Гаспачо - нежен оазис за летните жеги

Една нетрадиционна идея за една традиционна испанска лятна супа

 

Гаспачо - нежен оазис за летните жеги Споделяла съм, че зимата мога да живея само на супички. Е, лятото не е по-различно :) Само дето драстично свалям температурата и се специализирам в приготвянето на огромни количества студени супи. И понеже, колкото и да обичам таратор, понякога и той ми доскучава, започнах да си правя всякакви студени крем супи.

Специалитетът ми от това лято е гаспачо. Но, разбира се, за да съм вярна на стила и почерка си, не приготвям класическата версия на гаспачо, а си спретнах една своя :)

Гаспачо - нежен оазис за летните жеги

Традиционно ястие в нетрадиционна версия

В основата на гаспачото са летните зеленчуци - домати, чушки, краставица, лук... Според традиционната рецепта, за приготвянето на супата зеленчуците се нарязват ситно.

Аз, обаче, имам една малка странност - не понасям дребни частици от домати и чушки. Не в лютеница, не в ястия и определено не в супи :) Затова реших че ще пасирам всичко, за да се получи съвсем гладка текстура. Реших и, че в моето гаспачо ще има авокадо. Защото обожавам авокадо и текстурата, която придава на супите.

Гаспачо - нежен оазис за летните жеги И все пак, колкото и да исках да придам по-различен характер на моето гаспачо, оставих в рецептата целината. Много хора не си падат по целина. Излишно е да коментирам, че е безкрайно полезна. На мен, обаче, ми е и вкусна. Така че ако не харесвате вкуса на целината, може просто да сервирате вашето гаспачо с отделен стрък за всеки, който харесва целина. 

И за да е пълно удоволствието от това леко лятно изкушение, непосредствено преди сервиране може да добавите няколко кубчета лед. Така хем няма да има достатъчно време супата да се разводни, хем ледът ще я охлади много приятно.

Продукти

  • 1,5кг розови домати
  • 1 краставица
  • 1-2 чушки
  • 500 мл. студена вода
  • 1 голямо зряло авокадо
  • няколко стебла/стръка целина
  • подправки на вкус

Начин на приготвяне

  1. Бланширайте доматите, поставете ги за минутка в ледена вода и ги обелете.
  2. Нарежете доматите на кубчета.
  3. Поставете доматите заедно с обелената и нарязана краставица, обеленото и нарязано авокадо, водата и подправките в блендер и блендирайте до получаване на желаната консистенция.*
  4. Нарежете чушките на съвсем дребни парченца (това са нашите своеобразни летни кротони) и ги добавете към супата.
  5. Поднесете супата с няколко кубчета лед и стрък целина.

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowcheckoutfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1