Пица без брашно с основа от овесени ядки

Порции: 4

Бюджет: 6лв.

Сложност: средно сложна идея

Време за приготвяне: 25 минути

Ако съществува някаква универсално популярна вкуснотия с репутация на нездравословно изкушение, което проваля опитите на множество хора да се хранят добре и да се грижат за формата и здравето си, това категорично е пицата. Но няма нужда да бъде така. 

Обожавам да експериментирам с различни версии на пици без брашно, които тотално разбиват мита, че пицата е нещо тотално несъвместимо с пълноценното хранене. Вариантите за импровизация и адаптация са буквално безброй. 

Тази тук е малко по-скъпа от традиционните "нетрадиционни" пици без брашно, с които експериментирам в последно време, заради сладкия картоф в основата й и въпреки това "скъпа" тук е относително понятие. Около 6 лв. е стойността на всички продукти, с които приготвих тази обядо-вечеря, с която хапнахме вкъщи, а порциите се получиха като за две хранения на двама души. 

Изводът - когато слагаме печат на нещо - че е скъпо или нездравословно, може би си струва да помислим дали има и друга гледна точка. А отговорът в 99% от случаите е: ооооо, да и още как! 

Продукти

Основа:

  • 1 сладък картоф, обелен и настърган (по желание замени с тиква или морков)
  • 250г овесени ядки
  • 3 с.л. кокосово масло (по желание замени с краве масло, козе масло, гхи или тахан по избор)
  • сол на вкус

Топинг:

  • 100г лютеница без добавена захар (по желание замени с печени червени чушки блендирани с тахан и подправки)
  • 100г кашкавал (растителен или животински)

Гарнитура по желание, ето някои идеи:

  • 1/2 домат
  • 50г риба тон (по желание замени с пушена сьомга)
  • 10тина маслини без костилка, нарязани на шайби
  • шепа сладка царевица (по желание замени с нахут или грах)
  • 20г сирене (козе, овче, краве или растително)
  • сол на вкус
  • подправки по избор

Начин на приготвяне

  1. Загрей фурната на 160 градуса с вентилатор и застели тавата от фурната с хартия за печене.
  2. Настържи сладкия картоф и го разбъркай до хомогенност заедно с овесените ядки, кокосовото масло и солта.
  3. От горната смес оформи окръжност върху тавата и притисни продуктите плътно, така че да оформиш блат с еднаква дебелина.
  4. Изпечи блата за 15 минути докато подготвиш гарнитурата.
  5. Намажи блата с лютеницата и отгоре подреди гарнитурата.
  6. Върни пицата във фурната за още няколко минути докато кашкавалът се разтопи.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1