Есенен пай с тиква и ябълки

 

foodie-boulevard-farmhopping За пръв път през живота си не възприемам настъпващата есен като меланхолична и тъжна.

Студът не ме притеснява, а дори веднъж успях да се зарадвам на танцуващите в дъжда патета в едно езеро в Борисова градина, докато самата аз бях доволно мокра и закъснявах за работа. Ама какво от това.

Есента е прелестна. Ако й позволим!  

foodie-boulevard-farmhopping Всяка есенна идея, която виждате по страниците на блога, носи свой заряд, има своя история и дори декоративните елементи от снимките са напоени с адски много символика.

Храната е поводът, а преживяването покрай приготвянето на ястието е моята лична терапия за справяне с есенната меланхолия и заобичване на есента. И за момента работи безотказно!

Днешното предложение определено постигна своята част от мисията ;) То накара мен и най-почетния ми дегустатор да водим ожесточена и люта битка за последната хапка от този пай с тиква и ябълки, защото се получи наистина с вкус на есенна любов и ни подари едно прекрасно преживяване, което никак не зависеше от това кой сезон е :)  Но, за да ви разкажа защо моята есен изглежда по този начин, ще ви разкажа малко за своето лято.  

От ферма на ферма, хайде хоп на истинската храна!

Или що е то Farmhopping?

В началото на лятото се запознах с Неви. Слънчево момиче с гигантска усмивка, което е част от екипа на Farmhopping. Неви се свърза с мен, за да ме покани на откриването на първия физически магазин на Farmhopping в София. За концепцията на Farmhopping знаех малко.

Знаех, че това е онлайн платформа, която предлага всякакви продукти от малки производители. Нещо като посредник, който свързва малки ферми (колко неадекватно ми звучи тази дума в българския контекст не е истина!) с клиенти, които ценят истинската храна и избират да се хранят осъзнато.

Звучеше ми супер, но честно казано още не бях узряла за идеята да си поръчвам хранителни продукти до дома. Звучи....интересно, но някак си в България нямаме много навик да правим нещата по този начин. За всичко зреем бавно... Свикнали сме да влезем в магазина, да си напазаруваме и да се приберем. С поръчването на храна до дома е сложно - трябва да си на място.

Та разбирайки, че откриват физически магазин, аз доста се ентусиазирах. Звучеше ми чудесно идеята да мога да си купувам всякакви продукти, за които знам точно в кои градини и по кои полета са пораснали и от чии ръце са били отгледани. И после си отидох на село! И там видях моята миличка баба - щуркаше се из приказната си градина неуморно и с толкова любов за пореден път ми подготви огроооомни торби с всякакви плодове, зеленчуци, подправки, че и едно цяло домашно пиле за домашна пилешка супа, които да си донеса в София.  

foodie-boulevard-farmhopping И след като с най-почетния дегустатор унищожихме всички домашни провизии, започнах доста повече да си мисля за Farmhopping. Защото моята баба живее на сто и много километри от мен. И нейната градина с всички пресни плодове и зеленчуци за съжаление не може да ме снабдява с провизии толкова често, колкото бих искала. И тогава реално схванах идеята на Farmhopping. 

Как работи?

foodie-boulevard-farmhopping Farmhopping е супер яка идея, която бих характеризирала с все по-често употребявания напоследък от мен термин социално предприемачество. Това е един бизнес с душа, а екипът зад идеята са все хора с мисия. Хора, които вярват, че не е отживелица да си човек на земята. Хора, които вярват, че малките производители и тяхната хубава храна имат място в столицата като активни фактори в грижата за здравето на хората. Но колко от нас разсъждават по този начин? 

foodie-boulevard-farmhopping Е, след като попроучих малко повече се оказа, че Farmhopping никак не е такава логистична хамалогия, каквато си бях мислела. Оказа се, че човек може да си поръча доставката за точно определен ден и час, така че да пристигне в дома му, когато му е удобно. А се оказа и, че дори това да не е възможно, човек може да си поръча продукти до някой от над 20те кооператива на Farmhopping. 

Истинска храна до твоята врата

И понеже вече знам точно колко лесно е да си поръчам всякакви традиционни или малко по-странни продукти от някои от производителите, с които Farmhopping работи, осъзнах, че всъщност аз мога да каня моята баба в дома си буквално всяка седмица. Е, може би не точно моята, но пък нечия чужда баба! Или дядо...или когото още се сетите - все истински хора, които са посветили живота си на това да отглеждат наистина истинска храна! И понеже от Farmhopping знаят, че обичам лудите, но смислени идеи и хубавите проекти с мисия и послание, решихме да се впуснем в едно вкусно приключение.

foodie-boulevard-farmhopping Всеки месец Farmhopping ще ме запознават с някои от най-интересните продукти от асортимента си, а аз ще създавам всякакви вкусни хапванки и ще ви оборудвам с идеи как да се възползвате от богатството от продукти, което съответният сезон ни предлага.  И...в началото бе тиквата!

foodie-boulevard-farmhopping Днес споделям идеята за този уникален пай с тиква и ябълка. Паят надмина очакванията ми, най-вече, защото моят най-почетен дегустатор се влюби в него. Рецептата подлежи на всякакви импровизации. Реших да включа няколко смели елементи и един палав акцент накрая, което си беше риск. Но най-обичам тези луди рискове, защото от тях се раждат най-готините резултати ;) Поръсих готовия пай с 2-3 шепи кокосов чипс с морска сол, а в основата сложих цели зърна лимец, които просто предварително смлях с чопър. И двете неща бяха хит! 

Продукти

Основа:

  • 1 яйце
  • 100 г Разпукан лимец за готвене
  • 100г пълнозърнесто брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 50г кокосова захар
  • 180г краве масло   

Плънка:

  • 4 ябълки 
  • 300г тиква
  • 200г кокосова захар (или друга по избор)
  • 1 яйце
  • 20г масло
  • 30г стафиди
  • 30г сурово белено слънчогледово семе (или други сурови ядки по избор)
  • Шепа кокосов чипс за поръсване по желание

 

Начин на приготвяне

  1. Оставете маслото за няколко часа да се размекне. Нарежете го на кубчета. 
  2. Включете фурната на 160 градуса.
  3. Смелете лимеца с чопър или друг уред по желание. 
  4. Пресейте брашното с бакпулвера и към тях добавете размекнатото краве масло, смления лимец, яйцето и кокосовата захар. 
  5. Омесете еднородно маслено тесто. 
  6. Във форма по избор разпределете тестото по дъното и по стените, така че да оформите еднакво дебела основа и бордове от всички страни.
  7. Изпечете основата за 10 минути, а междувременно пригответе плънката.
  8. Нарежете ябълката и тиквата на кубчета. 
  9. Добавете ябълката и тиквата към останалите продукти и разбъркайте много добре. 
  10. Извадете основата от фурната, изсипете плънката върху нея и върнете пая във фурната. Печете на 150 градуса 30тина минути или докато плънката придобие приятен златист цвят и тиквата омекне напълно. 
  11. Извадете пая от фурната и по желание поръсете отгоре малко кокосов чипс с морска сол за приятна сладко-солена нотка.
  12. Сервирайте пая напълно охладен. 

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1