Свинска кълцаница без глутен

Или солен кекс със свинско месо без брашно

 

chopped-pork-loaf Когато чуем думата кекс, рядко си представяме нещо солено. Още по-рядко пък си представяме нещо солено, което е направено основно от месо. 

Понеже най-любимото измерение на кулинарията за мен са импровизациите, днес споделям идея за точно такова нещо - нетрадиционно, солено и с кексови мотиви. Свинска кълцаница без глутен е по-сложното име за солен кекс със свинско месо и без брашно.

Вижте какво включих в него и как се роди идеята ;) 

chopped-pork-loaf Както споделих наскоро, от известно време експериментирам с вкуснотии без глутен. Споделих ви една доста успешна импровизация на тема безглутенови закуски. Приготвих тези сочни бананово-ягодови мъфини без глутен с наскоро появилото се на пазара мюсли без глутен на моите приятели от La Garone.

Много ми се искаше освен закуската да създам и някоя безглутенова идея за обяд или вечеря. Понеже мюслито не беше особено подходящ главен герой за солена рецепта, бях особено приятно изненадана, когато попаднах на пресованите ядки от елда. 

Преди съм си купувала пресовани ядки без глутен, защото са най-близкият еквивалент до овесените ядки от гледна точка на текстурата. Но ако не консумирате глутен, единствената ви алтернатива доскоро бяха така-наречните люспи или флейкс от ориз, които са страхотни, но повече от 2 пъти по-скъпи от тези от елда.  Както и мюслито, пресованите ядки от елда също може да си поръчате от онлайн магазина на La Garone. Съветвам ви да се запасите, защото аз не очаквах този продукт да се впише толкова добре в толкова различни рецепти освен днешната и "унищожих" цялата опаковка за отрицателно време и в резултат ми се наложи да чакам нова доставка. 

Продукти

 • 500г свинско месо за готвене
 • 100г нахут от буркан
 • 2 яйца
 • 100г пресовани ядки от елда La Garone
 • Подправки по избор

Начин на приготвяне

 1. Загрейте фурната на 180 градуса.
 2. Нарежете на ситно месото или го смелете на кайма.
 3. Рабъркайте всички продукти до пълно хомогенизиране.
 4. Изсипете сместа в силиконова форма за кекс.
 5. Покрийте кълцаницата с хартия за печене или алуминиево фолио, за да не изгори отгоре.
 6. Печете кълцаницата за 40 минути, изключете фурната и я оставете вътре да се охлади.
 7. Нарежете кълцаницата след пълно охлаждане.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1