Печен сладък картоф с козе сирене и розмарин

Неподозиран антиоксидант с благотворно влияние върху кръвната захар

Печен сладък картоф с козе сирене и розмарин Един от продуктите, който категорично игнорирах дълги години, макар редовно да го виждах в големите хранителни магазини, беше сладкият картоф. Изглеждаше ми безлично и крайно непривлекателно. Дори не се бях и замисляла какво представлява, какъв вкус има и дали има здравословни свойства. 

Няколко години по-късно, сладкият картоф е сред любимите ми зеленчуци. Приготвям го редовно като гарнитура, под формата на крем супа, като десерт и във всякакви други превъплъщения.

Днес ви споделям една много лесна рецепта за печен пикантен сладък картоф с козе сирене и пресен розмарин. 

Печен сладък картоф с козе сирене и розмаринДнешната рецепта изцяло подчертава характерния леко сладък вкус на този сравнително неизвестен у нас зеленчук. Ако трябваше да опиша вкуса му, бих казала, че е комбинация между тиква и кестен. Същевременно, с леки нюанси в подправките или съпътстващите го продукти, сладкият картоф много успешно се комбинира както в сладки, така и в солени рецепти. 

Печен сладък картоф с козе сирене и розмарин

Какво не знаем за сладкия картоф? 

Преди да ми стане любопитно и специално да направя проучване за хранителните стойности и здравословните свойства на сладкия картоф, никога не бих предположила, че едно такова непривлекателно на пръв поглед нещо може да бъде толкова полезно. Все пак е картоф! А картофите никак нямат репутацията на най-здравословните зеленчуци. 

Всъщност, сладкият картоф, познат още като батат, не принадлежи към групата на онези картофи, които сме свикнали да консумираме. Сладките картофи имат по-нисък гликемичен индекс от класическите картофи, но могат да се консумират по абсолютно същия начин. Богати са на витамин А, C, B6, мед и натрий.

Твърди се, че сладките картофи са добър регулатор на кръвната захар. Освен това, те съдържат завидни количества бета каротин, което ги прави доста добър антиоксидант. Сладките картофи са достъпни целогодишно. Липсата на сезонност при тях ги прави подходящи за консумация и леснодостъпни по всяко време. 

Печен сладък картоф с козе сирене и розмарин Днешната рецепта е чудесен вариант за бързо предястие ако ви изненадат гости. Продуктите са малко, времето за готвене - също. А самата подготовка буквално се състои в измиване на картофа и нарязването му.

Аз предпочитам да хапвам сладките картофи без да ги беля, но ако това ви притеснява - отстранете обелките. Пикантната нотка им се отразява чудесно, но ако не сте любители на лютото, пропуснете чилито. Сиренето също може да е всякакво, но аз обожавам козе сирене, особено печено, и затова избрах него. Ако нямате пресен розмарин, сложете мащерка, чубрица, изобщо експериментирайте. 

Печен сладък картоф с козе сирене и розмарин

Продукти

  • 1 сладък картоф
  • 100г козе сирене
  • 2-3 стръка пресен розмарин
  • 2-3 с.л. зехтин
  • 2-3 щипки чили
  • 2-3 щипки черен пипер
  • сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. Измийте много добре картофа. По желание го обелете.
  2. Нарежете картофа на средно дебели шайби.
  3. Нарежете сиренето на филийки и започнете да ги подреждате между шайбите сладък картоф върху хартия за печене.
  4. Поръсете така подредения картоф с малко зехтин, овкусете и изпечете за около половин час или докато картофът омекне.
  5. Поднесете предястието още топло.

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1