Житена пица с тиквички и елда

През последните месеци редовно експериментирам с всякакви вариации на пици без брашно. Създала съм над 20 адаптивни рецепти, които търпят всякакви импровизации. Постоянно пробвам да включвам различни нетрадиционни за пиците продукти като част от блата, ей така, за да видя какво ще се получи. 

И резултатът си струваше отвсякъде! 

В моето съзнание пицата вече изобщо не е това, което беше. 

В моята кухня пицата не изисква месене, точене и размятане на тесто. Даже не изисква тесто изобщо. Моята пица винаги е различна - в основата й има настъргани зеленчуци, овесени ядки или трици, пшеничен зародиш или гранулат, ядкови брашна или пък мляно ленено семе. А отгоре - каквото душата си поиска. Или пък...каквото е останало в хладилника. 

Тази тук е с основа от жито. По-странна не бях правила. Тествах я с разни приятели, които хич не си падат по "здравословни неща". Унищожиха я за по-малко от 10 минути. Абе, с други думи - струва си да се заиграеш с подобна идея ;) 

Продукти

За основата:

  • 300г тиквичка, настъргана и отцедена
  • 200г варено жито, отцедено
  • 100г пресовани ядки от елда (по желание замени с овесени ядки или овесени трици)
  • сол на вкус

Идеи за топинг (в количества по желание):

  • кашкавал (по желание замени с моцарела, сирене или растителен кашкавал)
  • маслини
  • чери домати (или домат)
  • нахут от буркан 
  • кисели краставички
  • сурови ядки по желание (аз използвах орехи) 

Начин на приготвяне

  1. Загрей фурната на 160 градуса с включен вентилатор.
  2. Застели плитка тава с хартия за печене. 
  3. Разбъркай до хомогенност всички продукти за основата (блата).
  4. Постави сместа върху тавата с хартията и с пръстите си оформи блат. Дебелината да е по-малко от 1см.
  5. Изпечи основата за около 15 минути или докато на пипане се усеща суха.
  6. Извади основата от фурната и подреди отгоре топинга. 
  7. Върни пицата във фурната за още 5-7 минути като изключиш вентилатора.
  8. Извади, нарежи и поднеси!

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowcheckoutfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1