Крехки печени крилца с хрупкава коричка

Порции: 4

Бюджет: <10 лв.

Сложност: лесна рецепта

Време за приготвяне: 60 минути

Ако оставим настрана небезизвестния, макар и леко клиширан израз, че любовта на мъжа минава през стомаха, факт е, че един от най-популярните начини за отбелязване на Свети Валентин в цял свят, както и на специални събития като рождени дни и годишнини, е посещението на екзотични ресторанти и наслаждаването на разнообразна кухня с любимия човек в романтична атмосфера.

Друг неопровержим факт е, че нежните половинки могат да оценят един гастрономски шедьовър не по-малко от господата.

В последно време някак си колективно сме култивирали тенденцията да харчим сериозни суми за ходене по скъпи ресторанти с убеждението, че единствено по този начин можем да си прекараме незабравимо за някой специален повод.

Тук има две добри новини.

Първата е, че с любимия човек можем да си прекарваме специално и незабравимо във всеки един ден от годината без значение дали светът нарича този ден с конкретно име и дали има някакъв особено специален повод. 

Втората е, че едно изключително специално кулинарно преживяване може да струва дори по-малко от 10 лв. Е, ако включим по чаша червено вино, сметката може да стигне до към 20.

Но реалността е такава – с шепа кулинарен авантюризъм, щипка готовност за експериментиране, супена лъжица риск и двойна доза любов можем да създадем истински празник за любимия човек и неговите сетива.

А ако зарежем клишето – можем да създаваме вълнения за небцето си във всеки един момент, ако сме малко смели, малко вдъхновени, малко приключенски настроени и много ентусиазирани.

Друго клише, което е време да разбием, е това, че всичко хрупкаво и сочно непременно е резултат от дълбоко пържене или паниране с тонове мазнина. За щастие, това е едно от онези твърдения, които, макар да съдържат частичка истина, създават тотално подвеждащи убеждения у онези от нас, които нямат навик редовно да се вихрят в кухнята в търсене на възможности да подобрят начина си на хранене, без да правят компромис с удоволствието от храната.

Това вдъхновение за хрупкави крилца разбива една камара митове включително и този, че готвенето изисква педантичност, маниакална прецизност и дословно следване на пропорции и рецепти. Макар това да е характеристика на някои определени жанрове в кулинарията, категорично ситуацията няма нужда да бъде такава, когато говорим за ежедневно създаване на прехрана за най-близките за минимално време, с минимални усилия, оптимален бюджет и начални умения.

За феновете на крилцата тук има няколко основни трика, с които хранителните им качества могат да бъдат драстично и съвсем лесно повишени и то без компромис с онази обезоръжаващо хрупкава коричка, която оставя всички ни без думи:

  • Вместо галета използвай всякакви продукти, които след изпичане ще постигнат хрупкав ефект – това може да са смлени оризовки или други натрошени крекери или сухари, сурови семена (сусамово, ленено, маково, конопено) и дори смлени сурови ядки! Добави доза от любимите си подправки и симфонията от вкусове ще те накара да забравиш за крилцата от веригите за бързо хранене.
  • За да „залепиш“ върху крилцата съставките, които при готвене ще спомогнат за образуване на хрупкава коричка, използвай „спояващи“ продукти по избор – нещо, с което да намажеш крилцата, за да се закрепят върху тях сухите продукти. Това може да бъде разтопено масло, зехтин за готвене, тахан, а в екстремни случаи дори вода!
  • Пърженето и панирането не са единствените начини за постигане на хрупкава коричка! Изпичането на крилцата постига същия ефект. Печи крилцата на ниска температура (150-180 градуса в зависимост от мощността на фурната ти) за около 40-45 минути или до видимо образуване на златиста коричка.
  • Ако случайно ти остане от сместа за „глазиране“ на крилцата – рециклирай! Разбъркай до хомогенност, оформи малки топчета и изпечи за 10-15 минути – това ще бъде страхотно предястие преди поднасянето на кулинарния титуляр на вечерта.

 

Продукти

  • 1 кг пилешки крилца Градус
  • 7-8 оризовки (или сухари)
  • 2-3 с.л. сусамово семе
  • 2-3 с.л. мляно ленено семе
  • 1 ч.л. пушен червен пипер (или други подправки по желание)
  • Сол на вкус
  • 100 мл зехтин за готвене или разтопено масло (може и кокосово без аромат)
  • 50 мл тахан по желание
  • 2 яйца

Начин на приготвяне

  1. Застели плитка тава с хартия за печене и загрей фурната на 160 градуса.
  2. С помощта на чопър или мини резачка смели оризовките до получаване на дребни трохи.
  3. Към оризовите трохи прибави сусамовото семе, лененото семе, избраните подправки и солта. Разбъркай добре.
  4. С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот блендирай зехтина, тахана и яйцата до получаване на еднородна смес.
  5. С четка за готвене намажи всяко крилце с малко от яйчено-тахановата смес, а отгоре поръси със сухите продукти (смлените оризовки, семената и подправките) така, че да полепнат равномерно по повърхността на цялото крилце. Повтори с всички крилца.
  6. Подреди крилцата в тавата и печи 45-50 минути или до готовност.
  7. Поднеси с гарнитура по желание.

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowcheckoutfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1