Сочни соленки със сладки картофи и извара

...когато ни се хапва нещо неопределено - нито да е сладко, нито пък солено

Леки соленки със сладки картофи и извара

Мързелива събота по някое време. Приключила съм близо 10-километрова сутрешна разходка и гладът е сериозен. Нито е като за обяд, нито е като за закуска. Апетитът е налице, но какво ми се хапва - нямам идея. Съзирам един самотен сладък картоф да се подвизава на стелажа със зеленчуци. Работата е ясна - ще спретна нещо, хем да е солено, хем не точно, хем да става за обяд, хем за закуска.

Този тип импровизации са винаги много озадачаващи за най-почетния ми дегустатор. Не поради друга причина, а защото не спират да поставят задачки на вкусовия му компас. И макар да не може да реши дали яде десерт или нещо солено, скоростта, с която ги унищожава, е достатъчно показателна колко му допадат! :)

Леки соленки със сладки картофи и извара Тези пухкави дискчета с много приятен цвят се получиха наистина по-успешни, от колкото предполагах. По принцип обожавам да сътворявам здравословни уикенд мезета, които стават за хапване по път или просто пред телевизора.

Сочни соленки съм правила и преди, но този път исках рецептата да е по-нискокалорична. Въпреки това, по традиция държа на пълноценната хранителна стойност на всяка моя рецепта. Така че и този път сред продуктите има източници и на протеини, и на мазнини, и на въглехидрати. 

Леки соленки със сладки картофи и извара

Продукти

  • 1 голям сладък картоф
  • 2 яйца
  • 1/2 ч.ч. кисело мляко
  • 350г извара или рикота
  • 100г пшеничен зародиш или овесени ядки
  • 300г овесени трици или брашно по избор
  • 50г обезкостени черни маслини
  • 2-3 шепи ядки или семена по желание за поръсване

Начин на приготвяне

  1. Измийте, обелете и настържете сладкия картоф.
  2. Нарежете или смелете с чопър маслините.
  3. Разбъркайте всички продукти без семената за поръсване много добре.
  4. От лепкавата смес оформете соленки в желана форма и размери.
  5. Застелете тавата от фурната (или няколко други) с хартия за печене и разпределете соленките.
  6. Поръсете семената и ядките върху соленките.
  7. Изпечете соленките докато придобият приятна коричка и се отделят лесно от хартията - около 20-25 минути на 180 градуса с включен вентилатор.
  8. Охладете соленките върху решетка.
  9. Поднесете като основно ястие с гарнитура или просто между храненията.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1