от Софи Йотова, чете се за 2 минути
Главните герои на моята трапеза в съботно-неделното сутрешно-обедно време!
Обожавам бавното време. Времето без задачи, бързане и препускане, жонглиране със стотици мисли. Обожавам и бавното ядене. Затова хич не е случайно, че брънчът е едно от любимите ми кулинарни преживявания!
Що е то?
Ако не си падате по термина - зарежете го! Важна е същността, традицията, ритуала. За мен брънч е първото ми хранене в събота или неделя. Обикновено се случва между 10:30 и 12 и протича в компанията на приятен филм или разговор. Най-често е красиво аранжиран, защото това ми създава прекрасно усещане и допринася за хубавото ми настроение. И винаги включва почти всички мои любими продукти в максимално разнообразие и с оптимален баланс откъм макронутриенти!
Как се прави брънч?
Всъщност, прави се както си искаме ;) Няма една рецепта, една формула или един подход към перфектния брънч. Но има безброй вдъхновения, от които можете да почерпите идеи!
Какво да включим в брънча?
Аз си падам по соления брънч, макар че понякога разнообразявам и със сладки плата от палачинки, гофрети или нещо подобно. Стремя се сред продуктите в моя брънч да има пълноценни източници на протеини, мазнини и въглехидрати.
- Любимият ми източник на протеини за брънча са яйцата, като ги приготвям варени, на омлет, на очи или поширани.
- Често добавям козе или овче сирене, но като алтернативен вариант може да включите извара или сирене котидж, а защо не дори рикота.
- По отношение на мазнините, фаворитите ми тук са авокадото, маслините и суровите ядки.
- Що се отнася до зеленчуците, фибрите и въглехидратите, тук винаги се развихрям. Принципът, който се стремя да следвам, е чинията да е максимално пъстра. Колкото повече цветове присъстват от естествени източници, толкова по-пълноценна откъм нутриенти е комбинацията.
Хареса ли ти?
За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.
Сподели с приятели в: