Foodie Boulevard на 4 години

Как знаеш, че си буден?

Алармата звъни, отваряш очи, миеш зъби и се гмуркаш в лудницата на деня.

Придвижваш се към офиса, почти на автопилот, озоваваш се на бюрото си и потъваш в задачи.

Стомахът ти започва да стърже, слагаш нещо в уста без да се замисляш и продължаваш - газ, газ, газ до дупка.

Има неща за вършене, проекти за координиране, отговорности за изпълнение.

Няма време за губене, няма време за глътка осъзнат въздух, няма време да погледнеш как изглежда днес дървото, което виждаш през прозореца всеки ден.

Заговаряш се с някой колега, изнервяш се на друг, притесняваш се за важна предстояща среща с мениджъра, вдигаш глава и е време да бързаш за вкъщи.

Прибираш се, започваш да се чудиш какво ще се вечеря, напрягаш се, защото тотално нямаш енергия и желание да готвиш.

Някак си скалъпваш нещо или поръчваш отвън, хапваш, мяташ се пред телевизора, лаптопа или телефона, гледаш екран, докато през главата ти минават 100 други мисли, мушваш се в леглото и утре пак. На английски му викат Groundhog day.

Да си буден не е същото като просто да не спиш, точно както да живееш не е същото като просто да съществуваш.

Да си буден значи да си тук и сега.

Не да мислиш за хиляди грижи и проблеми, докато пиеш сутрешното си кафе, защото те ще са си там и като го изпиеш, а дори няма да си му се насладил.

Не да репетираш наум предстоящата си презентация пред колегите, докато си седнал на по чаша вино с близък приятел, защото така не правиш нито едното от двете като хората.

Да си буден значи да си осъзнат. Да правиш всяко нещо с мисъл и намерение. Да поставяш под съмнение неща, които дълго си приемал за даденост. Да отказваш да бъдеш роб на предразсъдъците си и на митовете, в които някакви субективни преживявания някога са те убедили.

Да си буден означава никога да не спираш да учиш - за себе си, за хората и за света. Да създаваш нови градивни навици и да оставяш стари деструктивни зад гърба си.

Да не правиш нищо по някакъв си начин, само защото "така го правят другите", а да правиш нещата така, че да работят и да имат логика за теб.

Днес е денят на будителите. Но сякаш малко от нас си дават сметка всъщност какво означава будител.

Онези изумителни личности, на които имаме чест да сме наследници, са първообразите на будителите, но днес има толкова много неща и хора, които могат да ни събуждат от сивотата и битовизма на ежедневието, в които несъзнателно, но доброволно потъваме! Могат да ни събуждат, ако им позволяваме...

Днес Foodie Boulevard става на 4 години. Избрах именно днешната дата да направя първата плаха крачка по булеварда на вкусните приключения, защото за мен Foodie Boulevard беше точно това - събуждане.

Събуди ме от мъката по болезнената загуба на баба ми, която почина неочаквано от рак за малко повече от месец през лятото на 2015.

Събуди ме от хватката на хранително разстройство, което контролираше живота ми повече от 10 години.

Събуди ме от робуването на митове, клишета и стереотипи мноооого отвъд храната и храненето, които бях попивала през годините заради популярните мнения и разсъждения по различни теми на хората около мен.

И продължава да ме буди всеки ден по нов и вдъхновяващ начин.

Буди желанието ми да не спирам да уча, да не спирам да творя, да не спирам да се развивам и да помагам на днешния зает човек да се грижи за здравето си с удоволствие, като използва храната като стратегически партньор.

Днес Foodie Boulevard не е кулинарен блог. Беше такъв през 2015.

Днес Foodie Boulevard е идеология. Той е парадигма, през която все повече хора възприемат света, много отвъд готвенето и яденето.

Той е вдъхновение да градиш света си така, както искаш, вместо да го консумираш такъв, какъвто ти го дават хора с тотално различни мечти, цели, силни и слаби страни, опит, познания, експертиза, предразсъдъци, ограничения и убеждения от твоите.

Днес Foodie Boulevard е прохождащ бизнес с душа и мисия, който се роди в резултат на моето решение да вървя срещу логиката и напук на всички рационални гласове около себе си да напусна стабилна корпоративна кариера, за да се посветя на призванието си. Както повечето хора казваха "да си готвя и да си пиша блога".

Дали всъшност правя това?

Най-голямото ми щастие е, че днес Foodie Boulevard не съм аз. Днес Foodie Boulevard си ти:

➡️ новият родител с ограничено време в кухнята
➡️ амбициозният работещ човек с много задачи,
➡️ здравословният ентусиаст, който не иска да робува на диети
➡️ любителят кулинар, който обича да твори в кухнята
➡️ човекът с ограничени финансови възможности, който се опитва да се храни пълноценно.

Мисията на Foodie Boulevard е да припомня на всички тези хора и на самата мен, че балансът е динамично състояние, което изисква да сме будни, за да можем да го поддържаме.

Че истинската дестинация, към която всички се стремим, не са впечатляващите длъжностни характеристики и професионални титли, не са пълните банкови сметки и лъскавите коли, не са луксозните апартаменти и почивките на екзотични дестинации, най-новите джаджи и марковите дрехи.

А, че всъщност истинската крайна дестинация е вътрешната ни хармония и всички тези неща са чудесни, но не те ни помагат да я постигнем.

Аз създавам щастлива храна за щастливи хора. Но храната е просто езикът, на който комуникирам. Посланията, които предавам чрез нея, нямат нищо общо с яденето и могат да бъдат предадени по безброй други начини. Аз го правя така, защото накрая като страничен ефект получавам нещо, което е вкусно и се грижи за здравето ми.

И тук има два сценария - да продължиш да мислиш за Foodie Boulevard като за кулинарен блог или да му дадеш шанс да те събуди.

Изборът е твой.

Честит ден на народните будители и на всички хора, които някога са пуснали лъч светлина в моя свят и са го направили малко по-шарен и многоизмерен

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowcheckoutfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1