от Софи Йотова, чете се за 5 минути
Вкусно за 30 минути. Или по-малко. За 5 лв. Или по-малко.
Днес ще съм експедитивна. И няма да давам рецепти. Защото този пост не е за приятелите на Foodie Boulevard. А за "неприятелите". И нямам предвид хората, които не харесват мен, а тези, които просто не приемат цялата концепция за здравословното хранене сериозно.
Този пост е за скептиците, критиците, опонентите, инатите. Онези като мен преди няколко години. Онези, които са категорично убедени, че това със здравословните неща са пълни глупости и превземки. И си държат да им е вкусно. И лесно. И евтино. Пък онези здравословните нека си ядат пилешкото филе и кълновете. Ами, приятели, моля ви, покажете им поста. Нека сами се убедят, че може и по друг начин ;)
Рецепти няма, защото често те повече пречат, отколкото помагат. По-ценното са вдъхновенията. Идеите, които ни "гъделичкат". Идеите, които ни карат да отворим хладилника и да се развихрим. Защото не е важно какво готвя АЗ, а как готвя. А аз готвя свободно. Смело. Вкусно. Без предварителни очаквания и без следване на чужди рецепти. С каквото разполагам - като продукти, време, идеи и претенции на дегустаторите в съответния момент.
Ей така се постига дългосрочно здравословно - с гъвкавост, свобода и кеф. Да, точно тази дума. Всичко друго е краткотрайно. Не ми вярвайте сляпо. За съжаление ако си мислите, че истината е в перфекционизма, педантичното следване на режими, броенето на калории, следенето на всяка хапка, треперенето във всеки момент...ще разберете сами рано или късно, че не там е истината.
Нищо, което носи баланс и хармония, няма как да ни кара да страдаме системно и да се чувстваме лишени и измъчени. И не, не говоря за онзи упорит глас, който крещи, че иска шоколад и чипс, пък ние не му даваме. Това не е гласът на тялото, това е гласът на главата, която сами сме научили да мисли, че е нейн собствен. Тук говорим за друго. Но повече - друг път. Сега - вдъхновения.
Омлет - слънце
- яйца
- моцарела
- магданоз
- маслини
- печурки
Когато бързах една сутрин...
- оризовки
- сирене котидж
- авокадо
- чери домати
- сол
Нещо на тиган с овесени трици и нахут
- яйца
- овесени трици
- нахут от буркан
- авокадо
- моцарела
- домат
- подправки
Омлет с козе сирене
- яйца
- козе сирене
- авокадо
- чери домати
Запечена бърканица във фурна с тиква и разни неща
- настъргана тиква
- заквасена сметана
- сирене котидж
- яйца
- нахут от буркан
- маслини
- подправки
Когато нямаш муза - класика в бяло зелено червено
- варени яйца
- сирене котидж
- авокадо
- лютеница без добавена захар
Пълни очи - щастлива неделя за двама
- яйца на очи
- краставици
- нахут от буркан
- авокадо
- сирене котидж
- айвар и малиджано
Хареса ли ти?
За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.
Сподели с приятели в: