Къде се ражда истинската храна?

where-food-is-from

Често казвам, че храната е преживяване. Но, когато го казвам, далеч нямам предвид само процеса на приготвяне. 

Храната се ражда много по-рано. 

Там, където бабите и дядовците ни с вече изморените си крака и треперещите си ръце все така ентусиазирано и прилежно копаят и прекопават, садят и поливат, берат, жънат.

Там, където се борят с досадни вредители и се радват на всяка следваща реколта точно както са се радвали и на предишната. Защото при истинската храна има толкова много неизвестни. Има толкова много неща, които могат да отнемат поминъка само за няколко минути. Тежка буря, градушка. Или пък изпичащо лято. Или пък унищожителна зима...

 

where-food-is-from

Истинската храна, която не излиза от завода и няма норматив на производство и пакетиране за определено време, се ражда от симбиозата между труда и волята на природата. 

Истинската храна е храна с характер, храна с история, храна с емоция. 

where-food-is-from

Случвало ли ви се е да опитате домат или краставица от някоя домашна градина и да възкликнете в захлас колко различен е вкусът в сравнение с този от магазина? Това е вкусът, който обгрижването, бденето и истинското желание да отгледаш хубава реколта придават на всеки домашен плод и зеленчук. 

where-food-is-from

Всички снимки тук са на творения родени от земята благодарение на упорития труд на дядото на най-почетния ми дегустатор. 

Мъж на 88. Бивш учител по математика. Настоящ активен Facebook потребител, който следи онлайн най-новите тенденции за разтвори против вредители. И си ги приготвя. И те работят! Човек, на когото се възхищавам безкрайно. Човек, който има енергията на 20-годишен и упорито отказва да позволи на тялото си да го предаде. Човек, който се щурка постоянно, който кара колело, който се справя сам с щети от наводнения...

where-food-is-from

Ако още имате живи баби и дядовци, които се грижат за малка скипрена градина - посещавайте ги. Водете там и децата си. Показвайте им къде се ражда храната. Научете ги да разпознават богатството от плодове и зеленчуци, което вирее по нашите места. И им разкажете, че истинската храна идва от отрудените ръце на хората, които са в полето, на бостана, на нивата... 

where-food-is-from

Храната е преживяване. Машина на времето. Катализатор на емоции. Храната е толкова повече от това, което вечно бързащото ни ежедневие ни позволява да възприемем от нея. 

where-food-is-from

Спрете за момент. Поемете въздух. Преживейте храната. И утре пак. 

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1