Лека вечеря за тежките летни вечери

Лятна симфония с шарени зеленчуци, яйца и овче сирене

 

light-summer-dinner Макар това конкретно лято да не ни изтормозва с нетърпими жеги, леките летни ястия винаги са добре дошли на трапезата. А, когато имаме достъп до разнообразни свежи продукти - още повече! Днешната идея е точно такава. Лека лятна вечеря, пъстра и богата, с всякакви любими летни продукти, с много цветове, най-различни вкусове и разнообразни текстури. Вижте какво има в нея и защо я разработих заедно с BILLA

Вкусът на лятното изобилие...

light-summer-dinner Една от причините да обожавам лятото е пищното изобилие от всякакви пресни и свежи плодове и зеленчуци, които са достъпни буквално на ръка разстояние. Дали имаш лукса да посещаваш градината на баба и дядо и да си береш храната директно от източника... Дали можеш да си позволяваш да използваш кооперативи и да си поръчваш от реколтата на малки производители от района директно до своя дом... Дали имаш навик на път за работа да купуваш по 2-3 домата сорт „Биволско сърце“ и по някое букетче пресен киселец, грижливо завързан с панделка от някоя старателна баба с китна малка софийска градината, която продава продукцията си за подкрепа на пенсията...

light-summer-dinner

Пътят на плодовете и зеленчуците от почвата до трапезата – има ли значение?

Всъщност, начинът, по който върху трапезата ти попадат всякакви шарени витаминени депа с различна форма, вкус и текстура, няма особено значение. Важното е да са там! И да са максимално истински.

В тази връзка, винаги се сещам за пластмасовото усещане, което получавах, докато хапвах домати в Щатите... Това хич не бяха истински домати!

Заговорим ли за пълноценно и здравословно хранене, независимо от идеологията, в която човек вярва и независимо от хранителните навици, които има, фундаментът винаги се базира на едно. И това е консумацията на сезонни и лесно достъпни местни продукти с минимално съдържание на пестициди и нитрати. Простичко. Но често - не съвсем лесно за постигане.

Без да навлизам в подробности защо е важно максимално голяма част от храната, която консумираме, да е местна, истината е, че от чисто финансова гледна точка, локалните продукти почти винаги са с по-ниска цена. И с по-високо качество. И с по-високо съдържание на всички витамини и минерали, които поначало се съдържат в тях. И това е съвсем логично. Местните продукти пътуват по-малко от внасяните от чужбина и съответно прекарват доста по-кратко време, зреейки в контейнери, далеч от слънчева светлина и естествено напояване. И тук започват митовете.  

light-summer-dinner

Плодове и зеленчуци – от магазина или задължително от пазара?

Масово имаме нагласата, че плодовете и зеленчуците, които се продават в големите вериги магазини, са внесени от къде ли не. Това е истина, но частична – екзотичните култури неминуемо се внасят от чужбина, най-малкото заради липсата на климатични и почвени условия, при които да виреят у нас. Но с типичните за нашите ширини плодове и зеленчуци, ситуацията е доста по-различна.

Макар съвсем доскоро от всякъде да чувахме, че пазарът ни е наводнен с лук от Египет, домати от Турция и ягоди от Гърция, да взимаме покупателни решения в унисон с актуална към някой минал момент информация, най-малкото ни лишава от възможността да правим все по-добри избори за храната, която консумираме. Както от финансова гледна точка, така и от чисто практична.

За колегите ми в периода 2012-2014, никога не беше изненадващо, когато се върнех от обедна почивка с дамска чанта, от която стърчаха листата на целина и дръжката някоя тиква. Бях вманиачена да пазарувам от женския пазар и мъкнех килограми плодове и зеленчуци по 3-4 километра до вкъщи.

Та като един дългосрочен скептик, който в продължение на много години системно базираше всякакви свои мнения, нагласи, решения и действия на информация, която далеч не винаги се оказваше истина, част от моята мисия във времето стана желанието да разбивам митове. Всякакви. 

Е, митът, че всички плодове и зеленчуци в големите вериги хранителни магазини са: а) внос от чужбина б) блъскани с пестициди и/или нитрати в) всичко изброено е един мит, който искам да разбия днес.

light-summer-dinner

Порода инфлуенсър. Ох, не.

Кратко лирическо отклонение по темата за инфлуенсърите, Първо, това е термин, който откровено ненавиждам. Особено с оглед на стремежа на всякакви хора на всяка цена да станат инфлуенсъри. Изпитвам трудности да проумея все по-нарастващите мащаби на самоцелния бесен стремеж на страшно много хора да инфлуенсват (?!?!) конкретна аудитория. И то без дори да са съвсем наясно с целите на това инфлуенсване или пък с фундаменталното си послание. Затова и винаги изразявам възражение, когато бъда характеризирана като инфлуенсър.

Аз съм човек, който живее и съответно ми се налага да се храня, а в тази връзка – и да предприемам всякакви дейности и да правя всякакви избори в този контекст. Е, случва се така, че за мен създаването на храна има по-различен смисъл и роля, както и ми носи по-различно усещане от това, което може би носи на други хора. Затова и у мен има естествено любопитство към всякакви измерения на темата с храната и пълноценното хранене. Прекарвам много време в експерименти, в разработване на различни проекти, в тестване на стратегии и подходи, които да улеснят създаването на пълноценна храна и да направят консумацията и максимално приятна.

Моите кухненски хакове

Аз пазарувам и зареждам хладилника и шкафовете си с храните, които имат място на нашата трапеза. А това, в което избирам да трансформирам цялото това отделено време и внимание, е систематизирано „пакетирана“ информация. А чрез нея нагледно илюстрирам резултатите от своя опит и експерименти.

Целите ми не са да инфлуенсвам, нито да създавам мода, нито да уча никого на каквото и да е, а просто да разкривам как самата аз разрешавам различни свои „проблеми“ в контекста на храненето. Или с други думи - да споделям какви стратегии сработват при мен в различни обстоятелства. А тези обстоятелства са универсални - липса на време, наличие на определен бюджет, специфични предпочитания, условия и тн. Освен да споделям, целта ми е да вдъхновявам аудиторията си не да следва моята стратегия, а да прилага моя подход в култивиране на своя.

light-summer-dinner Асоциирането с различни брандове, марки и продукти, в които вярвам, е моят начин да каня своята аудитория в своята кухня, да показвам как разпределям бюджета си за храна, да оборудвам хора със сходни цели, възможности и предпочитания с конкретни препоръки как да оптимизират и своите стратегии в този контекст.

Затова и продуктово позициониране (друг термин, който кара много хора да настръхват от възмущение) за мен означава да позиционирам нещо в своя свят, в своето ежедневие и в своята реалност и ако това нещо – продукт, услуга, стратегия, проект, работи за мен – да споделя как и защо работи. Останалото е въпрос на персонализиране на подхода и на оптимизиране на собствения контекст на човек.

light-summer-dinner „Градините на BILLA” – програма за намаляване на пестицидите Добре, лирическото отклонение се получи по-дълго от предвиденото, но контекстът има смисъл за развенчаването на мита, за който вече споделих, а именно, че плодовете и зеленчуците в големите вериги хранителни магазини са изключително и само внос от чужбина и/или са блъскани с пестициди и нитрати.

Самата аз дълго време също бях с това убеждение – бясното натъпкване на дамската ми чанта с плодове и зеленчуци от женския пазар беше продиктувано точно от това убеждение. Но през последните няколко години същите тези големи вериги магазини развиват и прилагат различни стратегии, чрез които да осигурят за своите клиенти продукти с максимално високо качество на възможно най-достъпни цени.

Полезните реклами - да, съществува и такава порода...

Звучи като рекламно послание, знам. И знам, че е дразнещо. Така сме устроени – когато някой ни рекламира нещо, автоматично сякаш се опитва да ни бръкне в джоба. Но друго, което е дразнещо за мен, е да трябва да приготвя вечеря, да съм изморена след тежък ден, в хладилника да няма нищо, а в близост до дома ми да има един единствен голям хранителен магазин.

В една такава ситуация рекламното послание спира да бъде дразнещо и се оказва ценно и информативно. По този начин научавам неща, които разбиват митове, в които съм вярвала. А като бонус - улесняват живота ми, пестят ми време и усилия и ми помагат да напазарувам и да приготвя пълноценна вечеря за нула време. Приемам сделката ;)   

light-summer-dinner

Какво означава програмата за намаляване на пестицидите?

„Градините на BILLA“ се ражда като идея преди по-малко от 5 години и еволюира в мащабна кампания и фундаментална практика на бранда. Към момента 30 внимателно селектирани родни производители отглеждат специално за веригата плодове и зеленчуци в над 150 зеленчукови градини, оранжерии и лозя из цяла България.

Програмата за намаляване на пестициди на BILLA гарантира, че продуктите, които достигат до крайния потребител, са със значително намалени количества или дори без остатъчни количества пестициди. По-малките количества остатъчни пестициди означават не само по-здравословна храна, но и защита на околната среда и по-добри условия на труд за производителите на плодове и зеленчуци.

Програмата за намаляване на пестициди на БИЛЛА предвижда остатъчните количества пестициди в плодовете и зеленчуците, произведени за БИЛЛА, да бъдат с по-ниски нива от допустимите по закон.

Цели на програмата

Целта на програмата е да се произвеждат продукти с намалено съдържание на остатъчни количества пестициди и като цяло да се намали употребата на пестициди в земеделието. За да се постигне тази цел вътрешните норми на БИЛЛА за остатъчни пестициди периодично се намаляват, насърчава се използването на алтернативни на пестицидите методи за растителна защита и се стимулират добрите производствени практики.

При стриктно спазване на предоставените схеми за растителна защита минималните или нулевите стойности на остатъчни количества пестициди могат да бъдат постигнати. Повече за програмата може да научите тук. Детайлно обяснение на човешки език от Божидар Попов – професор по хранене и диететика, може да чуете тук.

light-summer-dinner

Продукти

 • 3 тиквички
 • 100г печурки
 • 2 домата
 • шепа черни маслини без костилка
 • 1-2 глави кромид лук
 • 100г овче сирене
 • 2-3 яйца
 • подправки по избор
 • сол на вкус
 • 2-3 с.л. тиквено масло (зехтин или друго ядково масло)

Начин на приготвяне

 1. Загрейте фурната на 160 градуса.
 2. Измийте и нарежете тиквичките и доматите на шайби.
 3. Почистете лука и го нарежете на шайби.
 4. В походяща тава започнете да подреждате всички продукти последователно докато привършат.
 5. Овкусете с подправките по избор и натрошете сиренето отгоре.
 6. Изпечете зеленчуците за 20-25 минути или докато са почти омекнали.
 7. Извадете тавата, чукнете яйцата и запечете за още 4-5 минути.
 8. Поднесете веднага.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1