Постен кокосов крем с кашу

Или как едно първоначално вдъхновение за крем брюле се трансформира до неузнаваемост...

 

p1250316

Преди време ви разказах за експериментите си с новото приложение за видео рецепти на BILLA Кулинариум. Това звучи като нещо, което на теория не би било особено полезно за човек като мен, който никога не следва чужди рецепти. 

На практика се оказа повод за импровизации, които иначе никога не бих направила. 

Днешното постно блаженство се роди именно така. 

p1250322

Тази година за пръв път реших да направя коледния пост , за да видя как хранене с изцяло растителна храна ще се отрази на организма ми, но още по-важното - за да се предизвиквам да творя в рамките на много специфични ограничения.

До момента резултатът тотално надминава всички очаквания, които имах. Раждат се изумително разнообразни, бюджетни, и вкусни и най-вече неподозирано богати на протеин ястия, които нямам търпение да ви споделя. Но за това - по-нататък. Та, тръгнах да търся в приложението на BILLA някаква постна идея, която да претворя със своя прочит.  Открих едно доста симпатично звучащо и апетитно изглеждащо постно крем брюле, което бях твърдо решена да приготвя. 

lhc3iyqr Оказа се, че горелката ми няма гориво и нямаше как да го карамелизирам. После реших, че ако мога да си спестя захарта в рецептата - ще го направя.  И от една замяна на друга, накрая се роди нещо друго. Тотално друго.

Постен кокосов крем с кашу - десерт, който заслужава място на масата и извън постите

Нямам представа какъв е вкусът на оригиналното вдъхновение, но този крем ме хвана неподготвена. Ще се прави отново. Често. В сериозни количества.  Няма да философствам повече.  Просто му дайте шанс. И импровизирайте. И се вдъхновявайте - така мисълта се научава да създава връзки между неща, за които иначе няма как да се сети сама. 

Продукти

  • 100г сурово кашу (накиснато за 1 нощ във вода)
  • подсладител по избор на вкус (мед, нектар от агаве, кленов сироп, оризов сироп, петмез от фурми и т.н.)
  • 200 мл. консерва кокос (кокосово пюре или кокосово мляко с пюрирана сърцевина от кокоса)
  • 3-4 с.л. кокосово брашно или кокосови стърготини
  • 2 с.л. тахан по желание (кокосов, сусамов, тиквен, орехов, лешников и т.н.)
  • декорация по желание

 

Начин на приготвяне

  1. С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирайте всички продукти до пълно хомогенизиране.
  2. Поднесете и декорирайте по желание.
  3. Може да замразите крема и да го поднесете като сладолед.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1