Как да живееш пълноценно във вирусната реалност?

Какво те прави човек?

Цветът на кожата ти? Религията? Езикът, който говориш? Културата, която имаш и традициите, които спазваш?

Кога решаваш, че някой е "като теб?"?

Че човекът отсреща е някой, с когото имаш нещо общо? Че човекът отсреща може да разбере как се чувстваш, какви мисли се въртят в главата ти? Че може да предвиди какво за теб е важно в живота, без изобщо да те познава?

Допреди няколко седмици нещата бяха други.

Когато се запознавахме с нови хора си стискахме ръцете. Спокойно можехме да зарадваме приятели с изненадващо посещение в дома им в петък вечер. В метрото си цъкахме по телефоните и после без притеснения се почесвахме по носа.

Днес не е така.

Днес, вместо да казваме на близките си "умната" им казваме "мий си ръцете".

Днес се замисляме дали е разумно да идем на гости на най-близките си приятели.

Днес ръцете ни са сухи и болезнени от десетки пъти миене на ден.

Днес да пипнем лицето си с ръка се усеща като неоправдан риск.

Днес страхът изглежда по нов начин.

Защото не сме съвсем наясно от какво трябва да ни е страх. И колко.

Стремим се да сме информирани, но малко от нас разбират науката зад нещата и могат да преценят ситуацията обективно. 

Някои от нас влизат в едната крайност - медийно затъмнение и отричане на реалността.

Други изпадат в параноя, която буквално консумира цялото им същество и ги лишава от умението да мислят рационално и да живеят пълноценно.

Къде е границата между двете? Не знам.

Знам следното: днес не е време за страх, защото страхът ни пречи да сме рационални.

 

 

Днес не е време за превенция

Превенцията се прави години преди да стигнем до ситуация като тази. И да сочим пръсти - това не променя нищо. Сега превенцията е, за да не позволим на такова нещо да се случи отново. 

 

Днес е време за оптимизация

Днес е време за ограничаване на щетите. Днес е време за рационална предпазливост. За миене на ръце - по 83 пъти на ден, ако е нужно. За ръкавици за еднократна употреба. За онлайн пазаруване на най-важното. За доброволно дистанциране.

Но днес е време и за разни неща, които игнорираме, защото хич не ни се струват важни. Но е точно обратното!

 

Днес е време за спокойствие

Защото стресът ще ни разкаже играта. Буквално. Сега имаме нужда имунната ни система да е силна. Ако смяташ, че стресът не й се отразява, моля потърси информация онлайн - от уважавани хора и източници.

 

Днес е време за качествен сън

Това не подлежи на коментар. Ако не спиш добре твърде продължително време, нещата ще загрубеят. Това също не е мое мнение. Много хора около мен, включително и самата аз, изгърмяха след хронично недоспиване. Новите родители знаят точно какво имам предвид. Ако имаш лукса са спиш - спи!

 

Днес е време за физическа активност

Най-малкото, ще подобриш настроението си мигновено и ще се разсееш от мисли за глупости. Аз тренирам сама вкъщи. Благодарение на изключителния Тихомир Трифонов от BB-Team и на Радослав Рангелов от Motivity знам какво да правя с тялото си и мога да си сглобя страхотна лесна и бърза тренировка у дома без уреди.

Ако имаш парк наблизо и можеш спазваш дистанция от хора - излез и се порадвай на слънцето. Естествена доза Витамин D никога не е излишен.

 

Днес е време да се храниш пълноценно!

С разнообразна и балансирана храна, с която да подсилваш имунитета си по естествен начин, доколкото е възможно. И тук идва моята роля.

В следващите седмици ще се опитам да създам максимално голямо количество полезно съдържание, което ще ти помогне да си приготвяш вкусна и пълноценна храна лесно, бързо и бюджетно - без значение с какви продукти разполагал, какви са хранителните ти навици и какви умения имаш в кухнята.

Предстои ми серия от безплатни онлайн лекции по темата Практично готвене за заети хора. Първата е тази неделя в 11 сутринта и всеки може да я гледа онлайн. Информация как да гледаш - тук. По всяка вероятност ще има и запис, който можеш да гледаш след това.

За да не пропуснеш нещо важно от мен, абонирай се за седмичния ми бюлетин тук (от десктоп или лаптоп устройство). 

В лекциите няма да обяснявам кой какво да яде, защото нямам тази експертиза. Но ще те науча да сглобяваш лесни и вкусни неща за 15-20 минути - с каквото имаш под ръка, без да се налага да ходиш до магазина.

В момент като този, имаш 3 избора пред себе си

  • Да отричаш реалността, да правиш шеговити коментари, да се дразниш на "онези параноичните" и да стискаш палци да се размине на теб и близките ти, като продължиш живота си по старо му.
  • Да станеш роб на страха и да позволиш на креативността си да помисли за всички най-ужасни апокалиптични сценарии, които могат да се случат. Да забравиш за всички неща и дейности, които допреди няколко седмици са ти носели удоволствие. И да изгубиш себе си.
  • Или да приемеш, че единственото сигурно нещо в живота е промяната и тя често идва, когато не си готов за нея, без изобщо да пита.

 

Това ми се случи, когато през 2015 баба ми почина от безумно рядък рак за месец и половина.

Случи ми се, когато загубих дете, когато разбиха и ограбиха дома ни, когато мозъкът ми се изпържи и ме остави неспособна да функционирам като себе си за близо 2 години.

Минах през всичко това и само най-близките ми хора имат някаква представа какво ми струваше. Но не ти разказвам това, за да се жалвам, да се оплаквам или да те плаша. Казвам го, за да ти покажа, че shit happens whether you want it or not.

Въпросът не е какво ти се случва, а какво правиш с него. Как реагираш, как му позволяваш да ти се отрази.

Всичко, което аз преживях, ми даде пространство да стана това, което съм днес.

 

Така построих прекрасната връзка, която имам с човека до себе си.

Така се научих да владея гнева си, да имам конструктивни конфликти и да ми е комфортно да признавам грешките си.

Така намерих своето призвание, разбрах кое е истински важно в живота ми, пренаредих приоритетите си, зарязах голямата заплата и станах беден предпримач-визионер, който е достатъчно наивен и достатъчно инатлив да вярва, че може да промени света по свой си начин - като учи хората да се грижат за здравето си с удоволствие като използват храната за свой партньор. 

 

Време е за промяна

  • В начина, по който общуваме.
  • В начина, по който работим.
  • В начина, по който учим, забавляваме се, почиваме, грижим се за себе си

В начина, по който съществуваме.

 

Защо да не използваме времето сега, за да направим първите крачки към тази промяна?

Аз избирам да си създам нова реалност, в която страхът няма да бъде единствената емоция, която усещам.

Избирам да съхраня човешкото у себе си, но ще го науча да говори на нов език.

Ела да се видим онлайн в неделя. Ще си поговорим полезни и практични неща. Но и ще направим нещо още по-важно: ще бъдем заедно, безопасно.

 

Как да гледаш лекцията?

Когато настъпи времето, кликни на този линк https://zoom.us/s/130147688 , въведи името си и Meeting ID: 130 147 688

Стискаме палци да се получи ;)

А междувременно, ако ти трябват лесни и бързи идеи за вкусни неща, ето как можеш да ползваш търсачката на нашия сайт, за да откриеш нещо като за теб сред стотиците ни адаптивни идеи.

 

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowcheckoutfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1