Първият онлайн курс за пестене на време, нерви и енергия в кухнята

Да започнем отначало...

 

Случва ли ти се да се замисляш за ролята на болезнения опит в живота си?

Имаш ли зад гърба си преживявания, които са били безкрайно травмиращи емоционално или физически, но от тях са излезли безценни, макар и трудно научени уроци?

Уроци, които тотално са преобърнали живота ти?

Уроци, които са ти помогнали да осъзнаеш нещо фундаментално за себе си:

  • кога изпитваш безусловно щастие?
  • кое е истински важно за теб?
  • какво е твоето призвание?

 

Кулминацията на всичко това за мен беше създаването на Foodie Boulevard през лятото на 2015, малко след като загубих едната си баба от рядка форма на рак за по-малко от месец.

Около четири години по-късно, в резултат на естествена еволюция се сглоби концепцията "Практично готвене за заети хора" и методологията на практичното готвене.

Тези неща обобщават моя личен и професионален път от първите 3 десетилетия на живота ми.

 

Но, както казва Стив Джобс в популярната си реч от завършването на студентите в Станфорд през 2005, точките се навръзват само, когато погледнеш назад.

В началото на 2009 бях студентка първа година в американския университет в Благоевград. Тогава се чудех как да изкарам 10,000 долара за 3 месеца, за да продължа образованието си.

Съвсем случайно се озовах на студентска бригада в Щатите на малък китен остров на име Нантъкет в щата Масачузетс.

За по-малко от 3 месеца качих близо 20 килограма. В това нямаше нищо случайно, защото работех в мексикански ресторант за бързо хранене и можех да се храня безплатно в него.

 

 

Стресът от 17-часовите работни дни и липсата на време за готвене и спокойно ядене ме тласкаха към такоси, буритоси, пържени пилешки крилца и гигантски курабийки.

Когато лятото свърши бях изкарала достатъчно пари, за да продължа образованието си. Но се чувствах отвратително.

Виждах погледите на познатите си и знаех какво си мислеха - "леле, какво си е причинило това момиче".

Отношението на околните към мен беше комбинация от изненада, отвращение и съжаление. А това беше отровен коктейл, който ми нанесе много дълбоки и трайни емоционални щети.

Прибрах се в България и си обещах, че никога повече няма да си причиня нещо подобно и си се зарекох да се науча да се грижа за здравето и тялото си.

Следващото лято се върнах обратно в Нантъкет. Бях откровено уплашена, защото не исках в никакъв случай да мина пак през ада от предишната година.

Съвсем случайно започнах работа като бавачка на семейство милионери, които се оказаха здравословни ентусиасти.

Така, съвсем случайно, за пръв път видях отвътре живота на едно семейство, в което здравословното хранене беше топ приоритет.

 

Тогава бях на 21. Годината беше 2010 и в България все още почти никой не говореше за здравословно хранене, поне не и в широкото публично пространство.

Понеже бях решила, че в никакъв случай няма да си позволя да напълнея така драматично за втори път, започнах да се вдъхновявам от дамата, за която работех.

Тогава нямах никакви кулинарни умения и не бях никак наясно какво точно означава да се храниш здравословно. Направих много грешки и влязох в крайност - през цялото лято се храних само с месо и зеленчуци. Никакви плодове. Никакъв алкохол. Никакви мазнини.

Този път се върнах от бригадата с около 15 килограма надолу.

 

 

В погледите на познатите ми отново се четеше изненада, но този път знаех, че реакцията се дължи на нещо, с което се гордеех. Бях слаба. 

Две поредни години и две тотално противоположни крайности. И в двата случая бях причинила на тялото и психиката си щети, за които си дадох сметка над 5 години по-късно.

Но по-важното беше друго. Тези болезнени преживявания ми дадоха най-ценния урок, който съм научила за последните 10 години: храната е инструмент. Тя е нещо, с което можеш да обгрижваш и да наказваш психиката, организма и тялото си.

Нещо повече - храната е инструмент, с който можеш да влияеш върху здравето си 10-20-30 години напред.

Нещо повече - храната е партньор в грижата за здравето, с който можеш да влияеш върху гените на бъдещи поколения, които все още дори не си заченал.

 Този урок ми даде тема за размисъл: кой е най-лесният начин човек да използва храната като дългосрочен партньор в тези грижи?

Отговорът за мен дойде мигновено:

когато имаш достатъчно познания за нещо, това многократно повишава контрола ти върху него и осезаемо подобрява начина, по който го използваш в ежедневието си.

 

С други думи, ако знаеш какво всъщност означава да се храниш здравословно и умееш да готвиш, то това ще ти позволи да боравиш с храната точно като с дългосрочно приложим инструмент в грижите за здравето.

Но, както казва Дерек Сивърс, ако информацията беше отговорът, светът щеше да е пълен с милионери с тела на гръцки богове. А с оглед на постоянно нарастващия брой хора, страдащи от затлъстяване в световен мащаб, въпреки мултимилиардната световна здравословна и уелнес индустрия е ясно, че информацията явно не е отговорът.

За последните 8 години, в които изследвам хранителните поведения на различни хора и първопричините за техните дългосрочни избори, научих 2 важни неща:

  • не съществува универсална дефиниция за здравословното хранене, нито пък има универсален режим, който се отразява еднакво добре на всички хора по света във всеки етап от живота им 
  • за да направиш трайна промяна в хранителното си поведение трябва да създадеш навици, които са максимално лесни за следване

Именно така се роди концепцията, която нарекох практично готвене за заети хора.

Практичното готвене не се фокусира върху това с какво трябва да се храниш. Има специалисти, които могат да ти помогнат да избереш оптималия начин на хранене за теб. 

Практичното готвене ти помага да ускориш и улесниш приготвянето на онези продукти, които искаш/трябва да консумираш, така че да имаш мотивация да влизаш в кухнята и да създаваш домашна, вкусна и пълноценна храна възможно най-често. Благодарение на принципите, идеите и съветите на практичното готвене, можеш да пестиш средно 100 лв. от храна месечно и до 45 минути от всяко готвене.

Това, което прави този подход революционен, е фактът, че той е подходящ за месоядни, вегетарианци и вегани, за хора с различни финансови възможности, готварски умения и цели.

Фокусът на подхода да ти помогне ускориш и улесниш готвенето, така че да имаш мотивация да влизаш в кухнята и да създаваш домашна, вкусна и пълноценна храна възможно най-често, без значение дали следваш растително, вегетарианско, месно или каквото и да е друго хранене.  

Но подходът на практичното готвене не се появи в съзнанието ми изведнъж, а беше резултат от хиляди часове в кухнята, хиляди допуснати грешки, хиляди неуспешни експерименти и безброй потрошени нерви, които спокойно можех да си спестя. 

И най-накрая имам готовност с нещо, което ще ти даде възможността ти да си ги спестиш :) Нещо, което опакова целия опит, знания и научени уроци от кухнята на Foodie Boulevard в лесно използваемо и практично съдържание. Нещо, което ще се превърне в твоя личен кулинарен асистент на един клик разстояние. И това нещо е първият онлайн курс на Foodie Boulevard за пестене на време, нерви и енергия в кухнята, който ще ти даде усещането, че аз съм неотлъчно до теб по време на готвене и пазаруване и ти помагам да взимаш оптималните решения. 

Всичко за курса "Практично готвене за заети хора" можеш да научиш тук.

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowcheckoutfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1