Зеленчуков пай със свинско и елда

Когато ми се яде месо, но не ми се ядат пържоли или кюфтета, редовно си сглабям нещо като днешното предложение. То се приготвя за 30тина минути и определено ще изненада приятно "мръвкарите".

Каква кайма използвам? Със сигурност не тази, която се продава в масовите хранителни магазини.

Винаги купувам месо от проверени малки месарници, за които съм сигурна, че предлагат качествени продукти. И ако искам да си приготвя нещо нетрадиционно като днешния пай, помолвам да ми смелят пържолите на кайма още в магазина.

Понеже най-почетният ми дегустатор не харесва червено цвекло, редовно ми се налага да приготвям по две версии на дадено ястие, така че да пощадявам него, а себе си - да награждавам с порция вкусно червено цвекло (аз го обожавам).

Този подход е чудесен при семейства, в които някои от членовете харесват дадени продукти, а други не. Реално няма нужда да приготвяш изцяло различни ястия, просто започни да мислиш как можеш да подготвяш "масова" база, която само да надграждаш с различни съставки, в зависимост от предпочитанията на дегустаторите ти.

Тази стратегия отнема много по-малко време, отколкото може би предполагаш и ще улесни живота ти неимоверно!

Продукти

За 8 порции: 

  • 200г елда, варена (по жаление замени с булгур или лимец)
  • 400г кайма по избор (аз използвах пържоли от свински врат без кост, които ми смляха на кайма още в магазина)
  • 100г тиквичка, настъргана (по желание замени с тиква, морков, сладък картоф, червено цвекло, целина, спанак)
  • 50г сурови ядки по избор
  • 50г овесени ядки (по желание замени с овесени трици, пшеничен зародиш, пшеничен гранулат или брашно по избор)
  • подправки по избор
  • сол на вкус
  • За червената част: 100г червено цвекло, настъргано
  • декорация по избор

Начин на приготвяне

  1. Загрей фурната на 180 градуса.
  2. Разбъркай всички продукти за пая до хомогенност, с изключение на червеното цвекло. 
  3. Раздели горната смес на две части в съотношение 2:3 (едната половина да е малко повече от другата).
  4. Добави настърганото червено цвекло към по-малката половина от сместа и разбъркай добре. 
  5. Изсипи двете смеси в тава по избор, декорирай по желание и изпечи пая за 30 минути. 
  6. Охлади пая и го нарежи. 
  7. Поднеси с помощта на шпатула, за да се отдели лесно от тавата. 

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1