Как скуката и неволята ме вкараха в кухнята...

...и ме научиха да бъда смела, креативна и любопитна

...когато изпитанията се окажат най-ценните уроци...

Можеш ли да повярваш, че една от най-досадните и предизвикателни ситуации, в които някога си попадал/а, може да ти помогне да развиеш умения и начин на мислене, които тотално да преобърнат живота ти и да те научат да виждаш света в много повече измерения от тези, с които си свикнал/а?

Преди 8 години, аз нямаше да го повярвам. Но въпреки това, именно една такава ситуация беше първата крачка по пътя, който ме доведе до личното ми призвание. И ако случайно си мислиш, че призванието, за което говоря, е готвенето, нека го кажа в прав текст: изобщо не става въпрос за това.

 

...когато храната и готвенето са контекст, а не самоцел... 

Както спортът и изкуството могат да бъдат контекст, в който да развиеш различни умения и да придобиеш различни качества, които можеш да използваш в различни сфери от живота си, така за мен готвенето се превърна в контекст. Контекст, който ми помогна да осъзная, че всеки може да се грижи за здравето си с удоволствие...ако повярва, че е възможно и даде шанс. 

Контекст, който ме научи да подхождам към всяка ситуация в живота си с любопитство, да не робувам на митове, да се осмелявам да съм креативна и да търся решения на проблемите си извън кутийката. 

Но нека направим крачка назад. Всичко започна през един безобразно студен февруари

Модерна приказка за неволята: как влязох в кухнята от скука и от зор

През февруари 2012 започнах първата си "истинска" работа като пораснал човек и за пръв път заживях сама. Бях асистент на графичен дизайнер във френска фирма, която организираше международни образователни събития. Малко преди това бях завършила висшето си образование, напуснах родния Плевен и се преместих трайно в София.

Нямах почти никакви приятели, бях сама и самотна и се налагаше да живея и да се издържам с 1000 лв., с които трябваше да плащам наем, студентски кредит, битови сметки и не на последно място - да се изхранвам.

Нямах пари да ям по заведения, доставките на храна по онова време не бяха популярни и никак не ми допадаха готвените ястия, които можех да си купя от магазините в квартала, в който живеех. 

За период от няколко месеца ядях само хляб, лютеница, крема сирене и бисквитена торта, които си купувах от близкото Пикадили.

Квартирата ми представляваше кокетно малко студио около 40 квадрата, в което нямаше кухня, а единствената мивка беше в банята, от онези, в които едва си побираш и двете ръце. Но дори да имаше кухня, по онова време готвенето хич не беше привично за мен.

До онзи момент, никога през живота ми не ми се беше налагало да готвя, освен по време на бригадите в Щатите, а тогава готвенето се състоеше в задушаване на зеленчуци и (евентуално) бъркане на яйца.

Как една кухненска джаджа промени живота ми... 

И по едно време през пролетта на 2012 взе да ми писва да ям само лютеница и топено сирене

Докато се разхождах в тогава работещия Carrefour в мола на Цариградско шосе през една самотна събота, видях промоция на пастор.

Бях виждала родителите ми да ползват такъв уред и да приготвят с него крем супи. Понеже в квартирата ми имаше микровълнова печка, реших, че мога да си задушавам зеленчуци в нея и с пасатора да си правя крем супи, за да разнообразя малко менюто от последните месеци. По онова време концепцията за здравословно хранене хич не ме вълнуваше. 

Реших да инвестирам 24 лв., които тогава бяха много сериозна сума за така или иначе ограничения ми бюджет и да си купя пасатора. 

Тези 24 лв. се оказаха една от най-важните инвестиции в живота ми. 

С оглед на полевите условия, в които ми се налагаше да готвя, в комбинация с липсата на всякакви предишни готварски умения, в следващите месеци научих няколко ключови урока, които тотално промениха живота ми:

  1. Не ти трябва истинска кухня, за да готвиш.
  2. Не ти трябват предварителни кулинарни знания и умения, за да създаваш вкусна и красива храна.
  3. С един привидно ограничен откъм възможности уред всъщност можеш да приготвяш най-различни ястия.
  4. Храната е мощен магнит, който събира хора около трапезата, не само за процеса на ядене, а и като социален фактор.

Как научих всички тези уроци? 

Подходих с любопитство. 

Вместо да се ядосвам, че ми липсва удобна кухня и да страдам, че не мога да си позволя по-скъпи уреди, реших да импровизирам според обстоятелствата и да действам практично.

Започнах да експериментирам с пасатора и постепенно осъзнах, че с него всъщност мога да приготвям смутита, крем супи, пастети, рязядки и какво ли още не. Без да съм предполгала, именно тези открития в последствие ми помогнаха да създам цял наръчник с практични съвети за избиране на кухненски уреди според нуждите на човек и според нещата, с които обича да се храни.

Благодарение на тази изключително предизвикателна и неприятна ситуация, в която обстоятелствата ме бяха поставили се роди концепцията ми за практичното готвене - подход към създаването на храна, който позволява на пълни аматьори с ограничено време да създават вкусни и пълноценни шедьоври за не повече от 30тина минути, без да следват рецепти и без да се налага да инвестират в скъпи уреди и джаджи. 

Практично готвене за заети хора - първият курс за пестене на време, нерви и енергия в кухнята

8 години по-късно, сглобих всички знания и умения, които бях наптрупала в течение на времето, в първия дигитален курс за пестене на време, нерви и енергия в кухнята, който нарекох "Практично готвене за заети хора".

Този курс е кулминацията на хиляди часове експерименти в кухнята, които далеч не се случваха, защото готвенето само по себе си ми беше толкова интересно. Причината да продължавам да влизам в кухнята ден след ден е фактът, че за мен готвенето е на първо място творчески процес, с който се забавлявам и релаксирам. А като приятен страничен ефект, накрая всичко приключва с нещо вкусно и пълноценно, на което мога да се насладя веднага.

Но най-ценното от всичко по трасето в последните години категорично е това, че с уменията и уроците, до които достигнах по неволя, мога да помагам на мъже и жени на всякаква възраст и с всякакви финансови възможности да улесняват живота си и да пестят време и средства, които с удоволствие да посвещават на неща, които са истински важни за тях. 

И всичко започна в едно малко студио без кухня и с един пасатор за 24 лв. 

Всичко за курса "Практично готвене за заети хора" можеш да научиш тук.

 

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowcheckoutfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1