Екзотична зърнена салата с куркума и кашу

Комплексно постно ястие с мощно антиоксидантно действие 

 

  • Куркумата - естествен консервант, антисептик и антиоксидант с цвят на пламтящо слънце

  • Какво не знаем за куркумата – 10 лечебни свойства?

  • "Не мога да се наям ако на масата няма месо!" - с какво да почерпим категоричните месоядни скептици

  • Рецепта от категорията "няма какво да й се обърка" за прохождащи кулинари

vegan-exotic-grain-salad Един от туристическите ми навици през последните години е винаги, когато пътувам, където и да ходя, да донасям обратно със себе си късче от местната кулинарна сцена.

При пътуването ми до Дубай преди няколко години се оборудвах с някои от най-любимите ми и до ден днешен подправки. Една от тези подправки беше куркумата.

Днес ще ви споделя моята рецепта за екзотична зърнена салата, в която курумата пасва перфектно. Куркумата доби огромна известност през последните години с невероятните здравословни ползи, с които се асоциира.

Едно от чисто визуалните й качества е яркият огнен свят – нещо, което съвсем естествено оцветява храната и е подходящо за употреба вместо прибягване към различни химически оцветители. Но като оставим настрана прекрасният ярко наситен жълто-оранжев цвят, куркумата е една от онези подправки, които лично аз се опитвам да включа дълготрайно в менюто си под различни форми.

vegan-exotic-grain-salad

Какво не знаем за куркумата – 10 лечебни свойства?

Списъкът с полезните действия и свойства, които се приписват на тази източна подправка е изключително впечатляващ. Ето и някои от по-известните свойства и въздействия върху организма, които се твърдят за куркумата:

  • стимулира функцията на матката
  • може да се използва за дезинфекция заради антисептичните и антибактериалните й свойства
  • има антиканцерогенни свойства и се асоциира с понижаване на риска от някои ракови заболявания (рак на простатата)
  • може да се употребява в комбинирано лечение при различни възпаления
  • неутрализира токсичността и способства за изхвърляне на токсините от организма

Повече за куркумата и за всички свойства и полезни действия, с които се асоциира, може да научите тук. kurkuma

"Не мога да се наям ако на масата няма месо!" - с какво да почерпим категоричните месоядни скептици

Както съм споделяла неведнъж, преди няколко години имах период, в който не консумирах месо за близо 3 години. Спрях да се храня с месо, защото не изпитвах апетит за него.

Решението ми беше продиктувано единствено от обратната връзка на тялото ми.

В последствие, когато отново започнах да усещам апетит за него, просто постепенно го вкарах обратно в храненето си.

Около мен обаче има хора, за които не би било преувеличено да се каже, че месото е религия. Сигурна съм, че и около вас има хора които твърдят, че просто не успяват да се нахранят ако в храненето им няма месо.

Всъщност, най-честата причина за тази нагласа според моя опит всъщност няма нищо общо с месото. Повечето хора, които твърдят, че не могат да се нахранят без месо, не са давали шанс на различни храни, които в комбинация осигуряват ситост и пълноценно засищане. Разбира се, никой не очаква от някого да се нахрани с 1 купа зелена салата или с 1 литър супа.

Пълноценното и разнообразно хранене всъщност казва на тялото ни, че сме сити. Едно такова ястие е именно днешната ми екзотична зърнена салата, която комбинира всички групи нутриенти.

vegan-exotic-grain-salad

Рецепта от категорията "няма какво да й се обърка" за прохождащи кулинари

Освен много хранителна, балансирана и засищаща, днешната рецепта е и от онези, които наистина няма как да объркате.

Приготвянето се състои в сваряването на зърната и овкусяването им в последствие. Моята зърнена салата с кисели краставички, кашу и куркума комбинира всички групи макронутриенти по начин, който засища сетивата така, че в крайна сметка дори и най-заклетите месоядци да не изпитват липса.

Салатата е много богата на протеини благодарение на комбинацията от лимец, киноа и елда, които са сред най-добрите растителни източници на този макронутриент. Други подобни източници са лещата и бобът, така че спокойно можете да импровизирате тази салата с каквито зърнени храни имате под ръка.

vegan-exotic-grain-salad

Продукти

  • 200г микс лимец, киноа и елда (или други зърнени култури по избор)
  • 4-5 моркова
  • 1 с.л. кокосово масло
  • 2-3 кисели краставички
  • 50г сурово кашу
  • 1-2 с.л. куркума
  • сол и балсамико за овкусяване

Начин на приготвяне

  1. Накиснете зърната за минимум час (може и през нощта). Изхвърлете водата и ги измийте добре.
  2. Сложете зърната да се варят на среден огън докато омекнат (около 30 минути).
  3. Отцедете сварените зърна и разбъркайте с кокосовото масло, куркумата, солта и балсамикото.
  4. Настържете морковите и добавете и тях.
  5. Гарнирайте с малко кисели краставички и шепа сурово кашу (по възможност предварително накиснато за няколко часа).

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1