Foodie Boulevard се завръща!

Какво ново предстои? 

 
homepage
 
Моето лято беше такова - шарено и симфонично, пълно с цяла палитра от емоции и преживявания.
 
Беше тихо или поне онлайн изглеждаше такова - вкъщи продължавахме да се храним и съответно аз продължавах да готвя.
 
Но за мен Foodie Boulevard никога не е бил просто нещо, което бълва снимки на храна без контекст и без по-дълбок смисъл. Защото храната наистина е гориво. Но не знаеш още какво може да бъде, докато не й дадеш шанс да ти покаже.

 
Foodie Boulevard се завръща. Предстои да се случват интересни неща. Смислени неща. Неща, които търпеливо, плавно, съвсем целенасочено, но надявам се съвсем неусетно ще модифицират нагласи и възприятия и постепенно ще водят към дългосрочни поведенчески промени и избори по отношение на това с какво се храним. Групово и поотделно. 
 
Днес сме по-информирани за важността и ролята на храната за дългосрочното ни здраве от когато и да било. И въпреки това, нещо някъде се губи.
 
Има десетки вдъхновяващи блогъри, инфлуенсъри и всякакви претендиращи да имат на какво да ни научат хора и самопровъзгласили се гурута, които споделят всякакви ценни и не чак толкова ценни неща и ни помагат да сме все по-наясно какво и как да правим, за да бъдем здрави и във форма. Поне на теория. 
 
Но ако информацията беше отговорът, светът щеше да е пълен с гениални милионери с тела на гръцки богове. Но не е. Заляти сме от данни, които трудно успяваме да сглобим по начин, които да има смисъл за нас.
 
Една от причините е, че всички шеметно бързаме да копираме стратегиите и подходите, които виждаме, че работят успешно за хора, които уважаваме, на които се възхищаваме и чиито резултати дълбоко копнеем да репликираме.
 
Хора с различни потребности, възможности, предпочитания, умения и ежедневие. Правим напън, откровен опит, усилие. И постигаме резултати. Подобряваме формата си. Подобряваме здравословното си състояние. Подобряваме мнението си за себе си и убеждението, че не сме безнадежден случай.
 
За известно време.
 
Но нещо се случва и свръхдисциплината спира да работи. И се “проваляме”. А това води след себе си познати за всички ни последстивя и усещания, които рядко ни карат да се чувстваме добре.
 

Но дали това всъщност е провал? 

  • Възможно ли е поначално погрешна стратегия изобщо да има шанс да работи? 
  • Възможно ли е проблемът да не е в това, което правим, а в онова, което пропускаме да направим и от което всъщност зависи промените да се превърнат в неразделна и подсъзнателна част от поведението ни?
  • Защо все не успяваме, макар да се опитваме с всички сили?
 
 
Защото механиката на изборите ни, независимо дали се отнася към хранене, движение, създаване на навик да четем ежедневно или да сме постоянни в каквото и да било, няма нищо общо с някаква външна мотивация, а има общо с осъзнаването и откровеното идентифициране на индивидуалните ни характеристики, слабостите и недостатъците ни, силните ни черти и предимствата ни и правилното им сглобяване в нещо, което наричаме смислен и пълноценен живот - не за седмица, месец или дори година. А за толкова дълго, че промените, които правим, неусетно са се превърнали в нормата, в естествените ни подсъзнателни избори и в първосигнални инстинкти, вместо в нещо, което цитираме като регулярен напън, който правим.
 
Елементарно е. Но не е лесно. И изисква време и истинско желание за промяна. Ама истинско, а не просто онова, което изчиства съвестта ни и ни кара да казваме ”еми пробвах, ама просто не става, нямам воля, това не е за мен.”

Foodie Boulevard се завръща

 
За Foodie Boulevard и всички, които избират него като компас в търсене на смисления път към храната предстоят смислени неща. И не говоря за вкусни рецепти за красива и пълноценна храна. 
 
Говоря за персонализирано изграждане на архитектурата на храната и култивиране на умение да разчитаме вкусовия си компас. Звучи помпозно.
 
Момент.
 
Говоря за това да разберем защо се храним както се храним отвъд просто ”ами така съм свикнал, това ми е вкусно, това ми е лесно” и да осъзнаем имаме ли истинска нужда да променяме нещо и колко точно трябва да променим, за да се насладим на максимални резултати с минимални усилия. 
 
Говоря за това да развием умение да извайваме храната си така, че да ни носи удоволствие на първо място, а като приятен страничен ефект да се оказва и пълноценна за организма ни. И това да се случва за 15 минути дневно и в рамките на бюджет от 10 лв. 
 
Говоря за това да положим основите на осъзнатото хранене - било то такова, което е с цел да се грижим за тялото си или такова, което трябва да е съобразено със здравословното ни състояние,  такова, което просто да ни бъде компания пред приятен филм за разтоварване или такова, което да е главен инструмент по пътя ни в изграждането на вътрешна хармония.
 
Foodie Boulevard се завръща. Готови ли сте за ново начало? Аз определено да. 
 

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowcheckoutfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1