Суров чийзкейк с извара и рикота

Нежен крем с кокосова нотка върху безглутенова основа с лек спаначен акцент

 

ricotta-cheesecake От доста време не бях правила торти. Напоследък фокусът ми е насочен към създаване на практични и вкусни идеи, които са адаптивни към различни обстоятелства, ежедневия и предпочитания. Но пролетните месеци винаги носят множество поводи за празнуване, които заслужават по някое впечатляващо тортоподобно бижу. Именно това беше вдъхновението зад днешния суров чийзкейк с извара и рикота.

ricotta-cheesecake

Експериментите

Правила съм доста сурови чийзкейкове и всеки път използвам случая за някой нов експеримент при създаването на някой от елементите. Екпериментите в днешния бяха няколко.

ricotta-cheesecake

Основата

Приготвих основа, която не съдържа ядки. Вместо ядки използвах оризовки, които смлях с помощта на чопър. Основата се получи с чудесна плътност и вкус. Липсата на ядки пък я прави осезаемо по-нискокалорична и съответно подходяща за хора, които се притесняват от традиционно високото количество калории в този тип десерти.

ricotta-cheesecake

Кремът

Докато пазарувах и бях награбила 4 кутии рикота ми попадна еднокилограмова кутия с извара. На всичкото отгоре, на кутията пишеше "подходяща за кремове". Чудно! Та кремът направих като комбинация от рикота и извара, като по този начин чийзкейкът стана доста по-бюджетен и с доста по-високо протеиново съдържание от традиционните му версии. 

Понеже обожавам кокос, а и ми се искаше да има нещо малко по-различно като усещане в текстурата на крема, добавих малко кокосови стърготини. Овкусяването се случи с манов мед, защото с него разполагах под ръка, но може да използвате буквално всеки подсладител, който предпочитате.  Зеленият слой постигнах като отделих част от крема и към него добавих няколко шепи спанак. След това блендирах до хомогенност и изсипах върху останалия крем.

ricotta-cheesecake

Желирането

По принцип предпочитам да работя с желатин, защото откровено казано агар-агарът ми е доста по-труден за употреба. Най-често си купувам си от 10-грамовите опаковки, които са налични в магазините. Доста пъти съм имала проблеми с неприятна консистенция, която се получава при прибавянето на желатина към някакъв крем. А това налага допълнително високооборотно разбиване или дори блендиране на крема и като цяло е много досадно. Имах късмет мои близки приятели да внасят висококачествен желатин на марка, която не ми беше позната преди. Имах кутия от него, която ми бяха подарили преди доста време за експерименти. И понеже така и нямах време за тортени импровизации, желатинът повече от месец си ме изчакваше кротичко да стигна до него. 

Никога не съм се замисляла каква друга освен желираща роля има желатинът, нито съм си давала сметка, че той реално е доста пълноценна хранителна добавка. Чак като се зачетох в опаковката, осъзнах, че желатинът и конкретно този телешки желатин на Great Lakes подпомага плътността на костите, косата и ноктите, грижи се за еластичността на кожата и мускулната маса, а в допълнение допринася за метаблизма. По отношение на употребата - разтвори се съвсем лесно в малко вода, след това го разтопих на водна баня. Кремът го усвои до пълна хомогенност без никакви проблеми и текстурата на чийзкейка се получи супер.  

Мисля, че с малко въображение с него могат да се получат всякакви креативни желирани формички, кремчета и пудинги. Тепърва ще експериментирам в тази посока.  

Продукти

За основата:

  • 60г безсолни оризовки
  • 50г сурово кашу
  • 20 сочни фурми без костилка
  • 3 с.л. неподсладено какао

За крема:

  • 750г рикота
  • 20г желатин
  • 250мл кокосов нектар
  • 3 с.л. кокосово масло

За зеления слой:

  • 50г спанак

За декорация:

  • Сезонни плодове по избор

Начин на приготвяне

  1. За основата: с помощта на чопър, пасатор или кухненски робот смелете оризовките заедно с какаото, кашуто и фурмите до получаване на хомогенна лепкава смес.
  2. Застелете дъното на разглабяща се форма за торта с хартия за печене и внимателно притиснете лепкавата смес, така че да се получи плътна и равномерна основа.
  3. Поставете основата в хладилника, докато приготвяте крема.
  4. За крема: разтворете желатина на водна баня.
  5. Разбъркайте рикотата, кокосовия нектар и кокосовото масло до хомогенност.
  6. Внимателно добавете няколко лъжици от горната смес към разтопения желатин, бъркайки интензивно. Повторете тази стъпка още няколко пъти, докато желатинът се усвои напълно от сместа.
  7. Изсипете желатиновата смес към останалия крем и бъркайте непрекъснато до пълно усвояване.
  8. Отделете ¼ от крема и към нея добавете измития и подсушен спанак.
  9. С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирайте спанака с крема до получаване на еднородна смес.
  10. Изсипете белия крем върху основата на тортата. По желание добавете плодове във вътрешността на тортата. Внимателно изсипете зеления крем отгоре и приберете тортата в хладилника за няколко часа.
  11. След като тортата се е стегнала я освободете от формата, декорирайте по желание и поднесете.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1