Кокосов сладкиш с петмез от фурми

Обожавам лесни неща. Разбира се, малко неща са наистина лесни - всичко стойностно и смислено изисква усилия. Въпросът е човек да се научи кои са най-умните и "лесни" усилия, които може да прави, така че с минимално количество да постига максимални резултати. Абе, накратко - ето как за 5 минути приготвих откровено един от най-вкусните десерти, които някога съм създавала. И всички дегустатори (общо 6) се влюбиха в него. 

Кокосът ми е слабост. Обожавам всичко, което може да се направи от него. Брашно. Мляко. Сметана. Масло. Тахан. Оригиналното месо на плода. Захар. Абе, обожавам го. 

Беше ми останало кокосово брашно, което по принцип е доста песъчливо и понякога озадачава хората със своята специфична текстура. Затова реших да го омекотя и "омазня" като включа в творението подобаващо количество кокосово масло. За още по-богата текстура на сладкиша - добавих конопено семе. И реално до момента това си е един високо мазнинен, високо протеинов и ниско въглехидратен сладкиш. Добавих му малко петмез от фурми - ей така за разкош. И разкошът дойде. 

Ето как. 

Продукти

  • 100г кокосово брашно (или кокосови стърготини)
  • 50 мл разтопено кокосово масло (или тахан по избор)
  • 50 мл белено конопено семе (по желание замени с натрошени сурови ядки по избор)
  • 50 мл петмез от фурми (или друг подсладител по желание)

Начин на приготвяне

  1. Загрей фурната на 160 градуса и застели плитка тава с хартия за печене.
  2. Разбъркай всички продукти до хомогенност и прехвърли сместа в тавата.
  3. С пръсти притисни сместа плътно, така че да се образува нещо като блат.
  4. Декорирай по желание и изпечи сладкиша до златисто (около 15-20 минути)
  5. Поднеси това блаженство директно с прибори, защото текстурата му е много ронлива и е най-подходящо да се консумира с вилица. Но пък си струва! По желание поднеси с топка сладолед.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1