
от Софи Йотова, чете се за 2 минути
Foodie Boulevard в подкрепа на кампанията "Открито за диабета"
Макар да влагам еднакво количество любов и вдъхновение във всяко кулинарно творение, което споделям с вас, днешната рецепта е по-специална от останалите. Този тиквен бургер създадох в подкрепа на кампанията "Открито за диабета". Получих покана да се включа в провеждането на образователна кампания за превенция на диабета като създам авторска рецепта според правилата за хранене на диабетици.
Каузата е още по-близка до мен, тъй като в обкръжението ми има хора, които живеят с това заболяване.
Открито за диабета
Кампанията се организира за шеста поредна година от пациентски организации с подкрепата на фармацевтичната компания Sanofi. Нейната цел е превенция, ранно диагностициране и правилно лечение на диабета.
Не можем да избягаме от статистиките
У нас с диабет живеят около 500 000 българи. Половината от тях дори не знаят, че са болни. Затова тази година „Открито за диабета“ стартира с поредица от безплатни измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин в 11 градове в България. За да насърчи повече хора да се тестват, посланикът на кампанията Ивет Лалова измери публично своята кръвна захар.
Рецепти за диабетици
Измамно е убеждението, че храната, която е подходяща за хора страдащи от диабет, не е вкусна или пълноценна. Истината е, че съществуват хиляди прекрасни комбинации от какви ли не продукти, които могат да направят храненето при диабет не по-малко вкусно от това, на което човек е свикнал преди ограниченията.
Освен моят тиквен бургер с вкус на есен, на събитието, което отбеляза тазгодишното издание на кампанията, бяха раздадени стотици пощенски картички с разнообразни и вкусни рецепти за диабетици.
Продукти
- 4 с.л. настъргана тиква
- 1 яйце
- малка бучка сирене
- 4 с.л. семена чия
- 4 с.л. брашно по избор
Начин на приготвяне
- Разбъркайте всички продукти.
- Оформете бургер.
- Изпечете от двете страни на слаб огън в предварително загрят тиган.
Хареса ли ти?
За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.
Сподели с приятели в: