Кога готвенето няма общо с храната?

Готвенето невинаги има общо с храната. Нито пък храната - с яденето. Поне за мен. Но ми отне има-няма десетилетие и половина, за да го разбера.  

Ако ти изглеждам като човек, който винаги знае какво му се яде, постоянно има идеи какво да сготви и не спира да бълва нови рецепти - това никак не е така :) 

Ако пък си мислиш, че по цял ден седя в кухнята и единственото, което правя, е да готвя, да снимам и да споделям рецепти онлайн - и това е тотално погрешна представа. 

Като 100% от хората - аз също имам мързеливи моменти. Празни моменти. Моменти, в които не ми се прави нищо. Моменти, в които ми е сиво и никакво. И това е ОК. 

Като 100% от хората - аз също имам моменти, в които нямам никаква идея какво да сготвя. Нито пък знам какво ми се яде. Нито пък изобщо искам да съм в кухнята! Това също е ОК. 

С времето се научих да си давам време и пространство да "не бъда ОК" според масовото разбиране. Защото в тези моменти се случват други важни процеси в съзнанието ми, които се нуждаят от целия ми емоционален, психически и физически ресурс. Те презареждат вдъхновението ми. Те променят перспективата ми. Те ми позволяват да гледам реалността през нов филтър и да създавам неща, които преди това не бих могла да създам - в кухнята и извън нея. 

В тези моменти винаги се сещам, че най-вълнуващите приключения и най-важните пътешествия в живота ми невинаги са започвали с ясна идея как ще приключат, нито пък непременно съм била ентусиазирана за тях от първата крачка. Но с правилната комбинация от любопитство, търпение, желание да се уча в движение и приоритизиране на удоволствието от процеса, нещата са се случвали по правилния начин и в крайна сметка съм стигала там, където ми е мястото. С готвенето беше така. С това, което реших да уча в университета - също. С най-почетния ми дегустатор - също. 

И когато понякога се озова в кухнята - без вдъхновение, идеи или желание, просто си казвам, че няма нищо задължително, просто отварям хладилника и просто оставям моментът да ме води. Оставям настроението ми да движи очите и ръцете ми - към шарени продукти, към различни форми, създавайки моята си уникална форма на изкуство. 

Неусетно забравям, че "трябва" да готвя и без да искам създавам нещо вкусно, наслаждавайки се на творческо време за себе си. Не като самоцел или като напън, а като приятен страничен ефект от една дейност, която може да бъде толкова специална, колкото й позволиш. 

Храната не трябва да бъде обсесия. Не трябва да бъде мания. Не трябва да доминира живота ни, да ни генерира стрес и да ни кара да се чувстваме зле заради твърди високите очаквания, които често си поставяме.

Храната е партньор. И както всяко партньорство, и в нашата връзка с храната трябва да има баланс. А както обичам да казвам - балансът е динамично състояние. 

Безкрайно трудно ми е да обясня на хората около себе си, че за мен храната не е фокус, а е просто средство. Че тя е моят инструмент за комуникация. Че тя е езикът, на който говоря. Че не възприемам себе си като кулинар, а като артист. Че ни най-малко нямам самочувствие на професионалист, нито пък имам претенции на нещо различно от любопитен човек, който обича да му е вкусно и просто си играе в кухнята. 

И ако тази гласа ти звучи наивно, може би имаш право. 

Или пък може би съм намерила начин да играя с онези черти от характера си, които традиционно имат склонността да ме саботират. Намерила съм как да ги навигирам и да ги насочвам в конструктивна посока. Намерила съм как да се наслаждавам на нещо, което без проблем мога да възприема за досадна и скучна домакинска дейност. И тотално непланирано, естествено и спонтанно съм създала свое собствено призвание - отвъд кутийките, клишетата и предвидимото. Отвъд перфекционизма и стремежа към съвършенство. Отвъд измамата, че големите хора не трябва да си играят. 

Точно затова за мен готвенето невинаги има общо с храната, а храната - с яденето. Всички те обуславят моето творческо измерение. А резултатите от артистичните ми експерименти - е, те са просто приятен страничен ефект от процеса. 

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowcheckoutfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1