Огретен с броколи и карфиол - видео рецепта

Претендент в надпреварата за най-лесна вечеря - видео рецепта

 

veggie-gratin-2 Често ме питат как измислям ястията, които приготвям. Отговорът винаги е различен и зависи от ситуацията. Един принцип обаче никога не се променя. Винаги се стремя да създавам лесни ястия, които се приготвят за минимално време с минимални усилия. 

Днешният сметанов огретен с карфиол и броколи е точно такова вкусно вдъхновение. Освен, че се приготвя наистина бързо и с минимален брой продукти, той е и категоричен претендент в надпреварата за най-лесна вечеря. 

Вижте какво включих в него. 

Ако не разполагате с карфиол и/или броколи, подобен сметанов огретен може да приготвите на основата на почти всеки зеленчук. Картофите са чудесен вариант, но ще изискват по-продължително печене. Тиквичките са друга идея, която би се вписала наистина добре в тази рецепта. Целина, цвекло, моркови, пащърнак - всички биха се комбинирали много сполучливо. Тиквата - също! Гъбите, разбира се, са по желание и по избор, но аз обожавам приятната текстура, която създават в печивата и ги включвам често.

  veggie-gratin-2 Огретенът овкусих със соев сос Kikkoman, който в последно време ползвам доста често вместо сол. Ако трябва да съм напълно честна, освен, че вкусът му е страхотен, той е супер решение ако сте забравили да си купите сол и се опасявате, че вечерята ще бъде безвкусна. 

Все още не сме свикнали изцяло да заместваме солта със соев сос, защото масово той се асоциира с главна роля в консумацията на суши. Но от експериментите ми през последните месеци, почти няма солено ястие, в което соевият сос да не е перфектен заместител на солта. В тази рецепта използвах зелената версия на соса, която е с намалено съдържание на сол (съдържа 43% по-малко сол от червената).

Това прави вкуса на ястието по-меко, което е добра опция за хората, които не харесват твърде солена храна. Още вдъхновения и идеи в какви ястия да използвате соев сос може да почерпите от блога на моите приятели от Oishii. 

Продукти

  • 400г броколи и карфиол
  • 200г заквасена сметана, рикота, цедено кисело мляко или извара
  • 4 печурки
  • 4 яйца
  • чубрица
  • куркума
  • 5 с.л. соев сос Kikkoman с намалено съдържание на сол

Начин на приготвяне

  1. Загрейте фурната на 200 градуса.
  2. Измийте и нарежете зеленчуците.
  3. Разбъркайте зеленчуците заедно със сметаната, яйцата, подправките и соевия сос до хомогенност.
  4. Изсипете сместа в тавичка и изпечете огретена за 40 минути.
  5. Поднесете огретена топъл!

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1