Сурова домашна лютеница - Здравето Отблизо по БНТ 1

В подготовка за студените месеци - практични, здравословни и вкусни идеи за зимнина

Моята супер баба беше супер кулинар :) Имаше не един и два шедьовъра, с които беше станала известна сред всички, които някога бяха опитвали нещо приготвено от нея. Но безспорно едно от най-любимите бабини изкушения за мен беше нейната домашна лютеница. Е, признавам си, колкото и да е странно, това е едно от нещата, на които просто не мога да устоя!

Сурова домашна лютеница

Домашна лютеница с топла домашна пърленка, изпечена в печката на дърва = вкусът на детството. От лютеницата на баба ми остана само едно бурканче, дори рецептата й нямам, но сърце не ми дава да го отворя... иска ми се да го запазя като малък монумент на нейното самоуко готварско майсторство. Но колкото и да не смея и да си помислям, че мога да измисля рецепта, която конкурира нейната, нямаше как да не се опитам да измайсторя и аз една домашна лютеница :) 

Сурова домашна лютеница В кулинарните книги и в различни сайтове и блогове онлайн има сигурно стотици рецепти за лютеница. Да, в търговската мрежа има доста вкусни опции, но от една страна всичко е по-вкусно, когато си го направиш сам, а от друга страна - всичко е по-здравословно, когато в него няма Е-та и други консервиращи абревиатури.  Но макар разнообразието от рецепти за домашна лютеница да е наистина огромно, има едно нещо, което е общо за почти всички тях - лютеницата се получава чрез термична обработка. И разбира се, това звучи съвсем нормално - все пак доматите, чушките, патладжаните и всички зеленчуци, които възнамеряваме да използваме, трябва да се изпекат, да им се изпари водата и така нататък, нали... Е, не непременно. 

Сурова домашна лютеница Днес ви споделям моя "прочит" на съвременна домашна лютеница. Това е една наистина експресна рецепта за хора, които не могат да отделят часове наред в приготвяне, но също като мен са ценители на домашната лютеница :)  Решението, което аз намерих като алтернатива на печенето на зеленчуците, е съвсем простичко - използвах сушени чушки и домати! Те нямат никаква излишна вода, дори имат нужда от краткотрайно накисване в гореща вода, за да станат подходящи за рецептата. Хубавото на тази рецепта, е, че буквално лютеницата ви е готова за 10 минути, напълно естествена е, няма никакви консерванти, а подправките и източниците на мазнина са изцяло ваш избор. Всъщност, един от общите елементи между повечето рецепти за домашна лютеница онлайн е слънчогледовото олио, което никак не ми допада. Затова и реших тотално да го изключа от своята рецепта и да го заменя с комбинация от ядково масло и няколко капки ленено олио (което можете спокойно да замените с ядково олио, олио от гроздови семки, от тиквени семки, от авокадо, дори със зехтин).

Аз използвах масло от кашу, защото обожавам послевкуса, който оставя, както и нежната му кремообразна консистенция.  Още един съвсем опростен вариант на приготвяне на лютеницата може да видите от гостуването ми в предаването Здравето отблизо по БНТ 1.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1