Печени телешки крокети с нахут

...или с какво да почерпим колегите за някой повод ако искаме да разнообразим бонбоните?

 

Телешки хапки с нахут "С какво да почерпя колегите за рождения си ден?"

Колко пъти сте си задавали този въпрос? Досадата е голяма, защото всяка година се чудиш какво различно да вземеш, така че да не се натрупат 5 кутии шоколадови бонбони в офиса от различните рожденици през месеца. 

Понеже вчера у дома имаше рожденик, на когото бях обещала да приготвя нещо специално за офисната му почерпка, днес ви споделям една интересна и нетрадиционна идея какво да поднесете на колегите си за свое здраве.

Днешната рецепта е за солено мезе, което се приготвя съвсем лесно. Макар рецептата да е нетрадиционна, това солено изкушение се харесва доста и от хора, които не си падат по кулинарни експерименти. Вижте как да си направите печени телешки крокети с нахут. 

Телешки хапки с нахут

Рецептата

Рецептата за моите телешки крокети на фурна с нахут включва само 4 продукта. Първоначалната ми идея беше да приготвя нещо, което да се хапва лесно. Освен това ми се искаше да не е нещо сладко, защото всеки винаги черпи със сладки неща и хората започват да се отегчават. Исках нещо, което да е дребно и да се приготвя лесно в количество за 30тина човека. Исках нещо, което хем да е сочно, хем да е хрупкаво, хем да позасища. 

Телешки хапки с нахут Под ръка ми беше останала малко прясно смляна телешка кайма и реших да импровизирам с нея. Е, разбира се не исках да правя кюфтета, така че така дойде и идеята за нахута. Разполагах и с нахут от консерва, и с нахутено брашно. В крайна сметка, всички продукти изиграха много специфична роля.

Приготвянето

Моите телешки крокети станаха много приятни на външен вид и се изпекоха само за 15тина минути. Цялата подготовка и приготвяне отнеха не повече от 45 минути. Бях по-консервативна с подправките, защото не познавам вкуса на цялата аудитория. Но пък ако приготвяте крокетите за своето семейство, развихрете се спокойно с билките. 

Телешки хапки с нахут Най-хубавото на моите телешки крокети е, че са печени. По дефиниция крокетите са панирани или дълбоко пържени, което винаги ме отблъсква. В този случай, рецептата е перфектна за един пълноценен и здравословен режим. 

Импровизациите

Вместо телешка кайма може да използвате всяка друга - всичко зависи от предпочитанията. Нахутът може да замените с настърган картоф или морков. Вместо нахутеното брашно - всякакво друго брашно или пък трици. Ако искате по-сочни крокети - добавете малко масло или зехтин. Ако искате глазирана коричка - намажете крокетите с разбито яйце преди да ги изпечете. 

Продукти

  • 400г телешка кайма (или друга по избор)
  • 200г отцеден нахут от консерва
  • 100г брашно от нахут и още за овалване
  • сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. В кухненски робот или чопър разбъркайте много добре всички продукти до пълно хомогенизиране.
  2. Оформете топче от сместа и го оваляйте в брашното без да изтръсквате излишното брашно.
  3. Повторете с цялата смес.
  4. Разпределете топчетата върху застлана с хартия за печене тава.
  5. Изпечете крокетите на 180 градуса за около 15 минути или докато придобият приятна хрупкава коричка.

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowcheckoutfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1