Как да пребориш бесния следобеден глад?

...или как да превърнеш напъните в навици?

Заговорим ли за трайна промяна в навиците, без значение от контекста, първата мисъл на повечето от нас е ЗОР.

Втората, третата и четвъртата често са НАПЪН, МЪКА и ДОСАДА. 

Някак си сме се научили да вярваме, че промяната е трудна. И тя е точно такава. Ако ние я направим такава. 

Ако си твърдо убеден, че нещо ще ти коства брутални усилия, ще изисква постоянна воля и неспирни напъни, шансът това нещо да се случи лесно и безпроблемно е почти нулев. Причината е, че нагласата ти дефинира отношението ти, а то - усещането ти. В абсолютно всякакви ситуации! 

Аз не съм изключение!

Миналото лято бях решила, че ще започна да тренирам интензивно. Винаги съм обичала да се движа, но целенасочените и планираните тренировки никога не са ми идвали отвътре, а винаги са изисквали осъзнато отношение и усилие. 

Генералната грешка, която допуснах, беше, че скочих в дълбокото. Започнах да ставам в 05:30 3-4 пъти в седмицата и да се напъвам да ходя до зала, която ми беше на 40 минути път разстояние. Смятах, че нещата ще се случат единствено при желязна дисциплина и стабилен напън от моя страна. 

Това, което се случи, беше, че три седмици по-късно спрях да тренирам изцяло. И така - няколко месеца. До момента, в който не си дадох сметка, че няма нужда да е сложно. Че не е хич нужно да ставам в 05:30 сутрин, за да създам трайни навици за осъзнато и целенасочено движение. Че ако вместо да се гмуркам в дълбокото избера да правя малки, но постоянни крачки с еднаква скорост, еднократните напъни имат много по-голям шанс да се превърнат в дългосрочни навици и дори в подсъзнателни рефлекси. И точно тази стратегия сработи! 

С храненето е същото. 

Когато човек осъзнае, че иска да промени хранителните си навици, една от най-често допусканите грешки е да скочи в дълбокото и изведнъж да се опита да промени всичко - желязна дисциплина, драконовска диета, хранене по часове, броене на калории, спазване на прецизни режими и педантични количества...мътна и кървава. Нищо чудно, че над 90% от диетите, които хората започват да спазват годишно (в световен мащаб) се провалят! 

Именно поради тази причина моята идеология в храненето се базира изцяло на концепцията за динамичния баланс. Това означава, че, без значение какви цели имаш, какви възможности и какви предпочитания, дали си веган, вегетарианец или месояден, единственият начин трайно да подобриш и промениш навиците си в храненето е да си го направиш толкова лесно, че да имаш мотивация да го правиш ежедневно. 

Тук ти давам няколко кратки идеи и съвети как можеш да подобриш храненето си в офиса с минимални усилия и малко планиране. 

Ако си от хората, които се измъчват от бесен следобеден глад и редовно се поддават на изкушението да посегнат към вендинг машината или да скочат до магазинчето срещу офиса за вафла, чипс, кроасан, солети или нещо подобно, тези идеи вероятно ще променят доста връзката ти със следобедния глад ;) 

Тези предложения по никакъв начин не претендират за универсалност - ако имаш различни навици или структурираш храненето си различно, спокойно игнорирай. Но ако ти трябва компас, който да ти показва посоката, когато се почувстваш насред нищото, това е добра отправна точка, която можеш да надграждаш неограничено. 

Какво ти трябва? 

  • Източник на протеин (например: варени яйца, извара, сирене котидж, скир, подквасено ядково мляко + протеин на прах и т.н.)
  • Източник на мазнини (авокадо, маслини, сурови ядки, тахан, кокосово масло и т.н.)
  • Източници на фибри и микронутриенти (зеленчуци и плодове по избор)
  • Източник на въглехидрати (пълнозърнест хляб, овесени ядки/трици, мюсли без добавена захар и т.н.)
  • Овкусяване по желание (за сладките комбинации - сушени плодове, мед, нектар от агаве, кленов сироп, петмез от фурми и т.н.; за солените комбинации - подправки, сол, соев сос и т.н.)

Какво да направиш?

  1. Свари по-голямо количество яйца през уикенда, за да можеш да посягаш към тях като лесна закуска в забързаните делнични сутрини или за гладните следобеди в офиса. Ако избереш източник на протеини, различен от яйцата, зареди хладилника в офиса с няколко кутии/опаковки. Ако не разполагаш с хладилник - създай си навик да минаваш през хранителен магазин преди работа. 
  2. Купи си кутия за храна, в която можеш от сутринта да подготвяш едно пълноценно хранене, което да взимаш със себе си за работа и да хапваш за обяд или да използваш като стратегия за усмиряване на бесния следобеден глад.
  3. Скрий си една малка солничка някъде на бюрото и/или се зареди с различни трайни продукти, с които можеш да "декорираш" различни импровизации (подправки, соев сос, тахани, сушени плодове, семена, сурови ядки).
  4. Сглобявай продуктите, така че да си приготвиш нещо вкусно и засищащо, което да те спаси от посягането към вафли и чипсове. 

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1