Студена крем супа с авокадо

Енергизираща сурова супа за 10 минути: без млечни, без глутен, без "готвене"

avocado-creamy-soup Обожавам супи. Обичам домашната пилешка супичка на мама. Като дете обожавах супата топчета на баба, а боб чорбата на другата ми баба беше тотално обезоръжаваща. Но най-любимите ми супи са крем супите. Обожавам нежната им текстура и комбинацията между различните зеленчуци, кадифеното усещане по езика и чувството за ситост, което много бързо ми дават.

Изобщо, крем супите са ми слабост :)

Днешната крем супа, която ви споделям, е малко нетрадиционна. Сурова, студена, само със зеленолистни зеленчуци, без "готвене", без млечни и без глутен. Освен това, в нея включих и една интересна суперхрана, която пробвах за първи път.

Свикнали сме да приемаме суперхраните добавени към сурови кремове, пудинги и смутита, но аз реших да експериментирам с нещо нетрадиционно и смело. Експериментът ми ме доведе до една от най-вкусните, засищащи и комплексни откъм нутриенти супи, които съм приготвяла. 

avocado-creamy-soup

Неузряло авокадо: какво да правим и да не правим, ако искаме да забързаме зреенето

За мое щастие разполагах с авокадо, което беше в перфектното състояние за целите ми. Мекичко, но не презряло, с хубав цвят и ненаранена кора, абе чудесно беше. И колкото и озадачаваща да е тази емоция, която проявявам към авокадото (което, между другото, е плод), за всичко си има причина. 

Когато започнах да консумирам авокадо за пръв път, нямах особено много познания как да го третирам. Спомням си, че си бях купила едно крайно зелено авокадо, но исках веднага да приготвя супа с него. Реших, че ще е чудесна идея просто да го задуша, за да омекне.

Идеята беше ужасна.

Авокадото не просто не омекна, а започна да горчи ужасяващо.

В друга ситуация пък реших да го издълбая и да напълня двете му полукълба с някаква плънка и по този начин да го запека във фурната. Лошо, лошо. Горчилката беше ужасяваща. :)

Като цяло, добра практика е да избягваме термичната обработка на авокадото, освен ако не е нещо съвсем кратко, така че да не се компроментират вкусовите му качества. 

Ако все пак искате да помогнете на авокадото си да узрее по-бързо, може да го оставите в една купа или торба с няколко банана. В момента тествам тази стратегия за пръв път, но искрено се надявам да проработи, ще улесни живота ми страшно много.

avocado-creamy-soup

Зеленолистните зеленчуци - как да ги приемаме, ако ни е писнало от салати и смутита

Много хора около мен не си падат по смутитата, но имат интерес да включват в менюто си възможно най-много зеленолистни зеленчуци. Разбира се, салатата винаги е опция. Ако обаче искате да разнообразите храненията си, опитайте нещо ново. Крем супите са чудесен вариант да включите свежи зелении в режима си.

Днешната супа с авокадо приготвих с няколко от любимите си зеленолистни зеленчуци, но ако имах под ръка пресен лапад, щях да включа и него.  Както споменах, супата е сурова. Освен, че я прави много бърза за приготвяне, това гарантира запазване на всички полезни елементи, витамини и минерали, които се съдържат в продуктите. 

Продукти

  • 200г пресен спанак
  • 2-3 шепи рукола
  • стръкче прясна мента
  • 1 авокадо
  • 250 мл. ядково мляко по желание (или друго по избор)
  • сол на вкус
  • вода при нужда

Начин на приготвяне

  1. Пасирайте всички продукти до пълно хомогенизиране. Ако супата ви се струва твърде гъста - добавете вода на око.
  2. Поднесете веднага.

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowcheckoutfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1