Хрупкави солени хапки с грах и нахут на фурна

  chickpea-bites През последните две години съм приготвила десетки сурови десерти, а не малка част от тях са били бонбони. "Бонбоненият формат" е изключително лесен за изпълнение, позволява всякакви импровизации и предразполага за кулинарно творчество на цялото семейство. Освен това бонбоните са страхотни парти хапки, удобни са за разнасяне и хапване на крак, а и позволяват широк диапазон при бюджета с продуктите. 

chickpea-bites Но колкото и страхотни да са, рано или късно започват да ни омръзват.

И тук идва мястото за смело кулинарно експериментиране. Какво да променим?  Днес ви споделям едно вдъхновение за солени хапки в "бонбонен" формат.

Една интересна идея, която ще изненада гостите на всяко парти, а и е чудесна опция за "снакс" по време на разходка.

Идеята се роди от чист мързел. Първоначално планирах да приготвя солени бисквити, но нямах енергията да оформям бисквитка по бисквитка. И затова просто от забърканата за 5 минути смес оформих 20тина топчета за още 5 минути и след още 10тина минути тези ефектни солени хапки бяха готови.

chickpea-bitesБюджетът за рецептата е съвсем скромен. Себестойността на около 20 хапки е по-малко от 5 лв. Така че ако някога искате ефектен парти кетъринг в домашни условия и разумен бюджет - запомнете тази идея :)  

Продукти

  • 150г грах
  • 150г нахут от буркан
  • 1 яйце
  • 100г оризови люспи, овесени ядки или брашно по избор
  • шепа спанак
  • сол на вкус
  • кокосови стърготини за овалване

Начин на приготвяне

  1. Пасирайте всички продукти без кокосовите стърготини с помощта на чопър, пасатор или кухненски робот.
  2. От сместа оформете топчета с желаните размери и оваляйте част от тях в кокосови стърготини.
  3. Подредете топчетата върху застлана с хартия за печене тавичка.
  4. Печете топчетата на 150 градуса с горен и долен реотан за 10тина минути или докато коричката им стане хрупкава.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1