Пай с горски плодове и нектарини

Лек десерт с извара и вкус на лято

 

forest-fruit-pie Имам близка приятелка, която ридае, когато се наслаждава на някой истински хубав десерт. Ама буквално си плаче! Казва, че й се е случвало два пъти в живота, но помни в детайли извисеността на преживяването?

Макар никога да не ми се е случвало, подобна реакция категорично гарантира, че десертът си е струвал. Явно и преживяването е било незабравимо. И въпреки че не мога да обещая, че днешното предложение ще ви разплаче, със сигурност мога да заявя, че си струва да му дадете шанс. Съотношението между цена на продуктите и усилията, необходими за приготвянето на десерта спрямо крайния резултат и насладата от него са абсолютна предпоставка вариации на този пай да са на трапезата ви редовно.

Заради наситеното съдържание на различни плодове, консумацията все пак трябва да бъде умерена. Друг вариант пък би бил да го приготвите само с горски плодове. По този начин ще намалите калориите и общото количество захари.

Днешната версия приготвих със сезонни плодове, но идеята може да бъде изпълнена с каквито плодове имате на разположение.

forest-fruit-pie

Лятното богатство е рай за здравословните десерти

Да, вече от достатъчно много места се коментира, че въпреки всичките им полезни качества, с плодовете не трябва да се прекалява заради количеството захар в тях. Все пак, плодовете са едно от онези естествени богатства на природата, които можем да използваме стратегически. Освен невероятно вкусни, в умерено количество плодовете са и страхотен помощник в грижите за здравето.

Все пак, един от най-мощните антиоксиданти, до които всички имаме лесен достъп, са боровинките. А през лятото – достъпът е почти неограничен. Стотина грама от боровинките могат да се намерят на цена под 3 лв. А с тях можем да си приготвим какво ли не.

В днешното предложение, компания на боровинките правят някои от останалите ми много любими летни плодове. Ако нямате достъп до тях или пък попадате на това вдъхновение извън летния сезон – заменете предложените тук плодове с които и да е! Резултатът ще бъде различен, но не по-малко впечатляващ.

forest-fruit-pie

Какво означава програмата за намаляване на пестицидите?

Наскоро споделих една идея за лека лятна вечеря, заедно с която разказах и за кампанията за намаляване на пестицидите, която в БИЛЛА разработват от няколко години.

Преди само 5 години „Градините на BILLA“ е просто идея. За половин десетилетие идеята еволюира в национална кампания и в резултат на това днес 30 внимателно селектирани родни производители отглеждат плодове и зеленчуци специално за веригата в над 150 зеленчукови градини, оранжерии и лозя в цялата страна.

Програмата гарантира, че продуктите, които се озовават на трапезата ни, са с чувствително намалени нива в количествата на пестицидите. Или дори без остатъчни количества пестициди. По-ниските нива в количествата остатъчни пестициди са гаранция за няколко неща. Освен за по-здравословна храна, намалените пестициди гарантират защита на околната среда и по-добри условия на труд за производителите на плодове и зеленчуци. Целта на програмата е да се произвеждат продукти с намалено съдържание на остатъчни количества пестициди и като цяло да се намали употребата на пестициди в земеделието. За да се постигне тази цел вътрешните норми на БИЛЛА за остатъчни пестициди периодично се намаляват, насърчава се използването на алтернативни на пестицидите методи за растителна защита и се стимулират добрите производствени практики.

При стриктно спазване на предоставените схеми за растителна защита минималните или нулевите стойности на остатъчни количества пестициди могат да бъдат постигнати. Повече за програмата може да научите тук, а детайлно обяснение на човешки език от Божидар Попов – професор по хранене и диететика, може да чуете тук.

forest-fruit-pie

 

Продукти

 • 400г извара (или рикота)
 • 1 банан
 • 100 мл подсладител по желание (кленов сироп, агаве, петмез и тн)
 • 4 яйца
 • 2 нектарини
 • Горски плодове (малини, къпини, боровинки)

Начин на приготвяне

 1. Загрейте фурната на 160 градуса.
 2. С помощта на мощен блендер, пасатор или кухненски робот блендирайте банана с яйцата, избрания подсладител и изварата.
 3. Нарежете нектарините на тънки полумесеци.
 4. Подредете нектарините по дъното на форма за печене, а отгоре изсипете блендираната смес.
 5. Гарнирайте с част от горските плодове.
 6. Печете пая до златисто (около 25-30 минути).
 7. Извадете пая от фурната, декорирайте с останалите плодове и охладете напълно преди сервиране.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1