Средиземноморска кухня с Шеф-готвач Джорди Естеве в рамките на петия Premier Gastronomy Festival

Моето пътешествие сред гастрономския рай: седемстепенно дегустационно меню с дъх на Средиземноморие 

 

Degustation Dinner by the Chef Jordi Esteve at the 5th Premier Gastronomy Festival Цифрата седем не е случайна. Никак. Седем е цифрата на Вселената. Седем е броят на чудесата на света, на смъртните грехове, на дните от седмицата и дори на нотите! Сигурна съм, никак не беше случайно, че именно седем бяха и блюдата в дегустационното меню от средиземноморска кухня на испанския Шеф-готвач Джорди Естеве от ресторант Nectari в Барселона.

Това меню имах уникалната чест и удоволствие да опитам в рамките на Петия фестивал на гастрономията (5th Premier Gastronomy Festival) в хотел Premier Luxury Mountain Resort в Банско.

Degustation Dinner by the Chef Jordi Esteve at the 5th Premier Gastronomy Festival Както ви разказах в моя дълбоко мечтателен и пропит с кулинарно опиянение разказ за откриването на Петия фестивал на гастрономията (5th Premier Gastronomy Festival), аз бях поканена като специален гост на този изключителен празник на кулинарното изкуство в качеството си на кулинарен блогър.

Заедно с още четири чаровни дами от онлайн пространството, сред които Ана Динкова от anadinkova.com, Ванина Ханджийска от styleinspiratrice.com, Веселина Маринова от  DiVino, Денина Мартин от deninamartin.com, и Милка Делчева от blog.millita.net, всяка от които вдъхновяваща в своята собствена ниша, аз - Софи Йотова от foodieboulevard.bg,  бях единственият кулинарен блогър, в тази прекрасна компания. Несравнима чест и гъдел за кулинарното ми его – повече, от колкото можете да си представите!

Sophie Yotova with Chef Jordi Esteve at the 5th Premier Gastronomy Festival

Храната като физически образ на душата

Който ме познава знае, че името на блога ми никак не е случайно и че аз самата смело и гордо се наричам истинско foodie. За мен дегустацията на нетрадиционни, екзотични и революционни блюда е блажено преживяване.

За мен кулинарното изкуство е уникална форма на творчество, тъй като това е единственото изкуство, което ражда впечатляващи шедьоври, на които човек може да се наслади по един пълноценен начин.

Няма да се уморя да повтарям, че храната придобива настроението на човека, който я приготвя. Храната представлява физическото претворяване на вътрешния свят на своя творец, неговата душа в обозрима форма. А когато става въпрос за дегустационна храна, мащабът на цялото това кулинарно творчество се изстрелва в орбита.

 

Седемстепенното дегустационно меню на Шеф-готвач Джорди Естеве

 

Degustation Dinner by the Chef Jordi Esteve at the 5th Premier Gastronomy Festival Когато става въпрос за изтънчени блюда от моята толкова любима средиземноморска кухня, всяко от които е обмислено стратегически и логистично, планирано е като естествено хронологично продължение на предишното, и е създадено, за да погъделичка точно определени вкусови, зрителни, обонятелни и всякакви възможни видове рецептори, удоволствието от преживяването придобива катарзисни очертания. В събота вечер имах шанса да дегустирам средиземноморска кухня. И то не каква да е.

Дегустирах седем авторски блюда на на испанския Шеф-готвач Джорди Естеве от ресторант Nectari в Барселона. Дегустирах  кулинарни шедьоври сътворени от гастрономски творец, който е носител на една звезда Мишлен.

Да имаш удоволствието да се насладиш на подобна експлозия от цветове, форми, текстури и вкусове, всички те грижливо стилизирани и аранжирани като изтънчено минималистично изкуство върху бяла канава, е блаженство. Блаженство, което (особено ако си foodie като мен и пишеш за храна) рязко те изстрелва в орбитата на твоят кулинарен рай.

Degustation Dinner by the Chef Jordi Esteve at the 5th Premier Gastronomy Festival

Кулинарно пътешествие с привкус на Средиземноморие

Шеф-готвач Джорди Естеве отведе всички гости на тази изключителна дегустационна вечеря на едно пътешествие из съвременната средиземноморска кухня, като ни разказа една изключителна история чрез своите кулинарни творения в това несравнимо седемстепенно дегустационно меню.

Degustation Dinner by the Chef Jordi Esteve at the 5th Premier Gastronomy Festival История, която започна плавно, но уверено с увертюра от средиземноморски крокети. Увертюрата ни разказа за  вълнуващи морски пътешествия с привкус на миди в ескабече с бисквита от водорасли нори и на сьомга татаки с коричка от черен сезам, и крем от картофен пастел.

Degustation Dinner by the Chef Jordi Esteve at the 5th Premier Gastronomy Festival Историята продължи с експозиция, обрисувана от нежната симбиоза между бяла скарида с малини, хумус и емулсия от тамаринд.

Degustation Dinner by the Chef Jordi Esteve at the 5th Premier Gastronomy Festival Историята продължи с един плавен преход с божествения вкус на плътен, но лек крем от сезонни гъби с яйчен облак и парфюм от черен трюфел.

Degustation Dinner by the Chef Jordi Esteve at the 5th Premier Gastronomy Festival Кулминацията на нашата средиземноморска кулинарна история настъпи с пристигането на стилната и минималистично аранжирана крайбрежна риба с кремообразен ориз от калмари и лангусти.

Degustation Dinner by the Chef Jordi Esteve at the 5th Premier Gastronomy Festival Развръзката настъпи, когато всички ние вече бяхме напълно потопени в средиземноморските ширини,  и сякаш почти чувахме звука на романтичната китара някъде в далечината,  докато нежният бриз галеше озаряваните ни от залязващото слънце усмивки.

Това вълшебно пътуване към средиземноморските земи избухна със смайващия вкус на младо агнешко приготвено на ниска температура с пяна от пушено сирене Идиазабал, микро зеленчуци и сос от сушени кайсии.

Degustation Dinner by the Chef Jordi Esteve at the 5th Premier Gastronomy Festival А епилогът…епилогът беше продължителен, за да може да запазим усещането за средиземноморското преживяване възможно най-дълго. „Сладък бургер“, който се оказа манго под прикритие в компанията на нежен сладолед и шапка от бял шоколад върху хрупкава основа.

Degustation Dinner by the Chef Jordi Esteve at the 5th Premier Gastronomy Festival И три нежни петифури за финал.

Premier Gastronomy Festival в обобщение

Красота. Стил. Елегантност. Възвишен професионализъм и изключително въздействие. Вкус. Обезоръжаващ и завладяващ вкус, който те оставя в захлас. Уютна атмосфера и непрестанно обгрижване от прекрасните Анастасия Барба (Специалист по дигитален маркетинг) и Харис Харалампидис – CEO и основател на Gastronomy Essentials и представител на института Le Cordon Bleu. Преживяването ми на Петия фестивал на гастрономията (5th Premier Gastronomy Festival) в хотел Premier Luxury Mountain Resort в Банско беше изумително. Беше неочаквано. Непланирано. Същевременно беше дълго чакано. И много мечтано.

Запознах се с изключителни хора, които поставят най-високите стандарти в отношението към гостите си над всичко. Хора, които вършат работата си като призвание. Макар да бях гост на този уникален кулинарен форум в качеството си на кулинарен блогър, аз бях трогната от приятелското отношение и грижите, които усещах през целия си престой в уникалния Premier Luxury Mountain Resort в Банско. Винаги съм се дразнела на прозрачен маркетинг. Живеем в консуматорско време, в което бизнесът трябва да мисли с няколко крачки напред, за да бъде актуален и да достига на първо място до сърцата на своите таргет клиенти, за да може да стигне до техните портфейли.

Радвам се, че по неведоми пътища успях да открия едно място, един хотел, един бизнес, където хората „бягат“ от заетото си ежедневие и отиват, за да потърсят потапяне в релакс и безгрижие, но в крайна сметка откриват едно далечно вкъщи, където всеки те третира като ценен приятел с безценно мнение и изключителна важност. До нови срещи, Premier Gastronomy Festival, ще се виждаме отново!

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowcheckoutfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1