Пилешки кюфтета с кайма от пилешки гърди

Как да приготвим сочно бяло пилешко месо?

 

p1240531 Ако търсите начини да включвате повече бяло пилешко месо в храненето си, а вече не искате и да си помисляте за вкуса на сухите пилешки гърди, днешната идея ще ви се стори революционна.  Днес няма да коментирам темата за качеството на пилешкото месо, защото всички сме наясно с градската легенда за пилетата, натъпкани с антибиотици и всякакви други нежелателни неща. За съжаление това е тема, по която нямам никаква експертиза.

Затова и фокусът на материала не е "за" и "против" консумацията на повече пилешко, а е как, ако сме решили, че искаме да консумираме пилешко, можем да си го направим по-разнообразно и вкусно.  Ето така звучи моят отговор. 

p1240540

Из разговорите на Софи в магазин за хранителни стоки...

Вместо да изпадам в подробности, ще ви разкажа следната случка.  Влязох в голяма верига хранителни магазини, отидох до щанда с месо, на който знам, че приготвят кайма на място по желание на клиента, и казах:

- Може ли да ми смелите кайма от пилешки гърди? 

- ?!

- Знам, че е странен въпрос, но можете ли?

- Можем, но нямаме практика. 

- А бихте ли го направили сега? 

- Ами, предполагам. Стига да нямате против ако в каймата има малко свинско - останало е в машината от предишния клиент. 

- Няма проблем, не ми пречи.

- Но пък следващият клиент може да има против, че в неговата кайма ще има пилешко.

- Добре, тогава след като ми смелите кайма от пилешки гърди, смелете ми и от свинско месо, така остатъчното пилешко от машината ще остане при мен. Така ще бъде ли проблем? 

- Ами, не, никакъв. 

И ето така, вместо да пека сухи и скучни пържоли от пилешко филе, аз се сдобих с кайма от бяло пилешко месо, която приготвих под формата на днешните пилешки кюфтета. А те никак не бяха сухи, защото балансирах сухотата на бялото пилешко месо с 2 настъргани моркова. Те придадоха точното количество сочна нотка. А кюфтенцата се получиха феноменални! 

Импровизациите тук са безброй. Вместо моркови, може в сместа да включите настъргана целина, цвекло, тиквички, тиква или картофи. Подправките са въпрос на вкус. А ако си падате като мен по хрупкавата нотка - може да увеличите количеството сурови ядки. 

Ако искате да получавате ексклузивни седмични новини, трикове, идеи и съвети от кухнята на Foodie Boulevard, може да се абонирате напълно безплатно тук

p1240538

Продукти

  • 600г пилешка кайма (смлени пилешки гърди)
  • 2 моркова
  • 2 яйца
  • 50г мляно ленено семе
  • 50г овче сирене по желание (може да замените с извара, тофу, кашкавал)
  • 30г сурово белено слънчогледово семе
  • подправки по избор
  • сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. Загрейте фурната на 180 градуса.

  2. Измийте и настържете морковите.

  3. Натрошете сиренето.

  4. В голяма купа разбъркайте до хомогенност всички продукти.

  5. Застелете плоска тава с хартия за печене, оформете кюфтенца от сместа и ги подредете върху хартията.

  6. Изпечете кюфтенцата за около 30 минути или докато пригобият приятен златист загар.

  7. Поднесете с гарнитура по избор.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1