Какво е общото между храната, креативността и щастието?

Когато някой научи, че правя детски работилници с храна, първата реакция е "а, учиш ги да готвят!"

Моят отговор е "не, уча ги да мислят".

Творческото мислене е отговорно за това един човек да умее да възприема света извън кутийката, да мисли комбинативно, да търси нетрадиционни решения на проблемите си и да се чувства комфортно в непознат контекст.

Как ще възпиташ творческо мислене - няма значение.

Аз избирам да го правя през храна - пълноценна, вкусна и красива.

Избирам да го правя по начин, който като страничен ефект се грижи и за здравето на децата, без реално те да осъзнават, че това се случва.

Да бъдеш здрав не означава просто да имаш липса на заболявания.

Да бъдеш здрав означава тялото и съзнанието ти да са в състояние на хармония.

А много често страхът от неизвестното и усещането за неподготвеност в различни ситуации ни парализира до степен, в която влизаме в автоматичен режим за самосъхранение. Не защото ни грози реална опасност, а защото мозъкът ни не е научен да мисли креативно и да възприема неизвестните и предизвикателни ситуации просто като задачи, които няма нужда предварително да знае как да реши.

Всъщност, всеки човек е креативен. Нужно е единствено да позволиш на креативността си да разцъфне. Аз правя именно това чрез детските кулинарни творителници на Foodie Boulevard.

И го правя по начин, който вдъхновява, окрилява, забавлява и образова. Начин, който прави онова, което като бях в детската градина ми забраняваха да правя - да си играя с храната.

Мари Форлео казва "everything is figureoutable."

Но, когато сме вече пораснали, имаме много повече блокажи, предразсъдъци и заучени механики на поведението, които трябва да преодоляваме.

Когато сме деца, всичко това се случва много по-лесно, защото можем да го опаковаме като игра.

Не, аз не уча децата да готвят. Аз ги уча да мислят, да играят и да се забавляват. Аз ги уча да бъдат щастливи. Моят инструмент просто е храната.

А моята цел е някой ден те да осъзнаят, че проблемите, с които животът неминуемо ще ги сблъсква, всъщност са просто нови нива на играта и нищо повече. И могат да бъдат преодолявани много по-лесно и щадящо, ако хората просто се гмуркат в тях с кураж и готовност да се учат в движение.

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowcheckoutfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1