Първа креативна закуска "Практично готвене за заети хора"

Забавна дегустация и диалог за творческо готвене и щастливо хранене в ежедневието на заетия човек

Представи си...

Представи си, че имаше как да превърнеш готвенето от скучна домакинска дейност в забавно занимание...

Представи си, че имаше как времето в кухнята да бъде приключение, което чакаш с нетърпение...

Представи си, че имаше как да се грижиш за здравето си с удоволствие, а храната беше твой партньор...

Има как!

И мисията да създаваш вкусна и пълноценна храна лесно, бързо и бюджетно е напълно възможна, дори ако си пълен аматьор в кухнята и без значение какви са предпочитанията и хранителните ти навици :) 

На 15ти октомври в новото творческо място на София –  Missia23 на улица Мизия 23 се проведе първото издание на креативната закуска "Практично готвене за заети хора". 

 

Забрави за досадното и стресиращо готвене...

По време на събитието нямаше разговори за готварски умения и прецизност в кухнята, за статични рецепти и задължителни продукти, за кулинарни похвати и техники. 

По време на събитието нямаше дори готвене! 

За малко повече от дузина смели дегустатори, онази вторнишка сутрин протече съвсем различно - в интерактивна дискусия, вкусни приключения и развенчаване на митове за готвенето от позицията на съвременния зает човек. 

 

Първа креативна закуска "Практично готвене за заети хора" - какво се случи? 

Дегустирайки 5 от най-любимите изкушения (рецептите виж в края на статията) от кухнята на Foodie Boulevard в изцяло ново изпълнение, посетителите на креативната закуска предизвикаха сетивата си и получиха практични и креативни идеи как да превърнат готвенето във вкусна игра за пораснали деца. 

 

Защо го направихме? 

Целта на събитието бе да вдъхнови посетителите да погледнат на готвенето през една нетрадиционна призма - като на творческо занимание, от което храната е просто страничен ефект, а не самоцел. 

Но най-важното послание на закуската беше, че култивирането на дългосрочно приложими навици за пълноценно хранене изисква доза креативност, базови кулинарни умения, гъвкавост, планиране, осмиряване на вътрешния перфекционист и избягване на крайностите

 

Да направим крачка назад...

Има много занимания в ежедневието ни, които правим на автопилот - без мисъл, без осъзнатост, без намерение. Просто по навик. Но навиците ни в тези занимания невинаги са ефективни и често дори усложняват живота ни излишно. 

Готвенето е точно такова занимание. Или поне онова готвене, което повечето от нас познават - следването на статични рецепти, стресирането за пазаруване на конкретни продукти от специални магазини, притеснението ако някой продукт ни липсва, разочарованието ако резултатът не се получи според очакванията ни...

Точно затова много от нас вярват, че да готвиш е скучно, досадно, изморително и стресиращо. И с основание!

Защото ако сме с тази нагласа - това е единственият възможен сценарий. Но истината е, че няма нужда това да е така. 

 

С какво практичното готвене се различава от традиционното? 

Практичното готвене е комбинация от принципи и похвати, създадени специално за съвременния зает човек. Целта им е да ускорят и улеснят готвенето и по този начин да помогнат на всеки човек да създава вкусна и пълноценна храна за минимално време, с минимални усилия и без излишен стрес. 

Философията на този стил готвене се базира на стремежа към оптимизация на пазаруването и на процесите в кухнята, както и на култивиране на динамичен баланс с цел пестене на усилия, нерви и време при готвене и хранене. 

 

Кой закуси с ексклузивни вкуснотии от кухнята на Foodie Boulevard? 

На първата креативна закуска на Foodie Boulevard и Missia23 присъстваха:

  • мъже и жени с динамична кариера и ограничено време за готвене
  • нови родители, които имат нужда от бързи и лесни идеи за всякакви ястия
  • любители кулинари, които обичат да готвят бързо и практично
  • здравословни ентусиасти, които не искат да робуват на диети
  • хора с ограничени финансови възможности, които искат да се хранят пълноценно и вкусно 

 

Какво имаше за хапване?

Посетителите дегустираха сладки и солени изкушения, приготвени с изцяло натурални продукти (без химически оцветители и подобрители).

 

Щастливи бананови палачинки с шарен топинг

 

 

Пълнозърнеста бананица с фурми, орехи и слънчогледов тахан

 

 

Хрупкави "крънчи" веган соленки с ядки и семена

 

 

Пицети с основа от броколи, тахан и ленено брашно

 

 

Ефектни парти хапки с домашен хумус

 

 

Нещо вълнуващо предстои!

По време на събитието за пръв път разказах публично за най-мащабния проект, върху който работя от началото на 2019 - интерактивен онлайн курс за пестене на време, нерви и усилия в кухнята - "Практично готвене за заети хора"

Курсът е систематизирано обобщение на цялото знание и опит от кухнята на Foodie Boulevard от 2013 насам и е своеобразен практичен пътеводител в кухнята на заетия човек. 

 

Какво представлява курсът?

Курсът е първият виртуален продукт, достъпен за аудитория в цял свят, който разработих с идеята да разбие масовите съвременни клишета и стереотипи за готвенето и пълноценното хранене. 

Курсът ще бъде отворен за регистрация съвсем скоро и ще бъде изцяло достъпен от мобилни и десктоп устройства. 

 

Съдържанието на курса включва:

  • Над 100 адаптивни рецепти за месни, вегетариански и веган закуски, основни и десерти
  • Видео уроци за принципите и приложенията на практичното готвене
  • Примери от практиката
  • Идеи как се променят рецепти
  • Трикове за ускоряване на готвенето
  • Съвети за улесняване на времето в кухнята
  • Списък с полезни уреди и аксесоари и възможност за поръчка
  • Карта на здравословните магазини в София
  • Примерен седмичен план за пазаруване, подготовка и готвене
  • Код за намаление при поръчка на Вкусно с усмивка: 123 кулинарни приключения

 

Ако искаш да научаваш за всички предстоящи събития и да разбереш веднага щом курсът е отворен за регистрация, абонирай се за безплатния седмичен бюлетин от кухнята на  Foodie Boulevard тук и се присъедини към новото онлайн foodie общество тук

 

Повече за Софи: 

София Йотова или просто Софи е кулинарен архитект, TEDx лектор, организатор на работилници за практично готвене за заети хора, сертифициран Eating Psychology Coach към The Institute for the Psychology of Eating в Колорадо, САЩ и международен кореспондент към The Dutch Institute of Food and Design. Софи е автор на Вкусно с усмивка: 123 кулинарни приключения - първият български самоучител с НЕрецепти, чрез който читателят се превръща в кулинарен архитект. Софи е създател на www.foodieboulevard.bg – практичен пътеводител в кухнята на заетия човек, с който ускоряваш и улесняваш готвенето. 

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1