Sofia Restaurant Week: Септември ще бъде вкусен!

Едноседмично празненство за сетивата на гастрономи и кулинарни авантюристи

sofia-restaurent-week

Foodie Boulevard за foodie-тата, местната кулинарна сцена и отношението към храната

Когато станах кулинарен блогър (макар, че “ставам“ не е правилният глагол в случая, защото това само по себе си е призвание, което просто дреме някъде и чака подходящия момент да избухне като фойерверк от вдъхновение), никога не съм предполагала колко вълнуващи преживявания ми предстоят както в кухнята и пред клавиатурата, така и отвъд моя личен кулинарен свят.

Кога храненето се превръща в забавление и конструктивно хоби?

Още преди да започна да се занимавам активно с кулинария, през годините съм имала прекрасна възможност да пътувам доста в Европа, че и извън нея.

Сред любимите ми туристически забавления винаги е било да се потапям в местната кулинарна атмосфера. Но допреди няколко години, някак си, колкото и да се наслаждавах да разширявам хоризонтите си, да дегустирам местни ястия и продукти, да посещавам всякакви видове заведения, да наблюдавам всякакъв манталитет на местните кулинари, мъничко и страдах. Страдах, защото нещо липсваше.

Sofia Restaurant Week

Какво липсва?

Страдах, защото у нас кулинарната сцена сякаш не можеше да впечатли с подобни преживявания. Сякаш липсваха места, където да си личи, че храната се приготвя с грижа, с любов, с концепция, с послание към посетителите. Сякаш хората тук не възприемаха храненето и храната изобщо по начина, по който виждах да се възприема на запад. Сякаш кулинарно преживяване и празник за сетивата по-скоро звучаха на тукашните хора като снобарски превземки и терминология на претенциозните хора. Или поне това беше убеждението ми...

Кулинарията: бизнес ниша и машина за пари или повод за празник на духа и приключение на сетивата?

Sofia Restaurant Week Когато преди няколко години постепенно започнах да се потапям в тукашните кулинарни среди все повече и повече, бях брезкрайно щастлива да осъзная, че съм грешала! И се оказа, че далеч не само столицата може да предложи завидни гастрономски преживявания от всякакъв род, ценови диапазон, националност и стил.

Когато започнах живо да се интересувам какво се случва на българската кулинарна сцена и да се оглеждам с едни конкретно търсещи очи, започнах да виждам, че тази сцена, която неоснователно бях пренебрегвала, или се е развила с космическа скорост, или през цялото време е била много по-жива, много по-пъстра и много по-вълнуваща, от колкото някога си бях давала сметка. И не само! Започнах да срещам все повече хора с всякакви професии, хобита, финансови възможности и на всякаква възраст, които възприемаха храната точно както аз. Хора, за които готвене и кулинарстване са две различни неща.

Хора, които виждат храната като форма на изкуство, независимо от това дали става въпрос за минималистично ястие в гурме заведение, за специалитета на готвача – семейно наследство в малко и скипрено квартално семейно местенце, или просто за домашно приготвената вечеря, която е създадена с искрена страст и вдъхновение.

Какво всъщност е foodie?

Sofia Restaurant Week

Колкото и пъстри да са всички тези хора-ценители на храната, с които се срещах, между тях имаше нещо общо. Във всички тях виждах един елемент, който ги обединява и ги кара да разбират и да говорят на един и същи език. Този елемент беше и все още е, че всеки един от тези хора може да бъде описан с едно универсално разбираемо понятие – foodie.

  • Да си foodie, или по нашенски гастроном, значи да имаш едно по-особено отношение към храната от хората, които просто се хранят, за да имат енергия за изпълнение на жизнените си функции. Foodie е човек, който е ценител на вкусната храна във всичките й форми.
  • Ако си foodie, за теб всяко следващо хранене е потенциална възможност да се впуснеш в едно ново кулинарно приключение и да подариш на сетивата си един изключителен празник.
  • Да бъдеш foodie по никакъв начин не значи ежедневно да даваш луди пари за скъпи ресторанти, редки блюда и екзотични продукти.
  • Да бъдеш foodie е състояние на духа, в което ти оценяваш храната като едно специално преживяване. Преживяване, в което храната, на която се наслаждаваш, е в унисон с емоцията и настроението ти.

София става световна кулинарна сцена през септември

Именно като едно откровено foodie, аз бях изключително развълнувана, когато разбрах за една страхотна инициатива, която ще се случи на българската кулинарна сцена през този месец. Моя близка приятелка ми прати статия за Sofia Restaurant Week, една прекрасна и много вкусна инициатива, която ще протече между 11 и 17 септември в София.

Инициативата включва 25 специално подбрани заведения, които в рамките на тази конкретна седмица ще предлагат тристепенно (някои и четиристепенно)  меню на фиксирана цена от 25 лв. (без включени напитки). Заведенията са подбрани именно от хора от моята порода – foodie-та  с различен произход, кариери и предпочитания, но обединени от любовта към храната. Да си призная, първите ми години живот в София не бяха най-пъстрия откъм кулинарни преживявания период от живота ми.

Със заплата на току-що започнал работа прясно завършил млад човек със студентски кредит за изплащане и квартира със столичен наем, редовно се разхождах в близост до ресторантите от списъка на тазгодишната Sofia Restaurant Week инициатива и тайничко завиждах на хората, които можеха да си позволят да се насладят на такива изумителни кулинарни преживявания.  

Може би затова и бях дори леко трогната когато разбрах, че в рамките на една седмица всички тези 25 забележителни ресторанти ще дадат шанс на foodie-та с всякакви възможности да се докоснат до техните кулинарни висини. Инициативата е дело на един мъничък, но много сърдечен екип от четирима души, които умело жонглират с хилядите задачи по организацията на ресторантската седмица. Идеята за инициативата се родила в края на 2015, но екипът се събрал в сегашния си състав през март тази година.

И тук стигам до момента, в който ще ви споделя защо да си кулинарен блогър се оказва по-вълнуващо, от колкото някога съм предполагала. 

Когато разбрах за прекрасната инициатива Sofia Restaurant Week, усетих непреодолимо желание да пиша на екипа и да ги поздравя за идеята и организацията. Искаше ми се да разбера какви са хората, които стоят зад такава прекрасна инициатива, за която аз (виждайки как се случва на запад) тайничко съм си мечтаела да се реализира и у нас.

Та благодарение на това, че се свързах с организаторите, в крайна сметка имах прекрасното удоволствие да се видя с един от креативните умове и жонглиращи инициатори на ресторантската седмица и си дадох сметка, че и в България има хора, които ще помогнат на тукашната кулинарна сцена да става все по-динамична, все по-вълнуваща и пъстра кулинарна арена, а дори може би и да стане една своеобразна мека за кулинарен туризъм на Балканите.

За организаторите, Sofia Restaurant Week е скъпоценна рожба, резултат на много ентусиазъм, енергия и истинска привързаност към специалните кулинарни преживявания. Sofia Restaurant Week e един проект, който се подготвя с много любов и който тепърва ще претърпява метаморфози и ще расте.

Аз, като едно истинско foodie, като един истински ценител на стойностните кулинарни преживявания, вкусната храна приготвена с грижа, като човек, който постоянно иска да експериментира с нови вкусове и кулинарни стилове, съм безкрайно щастлива, че ще имам шанса да се насладя на тази инициатива. Стискам безкрайно много палци тя да бъде успешна и да се превърне в една традиция и регулярен празник на кулинарията за всички нас.

Кога и къде?

Sofia Restaurant Week ще се случи между 11ти и 17ти септември в рамките на столицата. Организаторите обещават, че ще се опитат да излязат и извън София за следващите издания на инициативата.

Sofia Restaurant Week

Кои ресторанти ще участват в Sofia Restaurant Week?

Пълния списък с ресторанти, които може да посетите в рамките на седмицата, може да видите тук. Като започнем с традиционно нашенски, сръбски и руски, преминем през италиански и френски, скочим до арменски и ориенталски, и стигнем чак до японски ресторанти, тази седмица ще бъде една прекрасна възможност да обиколим земята под формата на кулинарни пътешествия.

Какво ще бъде менюто?

Всяко от 25те заведения е приготвило избор от две тристепенни (или четиристепенни)  менюта с акценти салата, основно ястие и десерт, от които посетителите ще могат да си изберат предварително и да го заявят.

Как се правят резервации?

Резервации се приемат през сайта и мобилното приложение на Sofia Restaurant Week, както и по телефона на съответното заведение след изрично упоменаване, че резервацията е в рамките на инициативата.

Защо се вълнувам за Sofia Restaurant Week?

Самата аз, като един запален кулинар, който проповядва колко е важно да се храним с домашно приготвена храна, обожавам понякога да посещавам нови места и да давам шанс на нови вкусове и кулинарни култури.

Това е най-прекрасното вдъхновение, за което мога да си мечтая! Всъщност, с моя най-почетен дегустатор имаме традиция да посещаваме ново екзотично заведение всеки месец на датата, на която се запознахме. Затова и съм толкова щастлива да видя, че местната кулинарна ниша е узряла достатъчно, че всички ние да имаме шанса за тази една седмица да се потопим в кулинарния свят на 25 ресторанта с кулинарни изкушения от над 10 различни националности.

Ще можем да опитаме всякакви стилове кухня, да се докоснем до творенията на именити шеф-готвачи и изобщо да станем част от една такава обединяваща инициатива. Шансът да се видя с една от дамите зад организацията беше прекрасен, защото видях истинското й вълнение. Защото си дадох сметка, че това не е поредната бизнес ниша, която някой се опитва да запълни. Видях, че тук има foodie-та, които искат да подарят на всички столичани и гости на града един едноседмичен празник на хубавата храна, уютната атмосфера и прекрасните кулинарни преживявания.  Нямам търпение да се впусна в едно пъстро кулинарно пътешествие!

Септември ще бъде вкусен!

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowcheckoutfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1