете равномерно горната смес върху хартията. 
 3. Печете барчето за 30 минути на 160 градуса с вентилатор. 
 4. Охладете напълно и нарежете на удобни парчета.

 

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1