Сочни терияки пържолки с гарнитура на грил-тиган

Храната – машина на времето...

Месото винаги е имало специално място в моето семейство. Едни от първите ми спомени са как татко ми приготвя вкусни и сочни пържолки на барбекю и как кръстникът на брат ми, който беше руснак, учи баща ми да приготвя автентични руски шашлици на жар.

Когато излязох от родния дом и няколко години по-късно в живота ми се появи най-почетният ми дегустатор, той стана официалният властелин на мръвката у дома.

С други думи, трябва ли да се готви месо по някакъв повод – аз с удоволствие отстъпвам титулярното място в кухнята на истинските специалисти. Не, че не ми е интересно. Просто през годините съм имала твърде много неуспешни експерименти, при които пържолите ми са оставали сухи или пък недопечени и това някак си упорито ме е демотивирало да експериментирам по-сериозно с месни ястия.

 

Грил-тиган за ценителите на сочните и крехки пържоли

 

Наскоро с мен се свързаха моите приятели от BILLA България, които редовно ми отправят интересни предизвиквателства.

Споделиха ми, че в момента във веригата тече кампания Chop & Grill, при която клиентите събират точки с покупките си във всички BILLA магазини и могат да вземат висококачествени продукти на Green Pan с преференциална отстъпка от 50%.

Условията ми бяха доста познати. За всеки 10 лв. от сметката си в BILLA в периода на кампанията (09.05 – 17.07.2019), човек получава по една промо точка, която после лепи в паспорт, предоставен му на касата. Събереш ли достатъчно точки – взимаш продукт с намаление.

Всички вериги организират подобни кампании и всъщност нерядко именно по този начин съм успявала да се сдобия с доста качествени стоки на доста човешки цени. Само че, не винаги.

Вече веднъж бях събирала точки за тиган като част от подобна кампания на някоя от веригите и тиганът в общи линии сдаде багажа за около 2 месеца. Бях крайно недоволна и в резултат станах страшно скептична към всякакви кампании, предлагащи подобни продукти с намаление.

Когато от BILLA ми писаха за кампанията на Green Pan, скептицизмът ми моментално ме направи предпазлива, защото видях, че сред съдовете в кампанията се предлагат разни тигани.

Отдавна се канех да си купя грил тиган, но качествените подобни съдове на пазара масово са на цени, които в момента не мога да си позволя. Един от тези, които се предлагат в рамките на кампанията, беше точно такъв, какъвто ми трябваше – кръгъл, с голям диаметър, „оребрен“ (така че да изпича продуктите на принципа на печенето на скара или грил) и подходящ за употреба както на котлон (керамичен и индукционен), така и във фурната. Реших да тествам него.

Оставих скептицизма си малко да си почине и реших да дам шанс. За пръв път от доста време щях да се опитам да приготвя месо и то в нов съд и без предварителен план. Като цяло, имаше доста реални шансове експериментът ми да е неуспешен.

Понеже най-почетният ми дегустатор е голям фен на пържолите от свински врат без кост, реших да приготвя именно такива.

Мариновах ги със сос Терияки и доста плахо ги подредих в предварително загрятия на среден котлон грил тиган на Green Pan.

Фактите са факти – пържолите станаха готови буквално за 5 минути, получиха се изключително сочни и крехки и употребата и почистването на съда се оказаха по-лесни, отколкото очаквах. Със зеленчуците ситуацията беше сходна.

Властелинът на месото се събуди към 10 и нещо и дойде в кухнята да си търси закуска. Видя какво творя и настоя да дегустира. Резултатът беше закуска с пържоли. По-добра от тази обратна връзка, трудно мога да си представя ????

Когато от BILLA ми писаха с идеята да тествам продуктите от кампанията, доста се поколебах кой да пробвам, но резултатите категорично потвърдиха, че съм взела правилното решение.

Като гледам, по всяка вероятност много скоро ще изпробвам и ножовете на Green Pan, защото рязането на лук не се отрази много добре на моя нож...

А за ценителите на по-елегантните кухненски аксесоари, в кампанията е включена и една безкрайно красива мелничка за пипер, която би била страхотен подарък за всеки истински гастроном.

Компанията Green Pan е основана през 2007 г. в Белгия и е първата, която въвежда на пазара здравословни, керамични и незалепващи съдове за готвене. Благодарение на несъдържащото токсични химикали керамично покритие Themaolon, Green Pan предлага на клиентите за първи път от 50 години алтернативен и здравословен начин за приготвяне на храната. Пълната информация за кампанията можеш да откриеш тук: http://bit.ly/2Yn8Sm1.

Продукти

За 2 порции:

  • 2 пържоли от свински врат без кост (или други по избор)
  • За мариноване: чубрица, сос Терияки
  • За гарнитура: лук, тиквичка, патладжан, сол на вкус, подправки по желание
  • По желание: 1 ч.л. масло, гхи или кокосово масло по избор (за да станат зеленчуците още по-сочни) 

Начин на приготвяне

  1. Постави пържолите в дълбок съд и между тях подреди шайби лук и чубрица.
  2. Залей пържолите обилно със сос Терияки и ги остави да престоят една нощ или поне 1 час.
  3. Нарежи тиквичките, патладжана и лука (на шайби или на филийки).
  4. Загрей грил-тигана Chop&Grill by Green pan на среден котлон.
  5. Постави пържолите в тигана и ги изпечи за по няколко минути от всяка страна.
  6. Повтори горната стъпка с всички нарязани зеленчуци.
  7. Поднеси пържолите с гарнитура от зеленчуците и овкуси.
  8. По желание добави дресинг от лимонов сок и зехтин върху зеленчуците.

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowcheckoutfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1