Мързелива лютеница със сушени чушки и домати

Вкусът от детството е най-добрата машина на времето

 

lazy-dried-tomato-pepper-pate Баба ми - майката на моя татко, правеше най-вълшебната лютеница на света. Всяка хапка от нея беше като моментална машина на времето, която ме изстрелваше обратно в детството. Баба вече я няма. А рецептата за лютеницата - не взех.

Дълго време ми беше безумно мъчно, защото този вкус щеше да изчезне с нея. Затова си запазих едно бурканче - това от снимката, което дядо грижливо ми беше надписал и ми подари през лятото на 2015, за да може поне споменът за вкуса да бъде там, пред очите ми. 

Никога не исках да се опитвам да имитирам този вкус. Но реших, че макар вкуса да го няма вече, има нещо друго. Има вдъхновение. Така реших вместо да се опитвам да имитирам лютеницата на баба, да създам своя. 

lazy-dried-tomato-pepper-pate Миналата година приготвих своята първа сурова лютеница, която се оказа изключителен хит. Моите приятели от Serena бяха толкова впечатлени от нея, че ме помолиха да я приготвя и с техните сушени чушки и домати и да споделя резултата.

lazy-dried-tomato-pepper-pate Само че, аз съм Софи - всяка нова рецепта има нов живот. Има свой характер. Има своя история. И никога не готвя едно нещо два пъти. Точно както никой ден в живота ми не е като предния ;) Така се роди втората версия на моята лютеница. 

Тази година есента идва с нов вкус - на моята мързелива лютеница с печени патладжани. 

lazy-dried-tomato-pepper-pate

Продукти

За 3 бурканчета:

  • 2 средно големи патладжана
  • 100г сушени чушки
  • 100г сушени домати
  • 50г тахан от слънчогледови семки или 50 гр. предварително накиснати слънчогледови семки
  • 1 с.л. кафява захар
  • сол на вкус
  • 1 ч.л. пушен червен пипер

Начин на приготвяне

  1. Нарежете патладжаните на филийки и ги накиснете във вода за 30 минути.
  2. Накиснете сушените чушки и домати във вряла вода за 30 минути.
  3. Измийте патладжаните и ги изпечете на 150 градуса в предварително загрята фурна за около 30 минути или докато омекнат.
  4. С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот пасирайте омекналите и отцедени от излишната вода чушки и домати, изпечените патладжани, тахана, захарта, солта и червения пипер до постигане на желаната хомогенност.
  5. Сервирайте лютеницата върху крекер или просто като разядка.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1