Печени кюфтенца с червено цвекло и маслини

Как да разнообразим вечерята?

 

p1240972 Когато не ми се яде месо или съм в настроение за нещо нетрадиционно за вечеря или обяд, редовно експериментирам с импровизации на тема зеленчукови кюфтенца. Приготвяла съм такива от тиква, тиквички, сладък картоф, морков, целина...изобщо от почти всеки зеленчук, който може да се настърже.  Почти без изключения експериментите са успешни, а най-приятното от всичко е, че всеки път версията се реализира с наличните у дома продукти. Или с други думи това е от онзи тип ястия, за които няма нужда да пазаруваш специално. 

Днешните печени кюфтенца с червено цвекло се получиха супер в комбинация с дузина зелени маслини, които си стояха самотно в хладилника, както и с любимото ми от известно време овче сирене.  Разбира се, овчето сирене може да замените с всяко друго, маслините може да са черни, овесените ядки може да замените с брашно по избор, а суровото слънчогледово семе - със своите любими сурови ядки. 

Приятно импровизиране!  

Продукти

  • 400г настъргано червено цвекло
  • 2 яйца
  • 100г овче сирене
  • 50г зелени маслини без костилка
  • 30г сурово белено слънчогледово семе
  • 100г овесени ядки

Начин на приготвяне

  1.  Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор.
  2. Нарежете маслините на шайби.
  3. Натрошете сиренето.
  4. Разбъркайте всички продукти до хомогенност.
  5. Застелете плоска тава с хартия за печене, оформете кюфтенца от горната смес и ги подредете в тавата.
  6. Изпечете кюфтенцата за 25-30 минути или докато започнат да се отделят лесно от хартията.
  7. Поднесете с гарнитура по желание.

  

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1