
от Софи Йотова, чете се за 1 минута
Когато ми се яде месо, но не ми се ядат пържоли или кюфтета, редовно си сглабям нещо като днешното предложение. То се приготвя за 30тина минути и определено ще изненада приятно "мръвкарите".
Каква кайма използвам? Със сигурност не тази, която се продава в масовите хранителни магазини.
Винаги купувам месо от проверени малки месарници, за които съм сигурна, че предлагат качествени продукти. И ако искам да си приготвя нещо нетрадиционно като днешния пай, помолвам да ми смелят пържолите на кайма още в магазина.
Понеже най-почетният ми дегустатор не харесва червено цвекло, редовно ми се налага да приготвям по две версии на дадено ястие, така че да пощадявам него, а себе си - да награждавам с порция вкусно червено цвекло (аз го обожавам).
Този подход е чудесен при семейства, в които някои от членовете харесват дадени продукти, а други не. Реално няма нужда да приготвяш изцяло различни ястия, просто започни да мислиш как можеш да подготвяш "масова" база, която само да надграждаш с различни съставки, в зависимост от предпочитанията на дегустаторите ти.
Тази стратегия отнема много по-малко време, отколкото може би предполагаш и ще улесни живота ти неимоверно!
Продукти
За 8 порции:
- 200г елда, варена (по жаление замени с булгур или лимец)
- 400г кайма по избор (аз използвах пържоли от свински врат без кост, които ми смляха на кайма още в магазина)
- 100г тиквичка, настъргана (по желание замени с тиква, морков, сладък картоф, червено цвекло, целина, спанак)
- 50г сурови ядки по избор
- 50г овесени ядки (по желание замени с овесени трици, пшеничен зародиш, пшеничен гранулат или брашно по избор)
- подправки по избор
- сол на вкус
- За червената част: 100г червено цвекло, настъргано
- декорация по избор
Начин на приготвяне
- Загрей фурната на 180 градуса.
- Разбъркай всички продукти за пая до хомогенност, с изключение на червеното цвекло.
- Раздели горната смес на две части в съотношение 2:3 (едната половина да е малко повече от другата).
- Добави настърганото червено цвекло към по-малката половина от сместа и разбъркай добре.
- Изсипи двете смеси в тава по избор, декорирай по желание и изпечи пая за 30 минути.
- Охлади пая и го нарежи.
- Поднеси с помощта на шпатула, за да се отдели лесно от тавата.
Хареса ли ти?
За още идеи от кухнята на заетия човек -
присъедини се към групата Практично готвене за заети хора.
Сподели с приятели в: