Импровизирано домашно суши без млечни продукти

И честита година на кучето! 

 

dairy-free-sushi Обожавам суши! Нямам ни май-малки претенции да съм висш познавач на азиатската кухня, но със сигурност знам, че доста от нейните ястия ми допадат. А сушито определено води личната ми класация.  И понеже днес е началото на китайската нова година, реших да отбележа встъпването в годината на кучето с едно вкусно вдъхновение с източен характер. 

Вижте стъпките към моето импровизирано домашно суши без млечни продукти. 

dairy-free-sushi

Суши без млечни продукти - кому е нужно?

Реших да приготвя моето суши без млечни продукти, защото една от най-често срещаните съставки в повечето суши предложения в заведенията у нас е крема сиренето. Ако по някаква причина човек не консумира млечни продукти, доминирането на този продукт в 90% от предложенията драстично намалява избора му. 

Именно затова "сглобих" една алтернатива на крема сиренето, която се доближава до него като текстура и вкус, но е на изцяло растителна основа. Алтернативата се приготвя за нула време, съдържа само 4 продукта и може да се консумира и извън контекста на сушито - като дип или пастет.

dairy-free-sushi Ако случайно прекалите със солта докато овкусявате ориза, може да спасите положението като изберете зеления соев сос на Kikkoman при поднасянето на сушито. Зелената версия е с намалено съдържание на сол (съдържа 43% по-малко сол от червената). Това прави вкуса на соса по-мек, но не по-малко богат от този на червената версия на Kikkoman

Още вдъхновения с източен характер може да почерпите от блога на моите приятели от Oishii. 

Продукти

  • 250г ориз за суши
  • 2 с.л. оризов оцет
  • щипка морска сол
  • 300 мл вода
  • 50г пушена сьомга
  • 1/2 авокадо
  • 1/3 червена чушка
  • 1/3 жълта чушка
  • 1/4 краставица
  • червен хайвер за декорация
  • 100 мл. оризова сметана
  • 50г сурово белено слънчогледово семе
  • 3 с.л. соев сос Kikkoman с намалено съдържание на сол + допълнително за поднасяне
  • 3 с.л. лимонов сок
  • листа Нори
  • уасаби

Начин на приготвяне

  1. Сварете ориза според описанието на опаковката.
  2. След като оризът леко се охлади, добавете към него оризовия оцет и солта и разбъркайте много добре.
  3. С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот, пасирайте оризовата сметана със слънчогледовото семе, соевия сос и лимоновия сок до пълно хомогенизиране - това е заместителят на крема сиренето.
  4. Разположете един лист нори върху увито с найлоново фолио бамбуково килимче и внимателно разпределете ориза по цялото килимче на тънък слой.
  5. Намажете около 1/4 от ориза с оризово-слънчогледовата паста и отгоре наредете избраните продукти за плънката.
  6. Навийте внимателно рулото с помощта на килимчето, като притискате плътно, така че плънката да прилепне добре.
  7. Притиснете хубаво готовото руло и го нарежете на отделни рулца с желаната дебелина.
  8. Поднесете веднага с уасаби и соев сос (и маринован джинджифил по желание).

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1