Зеленчукова супа с артишок, коприва и тиквички

Зелена енергия в купа

 

Зеленчукова супа с артишок, коприва и тиквички По традиция малко хора имат апетит за топли супи през лятото. Някак си трудно асоциираме жарките дни с това по-скоро зимно ястие. Въпреки това, лично за мен една пълноценна и витаминозна зеленчукова супа е любим избор за обяд или вечеря през всеки сезон :)

Благодарение на прекрасното разнообразие от пресни зеленчуци, с което ни даряват различните периоди от годината, можем почти всеки месец да си създаваме нови рецепти за питателни зеленчукови супи.

Днешната ми идея е може би една от най-нетрадиционните, които съм споделяла до момента, и включва коприва, артишок, тиквички и авокадо. Предлагам ви една интересна рецепта за много вкусна зелена енергия в купа :)

Зеленчукова супа с артишок, коприва и тиквички Единственият от продуктите в състава на тази зеленчукова супа, който за съжаление не беше пресен, беше артишокът. Попадна ми една консерва с маринован артишок, която много исках да оползотворя по интересен начин и супата беше чудесна възможност.

Моята версия на супата е гладко пасирана, защото крем супите са ми слабост. Ако предпочитате класически супи с цели парченца зеленчуци, може да изпълните рецептата без стъпката с пасирането :) 

С какво да заменим сметаната в крем супите? 

В много рецепти за зеленчукова супа, особено ако е крем, срещам сметана. Основното предназначение на сметаната е да придаде онази типична плътност, гладкост и мекота на крем супите, с които сме свикнали да ги свързваме. Един много лесен трик, чрез който можете да постигнете почти същия ефект, е да пропуснете сметаната и да сложите добре узряло авокадо. Ще си спестите излишните калории от сметаната, ще си набавите ценни и здравословни мазнини, а текстурата ще е почти същата. 

Зеленчукова супа с артишок, коприва и тиквички

Продукти

  • 2 средно големи тиквички
  • 100г коприва
  • 1 авокадо
  • 1 консерва артишок (без течността)
  • шепа пресен магданоз
  • сол на вкус
  • подправки по желание
  • 1 л. вода

Начин на приготвяне

  1. С помощта на ръкавици почистете копривата като внимателно отделите само листата. За супата ще ползвате само тях.
  2. Запарете копривата с вряла вода за няколко минути, за да спре да па́ри.
  3. Измийте и нарежете на дребно тиквичките.
  4. Сложете тиквичките да се варят на среден огън заедно с всички подправки и попарената коприва.
  5. Когато тиквичките започнат да омекват, свалете супата от котлона и добавете артишока, нарязаното на кубчета авокадо и спирулината.
  6. По желание пасирайте всички продукти, за да се получи крем супа.*
  7. Поднесете супата с добавка резенче лимон.

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowcheckoutfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1