Аз строя катедрала

Попитали трима строители какво правят.

"Аз редя тухли," казал първият.

"Аз изкарвам по 15 лв на час," казал вторият.

"Аз строя катедрала", казал третият.

Започнах да използвам храната като инструмент за комуникация през 2013. Повече от половин десетилетие, различни хора попадаха на това, с което се занимавам и повечето от тях имаха тотално различно възприятие за него от моето.

Едни ме наричаха кака готвачка, която барбаляца разни манджи. И бяха прави.

Други ме наричаха кулинарна блогърка, която готви и пише за храна. И бяха прави. 

Аз обаче се виждах по друг начин. Аз строях катедрала. 

Сред цялата пъстрота на милиардите хора, които живеят по света, няма твърде много неща, които са универсално валидни и присъстващи в ежедневието на всички. Храната е такова нещо.

Животът на днешния човек е толкова различен от това, което е бил животът на един човек преди 20, 200, да не говорим преди 2000 години. Едно от малкото неща, които са неделима част от нашето ежедневие, точно както е било преди 20, 200 или 2000 години, е храната.

Какво човекът яде и как набавя храната си винаги ще зависи от епохата, в която живее, от средата му и финансовите му възможности. 

Ролята на храната като фундаментален градивен елемент от човешката природа и психологията на общуването е безсрочна. 

Освен най-мощният дългосрочен инструмент в грижите за здравето, храната е и най-популярният катализатор за създаването на  взаимоотношения и сближаването между хората.

Храната може да бъде най-интимната форма на изкуство, която позволява най-пълноценното взаимодействие между вдъхновение, творец, аудитория и произведение.

Храната може да бъде механизъм за автотерапия, начин за релаксиране и партньор в детските игри, който стимулира креативността на децата и пали любопитството им. 

За мен храната отдавна не е просто ядене. Тя е езикът на който говоря. А това, което казвам чрез храната, няма нищо общо с яденето. 

Аз строя катедрала. 

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowcheckoutfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1