Импровизация на тема английска закуска

Вкусна глобализация: Българска адаптация на английска закуска със сръбска наденица

english-breakfast

Както споменах наскоро, брънчът е на почит у дома :) Но докато аз съм привърженик на богатите палачинкови плата с пъстри сезонни плодове, високопротеиново брашно и сурови ядки, хич не е изненада, че като възпитаник на английското висше образование, най-почетният ми дегустатор има друг фаворит. А именно прословутата английска закуска ;) 

Затова и днешното предложение е импровизация на тема английска закуска. Само че адаптирано в типично мой стил - според наличните продукти и индивидуалните предпочитания на нашата трапеза!

english-breakfast

Често получавам въпроси за местата и магазините, от които пазарувам храна. Тъй като не живея в центъра на града и в близост до дома ми няма специализирани магазини за здравословни хранителни продукти, по-голямата част от пазара на храна осъществявам от кварталния пазар за плодове и зеленчуци и от близките вериги универсални магазини.

Тъй като най-близо до дома ми има BILLA за мен беше доста облекчаващо от логистична гледна точка, когато по някое време през миналата година забелязах поетапно осезаемо увеличаване на здравословната им секция и все по-богато разнообразие от някои от най-често срещаните продукти в моята кухня. 

Когато вместо палачинки...сервираш наденица...

Та влизам аз в магазина да пазарувам в събота сутрин - ранобудна и с план да приготвя палачинково плато за все още спящия си най-почетен дегустатор, и гледам - мръвки. Ама от онези, които много приличат на наденичките от традиционната английска закуска. 

Поглеждам опаковката - домашна сръбска наденица. Гледам отстрани - пише кампания “Грил около света”. Интересно. Понеже през последните години се наслушах на доста градски легенди относно качеството на месните продукти в големите хранителни магазини, винаги подхождам със скептичност. Заглеждам се подозрително и с критично око в състава - няма еднобуквени съставки и неизвестни абревиатури! 

33171928_10216314272992264_528288300327239680_n

И веднага концепцията беше налице - съботният брънч няма да е палачинково плато, ще бъде английска закуска! В българска интерпретация. Със сръбска наденица :) Да ви кажа - ще взема да я патентовам - тотално надмина очакванията ми. 

Типичната английска закуска - рецепта в оригинал

Продуктите, които правят класическата английска закуска това, което е, са:

 • бекон
 • наденички
 • яйца
 • гъби (печурки)
 • домат
 • препечен хляб
 • боб (леко сладък)

”Софийската” версия на английската закуска (т.е. версията на Софи)

Понеже се сетих да прочета какви продукти влизат в състава на английската закуска чак след като се бях прибрала от пазара, наложи се да импровизирам с моята версия. Дегустаторът одобри и потвърди, че наденицата се вписва в картинката не само визуално, а и вкусово. 

english-breakfast

Ето какво друго включих в моята импровизация на тема английска закуска:

 • наденица
 • яйца
 • гъби (печурки) 
 • домат
 • нахут (вместо боб)
 • оризовки (вместо препечен хляб)

Приготвяне

Яйцата изпекох в тигана със съвсем малко сусамово масло, в което сотирах гъбите и нахута. Добавих лимонов пипер и чесън на прах.

Домата “жарнах” буквално за половин минута, колкото да получи лек загар.

Наденичките изпекох върху хартия във фурната, но не им сложих абсолютно никакви допълнителни подправки, защото бяха много добре овкусени поначало. 

Платото от снимките ни стигна за хранене и половина (или за едно хранене на 3ма души). Ако не консумирате месо, виждала съм различни веган алтернативи на наденичките, но все още не съм пробвала. Във всеки случай - в каквото и амплоа да я реализирате, английската закуска е кулинарно преживяване, което категорично си струва! 

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowcheckoutfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1