Кокосова яхния с киноа и спанак

Както съм казвала неведнъж, в моята кухня никога не се готвят едни и същи ястия. Добре де, почти никога.

Най-почетният ми дегустатор понякога ме измолва да му приготвя отново нещо, което много си обича. Но като цяло, фундаментът на моето готвене е мисленето на момента и действането според ситуацията.

С други думи - всеки път, в който започна да готвя, аз създавам ново ястие.

Защо?

Защото това е единственият подход на готвене, който всъщност ми харесва. Всичко друго за мен е или пълна скука или тотално мъчение и напрежение дали ще ми се получи.

Понякога имам бегла идея какво ми се хапва, знам какво има в хладилника или пък най-почетният ми дегустатор си е поръчал някакъв тип ястие (импровизация на тема омлет/пица/кюфтета и тн) и това задава основната идея. От там нататък - всичко е такова, каквото ми дойде на момента. 

С тази яхния беше точно така. 

Имах една консерва кокосова сметана, бях решила да готвя киноа, а в хладилника имаше разни зеленчуци. Сипах всичко в уок тиган, добавих и разни други допълващи продукти за сгъстяване и обогатяване на текстурата и се получи това. Беше страхотно. Ако си падаш по кокосовия вкус и обичаш яхниите - категорично съветвам да пробваш нещо с подобен характер. 

Продукти

За 4 порции:

  • 1 консерва кокосова сметана (400 мл)
  • 100г пшеничен зародиш (по желание замени с пшеничен гранулат, овесени ядки, овесени трици или флейкс по избор)
  • 50г мляно ленено семе (по желание замени със семена чия)
  • 50г киноа, измита и отцедена
  • 50 г спанак, измит
  • 2 шепи маслини без костилка, нарязани на шайби
  • 2 шепи сурови ядки по избор
  • подправки по избор
  • сол на вкус
  • декорация по желание

Начин на приготвяне

  1. Изсипи всички продукти в уок тиган, разбъркай ги добре, захлупи тигана с капак и остави да къкри на слаб до среден котлон.
  2. След 10тина минути разбъркай всичко отново и захлупи. Повтори докато киноата се разпука и омекне напълно (около 20-25 минути).

Хареса ли ти?

За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.

Сподели с приятели в:

Имейл бюлетин

Абонирай се, не изпускай новостите от нашата кухня.

back-arrowcheckoutfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1