Хрупкаво брауни без брашно, масло и захар

Снощи приготвях хрупкави ядкови крекери. От няколко дни имам муза и постоянно тествам различни версии, резултатите от които прилежно подреждам в чиния и стоварвам до лаптопа на най-почетния ми дегустатор за критично мнение. 

Той толкова се влюби в тези крекери, че снощи ме обвини в лъжа - бях му казала, че ще приготвя огромна доза и цялата ще бъде за него. В последствие, когато се появих само с половината количество, реакцията беше на разочарование. Обаче си струваше. Защото вместо от цялата смес да приготвя крекери, аз реших да я разделя на две и едната половина да надградя с няколко овкусяващи и текстуризиращи продукти, от които да се получи някакъв десерт. 

Получи се това. 

Хем хрупкаво, хем сочно. 

Браунито, което променя играта! Без брашно. Без масло. Без захар. Без вина.

Без вкус? О, не. Не, не, не. С много наситен, силно шоколадов, интензивно ядков, дълбоко плодов вкус на лято.  

Цялата рецепта изглежда така: 

Продукти

За 12 парчета: 

Общо 300г микс от следните семена и сурови ядки в съотношение според предпочитанията:

  • сусамово семе (бяло, черно и пълнозърнесто)
  • слънчогледово семе (сурово, белено)
  • тиквено семе (сурово, белено)
  • конопено семе
  • мляно ленено семе
  • натрошени орехи

 

  • 100г овесени ядки (по жеалние замени с овесени трици, пшеничен зародиш или флейкс)
  • 100мл вода 
  • петмез от фурми на вкус (по желание замени с друг подсладител по избор - меласа, кленов сироп, пюрирани сушени плодове и т.н.) - около 100мл
  • 5 с.л. неподсладено какао (по желание замени с брашно от рожков или с натрошени какаови зърна)

За декорация:

  • ягоди
  • череши

Начин на приготвяне

  1. Загрей фурната на 150 градуса с вентилатор и застели плитка тава с хартия за печене. 
  2. Разбъркай всички продукти за браунито без тези за декорация и ги остави настрани за 15тина минути. 
  3. Прехвърли горната смес в тавата и с помощта на шпатула я разпредели равномерно, така че да оформиш сладкиш с дебелина около 1см.
  4. Декорирай по желание и изпечи браунито за 30 минути. Изключи фурната и го остави вътре да се оглади напълно. 
  5. Нарежи браунито след пълно охлаждане. 

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowfacebook-icongoogle+instagrammailread-latersearchsubmit-arrowtwitteryoutube1