Нудълс от краставица с печен таханов сос от кашу и джинджифил

Когато съм в настроение за авантюристични кухненски преживявания, винаги се опитвам да приготвя нещо, което е едно по-различно изпълнение на някое традиционно ястие.

Ето, например, днешното предложение е за нудълс от краставица, които всъщност представляват една много лесна, но същевременно интересна и различна пролетна салата. Бързам да ви предупредя, обаче, че ако нямате специално ренде (което аз нямам), с което да улесните нарязването на нудълите, трябва да се настроите за едно спокойно и продължително рязане на краставица с размерите на сварена спагетка :)

Нудълс от краставица и тиквичка Веднага си признавам, че за пръв път видях, приготвих и опитах нудълс от краставица по време на кулинарния курс към HRC Academy посветен на здравословни веган и вегетариански рецепти. В компанията на шеф Хюг Бутен от Канада, аз и още няколко ентусиасти сътворихме няколко изумителни веган и вегетариански ястия, които впечатляват освен с невероятния си вкус и с това, че са много бързи за приготвяне и са наистина здравословни. 

Нудълс от краставица и тиквичка Комбинацията от сурови зеленчуци и печен тахан създава една експлозия от вкусове и текстури в устата, която е истински празник за сетивата!

В случай, че нямате подходящ уред, с който да улесните нарязването на нудълите, може спокойно да си позволите вместо нудълс от краставица да приготвите това студено предястие под каквато и да е форма, в крайна сметка това е още един повод да импровизирате).

Нудълс от краставица и тиквичка

Продукти

  • 1 голяма краставица
  • 1-2 с. л. оризов оцет
  • хималайска сол на вкус

За соса

  • 4 с. л. тахан от кашу
  • 2 ч. л. пресен джинджифил, нарязан
  • 2 с. л. кокосово масло
  • щипка хималайска сол

За декорация

  • няколко резенчета дехидратирани чесън и моркови
  • 2-3 щипки микс семена и ядки, по желание

Начин на приготвяне

  1. Обелете краставицата и я нарежете на тънки ивички, които да наподобяват спагети (наричани още нудъли) като диаметър и дължина.
  2. Овкусете нудълите с 1-2 с. л. оризов оцет и хималайска сол на вкус.
  3. Сервирайте в чиния.
  4. За соса поставете тахана в тиган на слаб котлон.
  5. Добавете прясно нарязания джинджифил, кокосовото масло и солта, разбъркайте добре. Оставете соса за около 1-2 минути на котлона и гарнирайте с него нудълите.
  6. Завършете с 2-3 щипки микс семена и ядки по избор и декорирайте по желание.
  7. Поднесете веднага.

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1