Манифест на практичното готвене: вкусна игра за пораснали деца

Представи си, че всеки ден пред теб има бял лист и дузина шарени флумастери. Ако решиш, всеки ден с тях можеш да рисуваш едно и също нещо. 

Но можеш да решиш и друго.

Всеки ден с тези едни и същи флумастери можеш да рисуваш тотално различна картина. И никога да не нарисуваш една и съща картина два пъти!

Това е основният принцип и на практичното готвене. Аз предпочитам да го наричам творческо.

 

Манифест на практичното (творческо) готвене

 

При практичното готвене няма статични рецепти, фиксирани количества продукти или задължителни технологии на приготвяне.

Практичното готвене е динамично и макар да звучи сложно, всъщност е много по-лесно от готвенето, което познаваме от кулинарните предавания и от готварските книги.

При него няма задължителни стъпки, следване на прецизни съотношения и треперене над печката. 

99% от храната, която създавам през последните 7 години, е уникална. Всеки път, в който вляза в кухнята, сглобявам нещо, което не съм приготвяла или яла никога преди. Всичко се ражда на момента.

 

Как готвя?

Имам си няколко дузини любими продукти, които са в унисон с  възгледите ми за пълноценно хранене.

Тях пазарувам и с тях зареждам кухнята си. И при всяко готвене сглобявам някои от тях в нещо вкусно и пълноценно.

 

Как решавам кои продукти да сглобя и как да го направя?

Оставям на настроението, апетита, наличните в момента продукти и финансовите ми възможности да бъдат моя компас.

Например, от 3 яйца, 1 тиквичка, малко кашкавал и половин чаена чаша овесени ядки мога да приготвя омлет, пица, кюфтета и запеканка, като променям само оформянето на продуктите, начина на приготвяне, температурата на печене и овкусяването.

От 1 банан, чаша мляко, малко тахан и шепа фурми мога да приготвя смути, сладолед и основа на торта.

Изобщо, забрави всичко, което знаеш за традиционното готвене! 

 

За да готвиш практично, е много по-важно да имаш творческа мисъл и любопитство, отколкото кулинарни умения.

Техническите умения са по-лесни за усвояване. По-трудното е да се научиш да мислиш извън кутийката. Но направиш ли го веднъж, готвенето никога вече няма да бъде същото. 

 

За кого е практичното готвене?

Практичното готвене не е за хора, които са перфекционисти. Не е за професионалистите или за онези, които държат всичко да се случва по формула и с предвидим резултат.

 

 

Практичното готвене е подходящо:

  • за смелите, за аматьорите, за творчески ориентираните
  • за онези, които ги мързи да идат до магазина, но не им се чака доставка на вечеря над 1 час
  • за онези, които обичат да нарушават правилата и да си измислят свои
  • за работещите хора с ограничено време
  • за новите родители с много задачи
  • за любителите кулинари с афинитет към експериментите
  • за онези, които нямат големи финансови възможности, но искат да се хранят добре
  • за 20-годишните любители на модерното хранене
  • за 50-годишните любители на автентичните ястия
  • за месоядните, за вегетарианците и за веганите
  • за диабетиците и за хората с алергии
  • за онези, които искат да влязат във форма
  • за онези, които обичат да им е вкусно
  • за онези, които могат да отделят 1000 лв. за храна месечно и за онези, които имат само 400 или дори 200 лв. 
  • за онези, които искат да готвят максимално бързо и с минимални усилия

 

 

Практичното готвене беше подходящо за мен, когато получавах месечна заплата от 1000 лв. и с тях плащах квартира в центъра на София, студентски кредит и битови сметки.

Практичното готвене беше подходящо за мен, когато получавах в пъти по-висока заплата по време на успешната си кариера в международна ИТ компания, която зарязах, за да се посветя изцяло на Foodie Boulevard. 

Практичното готвене е подходящо за мен и днес, когато не получавам почти нищо материално като остойностяване на труда си, защото съзнателно съм избрала бавно, плавно, целенасочено и търпеливо да трансформирам едновремешното си хоби в смислен и устойчив бизнес с мисия.

 

 

На какво те учи практичното готвене?

 

Практичното готвене те учи:

  • да създаваш различни ястия с еднакви продукти 
  • да приготвяш всякакви версии на любимите си ястия с тотално различни продукти
  • да пестиш време и усилия при пазаруване и готвене
  • да готвиш с каквото имаш в хладилника
  • да заменяш продукти и да адаптираш чужди рецепти
  • да създаваш свои рецепти от нула
  • да приготвяш закуска, обяд, вечеря и десерт за по-малко от 30 минути 
  • да приготвяш над 10 ястия в порции за двама с бюджет от 20 лв
  • да готвиш без скъпи уреди и дори без кухня
  • да готвиш без каквито и да е предварителни готварски умения

 

Изобщо, практичното готвене те учи да мислиш за храната отвъд яденето!

Практичното готвене те учи как да се грижиш за здравето си с удоволствие, използвайки храната като основен партньор в тези грижи. 

Какви са целите на практичното готвене?

То цели да ти помогне да превърнеш готвенето от досадна и скучна домакинска дейност в забавно и творческо занимание с приятен страничен ефект - вкусна и пълноценна храна.

 

То цели да ти припомни, че готвенето може да бъде вкусна игра за пораснали деца!

Практичното готвене няма нищо общо с готвенето от дебелите книги и професионалните кулинарни предавания с критично жури.

То е тук и сега.

Лесно, бързо, вкусно, бюджетно.

За мен, за теб и за всеки съвременен зает човек. 

И, ако ми позволиш, ще се радвам да бъда твоя пътеводител по пътя към практичното готвене!

 

 

Принципи на практичното готвене:

  1. Няма нужда да използваш точно определени продукти. Адаптирай ги!

  2. Няма нужда да спазваш пропорции и количества. Балансирай ги!

  3. Няма нужда да следваш рецепти. Сглобявай ястията като пъзели!

  4. Няма нужда да готвиш на точно определена температура. Преценявай на момента!

  5. Няма нужда да пазаруваш специално. Посягай към каквото имаш под ръка!

  6. Няма нужда да печеш за точно определено време. Наблюдавай и решавай в движение!

  7. Няма нужда да добавяш задължителни подправки. Овкусявай с тези, които обичаш!

  8. Няма нужда да си купуваш нови уреди. Готви с тези, които имаш!

  9. Няма нужда да правиш всичко от нула. Използвай заготовки!

  10. Няма нужда да е сложно, дълго и неудобно! Направи го лесно, бързо и практично!

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1