"Магическите формули", с които можеш да измисляш свои рецепти от нула

Как да превърнеш готвенето от досадна и изморителна дейност в забавно занимание?

Най-лесният начин да превърнеш готвенето в естествена част от ежедневието си е да го улесниш максимално, да спреш да следваш дословно чужди рецепти, да се притесняваш за пропорции и количества и да се стресираш, че нямаш някой продукт, който дадена рецепта изисква. 

Какво ще си помислиш, ако ти кажа, че без да имаш специални готварски умения или задълбочени познания за взаимодействието между хранителните продукти, с помощта на една единствена "магическа формула" можеш да започнеш да приготвяш безброй различни версии на някои от любимите си ястия? 

Звучи твърде хубаво, за да е истина?

Истина е. И никак не е сложно.

Първата крачка: забрави, че готвенето трябва да се случва по рецепти и си представи, че любимото ти ястие е като картина, която можеш да рисуваш отново и отново, но всеки път да използваш различни цветове. 

Именно това ще се научиш да правиш, ако свикнеш да използваш моите "магически формули" и започнеш да се заиграваш в кухнята смело и без да се стресираш за следването на точни рецепти.

Как да сглобяваш ястия като пъзели?

Когато се научиш да мислиш за ястията като за пъзели, които можеш да сглобиш според продуктите, които харесваш и имаш под ръка, тогава готвенето спира да бъде досадна домакинска дейност и се превръща в забавно творческо занимание, което не просто не те напряга и изморява, а дори може да те зареди и неочаквано да се превърне в твое хоби. 

Много хора са с погрешното убеждение, че създаването на собствени рецепти е изключително сложно и изисква задълбочени готварски знания и умения. Реалността не е такава, не и в кухните на онези от нас, които нямат амбиция да стават професионални говачи, а искат просто бързо и лесно да си приготвят вкусна и пълноценна храна.  

Да измислиш своя рецепта от нула може да бъде много лесно, ако имаш базови насоки за основните категории продукти, които влизат в състава на едно ястие и познаваш основните характеристики на продуктите.

Как да измислиш своя рецепта за сурови бонбони?

Например, ако искаш да измислиш своя рецепта за сурови бонбони, единственото, което е нужно да знаеш, е, че суровите бонбони се приготвят от основен продукт + сладък лепкав продукт. Аз наричам това "магическа формула", която ти позволява да създаваш безброй свой интерпретации на различни любими ястия.

Например, можеш да си приготвиш сурови бонбони, като смелиш сурови орехи и фурми без костилка, и оформиш лепкавата смес под формата на топчета с размер по избор.

Ако искаш бонбоните да са тип Рафаело, можеш да ги оваляш в кокосови стърготини, а ако обичаш шоколадовия вкус - можеш да ги оваляш в какао.

Ако пък не харесваш нито орехи, нито фурми, можеш да смелиш сурово кашу с мед. Следваш същата процедура като при бонбоните от орехи и фурми и воала!

Ако се чудиш какво количество от продуктите трябва да използваш - тук няма един единствен правилен отговор. Ако искаш бонбоните ти да са по-сочни - трябва ти повече лепкав продукт. Ако искаш да са по-сухи - трябват ти повече ядки. Ако приготвиш смес, която се разпада - логично е, че ти трябва още "спойка", така че просто добави още от избрания лепкав продукт. Ако пък сместа е твърде лепкава - добави още малко ядки (или кокосови стърготини, конопено семе, сусамово семе и т.н.) и проблемът е решен. 

Можеш да измисляш най-различни рецепти съвсем сам/а!

По същия начин, спокойно можеш да си измисляш свои собствени рецепти не само за сурови бонбони, а и за най-различни други ястия, като например палачинки, кремове, пудинги, сладки и солени мъфини, пици, огретени, кюфтета и още много други. 

Ако разполагаш с "магическите формули", съдържащи общи насоки за видовете продукти (основни, сухи, мокри, лепкави, овкусяващи), и с примери за продукти от различните групи (например: брашното, овесените ядки, овесените трици, пресованите ядки и мюслито са все сухи продукти, които можеш да използваш като основа за приготвянето на най-различни видове палачинки), можеш завинаги да спреш да следваш дословно чужди рецепти. От този момент нататък ще можеш да сглобяваш вкусни и пълноценни ястия по свой собствен вкус, според това, с което разполагаш в момента. 

"Магическите формули", които ще променят готвенето завинаги

Точно на тези "магически формули" посветих една от основните секции в първия дигитален курс, който създадох за пестене на време, нерви и енергия в кухнята, "Практично готвене за заети хора".

Курсът е кулминацията на хиляди часове експерименти в кухнята, благодарение на които се родиха 10 "магически формули", с които всеки човек - без значение от уменията и възможностите му, може да създава свои собствени рецепти за безброй вкусни ястия за не повече от 30тина минути. 

Всичко за курса "Практично готвене за заети хора" можеш да научиш тук.

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowcheckoutfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1