Тарталети от нахут и лимец с плънка от свежи зелении

Веган предястие с акцент от авокадо, броколи и спанак

 

Тарталети от нахут и лимец с плънка от свежи зелении Когато започнах своите кулинарни приключения, най-любимото ми занимание беше да приготвям храна за партита. И нямам предвид нищо претенциозно. Просто нямах търпение да събера приятелите си в уютната си квартира с ярко червени стени, които аз и семейството ми полупрофесионално боядисахме в един лют и много снежен зимен уикенд през първата ми зима в София, и да ги използвам за дегустатори на всякакви мои кулинарни експерименти.

Днешната рецепта е за нещо, което редовно приготвях във всякакви вариации и комбинации, така че моите тогавашни дегустатори да могат да пробват възможно най-разнообразни мои експерименти. Вижте как да си приготвите тарталети - в този случай във веган версия с плънка от пастет от авокадо, броколи и спанак. 

Тарталети от нахут и лимец с плънка от свежи зелении

Що е то тарталети?

Тарталетите са умален вариант на тартовете. В най-честия случай, това представляват кошнички от някакъв вид маслено тесто с различни видове плънка. Ако избягваме консумацията на всякакво тесто, кошничките могат да бъдат приготвени от смлени ядки и сушени плодове по подобие на суровите бонбони.

Тарталетите са много подходящи за всякакви мероприятия, защото се приготвят лесно и бързо, изглеждат ефектно и предразполагат към всякакви импровизации.  

По отношение на продуктите - кошничката се прави от тесто, оформено с помощта на метална формичка или просто на ръка. Противно на очакванията от една тестена рецепта, тестото няма нужда да бъде непременно тежко и мазно. Вместо брашно може да използвате някакви трици или пък комбинация от настъргани зеленчуци и брашно (например 1 част настъргани картофи и 1 част картофено брашно).

Повечето рецепти включват масло в продуктите за кошничката, но аз понякога импровизирам комбинации с малко количество зехтин и тахан вместо маслото. Текстурата на тестото се получава много приятна и сравнително лесна за работа. 

Тарталети от нахут и лимец с плънка от свежи зелении

Импровизаци и комбинации

Приготвянето на плънката винаги е любимата ми част. Тук човек може наистина да се развихри. В днешната рецепта включих любимите си зелении. Приготвих зеленчуков пастет от задушени броколи, които ми бяха останали от снощната крем супа, пресен спанак, който исках да оползотворя преди да увехне, и авокадо, което беше започнало да потъмнява твърде много. Добавих малко соево мляко за по-лесно пасиране, овкусих съвсем леко със сол и любимите ми подправки и воала.

Пастетът стана жесток! В последствие се сетих да добавя и няколко капки пресен лимонов сок, което направи вкуса още по-приятен. 

Съхранение и трайност

В зависимост от продуктите, които сте използвали, тарталетите могат успешно да престоят в хладилник до 2-3 дни и да са все толкова приятни на вкус и текстура, както в началото. Ако искате да са с възможно най-голяма трайност, използвайте продукти, които могат да понасят по-високи температури без проблем (с други думи избягвайте млечните продукти и яйцата).

Продукти

За тарталетите

  • 250г брашно по избор
  • 50 мл. зехтин
  • 100 мл. ядково или прясно мляко по избор
  • щипка сол
  • 1 с.л. слънчогледов тахан
  • подправки по желание

За плънката

  • 1/2 авокадо
  • 100г задушени броколи
  • 50г пресен спанак
  • 50-100 мл. ядково мляко или друго по избор
  • сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. За кошничките: Пресейте брашното. От всички продукти омесете еднородно тесто.
  2. Разпределете по малко от тестото в предварително леко намазнена метална формичка за тарталети или оформете кошничка с пръсти.
  3. Печете около десетина минути или докато тарталетите придобият приятна коричка.
  4. За плънката: пасирайте всички продукти до получаване на желаната хомогенност.
  5. За тарталетите: оставете кошничките да се охладят и ги напълнете с малка част от плънката.
  6. Декорирайте по желание.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1